Yangına hızlı müdahale, can ve mal kayıplarını engelleme açısından önemlidir. Tabii alevlerle mücadele ederken personel güvenliğinin mutlaka sağlanması gerekir. Yangın söndürme topu, her iki açıdan da avantaj elde edilebilmesini mümkün kılar. Üstelik bu cihazların kullanımları gayet kolaydır.

Yangın Söndürme Topu Nedir?

Kısa adıyla yangın topu, acil duruma hızlı müdahale edilebilmesi amacıyla geliştirilen bir cihazdır. İlk aşamada yangını söndürmek amacıyla kullanılan yangın topları, 70˚C’de otomatik devreye girer. Genelde küre formda üretilen söndürücü cihazlar, hafif sayılabilecek ağırlığa sahiptir. Yangına müdahale toplarının ortalama ağırlığı 1,3 kilogramdır.  15 santimetre çapındaki toplar, aktivasyon anında 120 DB kadar ses çıkarır.

5 yıllık kullanım ömrüne sahip yangın söndürme topu, tüp ve diğer ekipmanların aksine bakım gerektirmez. Söndürücü topun içeriği, %90 oranında ABC türü kuru kimyasal tozdan oluşur. Top içeriğindeki geri kalan oransa tozun yangın bölgesine etkin biçimde yayılmasına yardımcı gaza ayrılır.

Yangın söndürme topları, yangına uzaktan mesafe imkanı tanır. Dolayısıyla acil duruma ilk müdahale esnasında görevli personelin güvenliği açısından önemli avantaj sağlar. Hafif yapılı olması sayesinde söndürücü topu muhafaza edildiği yerden alıp yangın bölgesine götürmek ve alevlere doğru yönlendirmek gayet kolaydır. Topun aktivasyonu esnasında çıkan ses, acil duruma dikkat çekmek için en güvenlik önlemi işlevi görür.

Yangın Söndürme Topu Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme topları, PVS filmle desteklenen yüksek yoğunlukta polistiren muhafazaya sahiptir. Üretiminde kullanılan maddeler, söndürücü top içeriğinin ısıya duyarlı yapısını destekler. Yangın topları, ilk müdahale amacıyla alevlere doğru atıldıklarında yüksek ısının etkisiyle otomatik olarak patlar. Topun basınçlı yapısı, tozun etkili biçimde alevlerin üzerini kaplamasına olanak tanır.

Yangın söndürme topunun içerisindeki kuru kimyasal toz, alevlerle ortamdaki oksijen arasında bariyer benzeri işlev görür. Yeterince beslenemeyen alevler, tamamen sönmese bile daha rahat kontrol edilebilir hale gelir. Kontrollü biçimde belirli bir alana atılacak yangın topları, alevlerin yatışmasına ve yangın riskinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırabilir. Böylece kritik ekipmanın ve personelin alevlerden uzaklaştırılması için yeterli zaman kazanılabilir.

Yangın söndürme topu, yeterli ısıya maruz kaldıktan 3 ila 5 saniye sonra aktive olur. Yangın söndürücü toplar, 2 farklı şekilde kullanılabilir. Kol gücüyle alevlere doğru savurma veya daha kolay anlaşılır şekilde elle kullanım, en eski kullanım yöntemi olarak öne çıkar. Hızlı aktivasyon özelliğinden daha net faydalanılmak istendiğinde ise top, riskin gerçekleşebileceği noktanın mümkün olduğunca yakınına sabitlenebilir. Cihaz, bu türde bir uygulamaya destek olması amacıyla altında destekle kullanıma sunulur.

Yangın Söndürme Topu Nerelerde Kullanılır?

Yangın söndürme topları; A, B, C türü yangınlara erken müdahale edilebilmesi amacıyla üretilir. Söz konusu yangın türlerini yeniden hatırlamak gerekirse:

●      A sınıfı yangınlar; ahşap, kağıt, kumaş vb. katı maddelerden kaynaklı olaylardır.

●      B sınıfı yangınlar; benzin, yağ, tiner gibi yanıcı sıvıların tutuşmasıyla çıkar.

●      C sınıfı yangınlar ise propan, bütan benzeri gazlardan kaynağını alır.

Söz konusu yangınların meydana gelebileceği yerlerin başında endüstriyel tesisler gelir. Dolayısıyla endüstriyel faaliyetlerin gerçekleştirildiği alanlarda yangın topu bulundurulması yararlıdır. Konutlar, üretim atölyeleri, ofisler, arşiv odaları, depolar yangın söndürme topunun kullanılabileceği diğer alanlardır. Alevlere başlangıç anında güvenli müdahale olanağı sağlayan söndürücü toplar, elektrik panosu ve sunucu odası gibi yerlere sabitlenebilir.

Yangın topu  ayrıca kaynak makinası gibi aletlerin kullanıldığı inşaatlar, insan yoğunluğunun her daim yüksek olduğu kamusal yapılar ile benzer özelliği sahip hastaneler, hükumet binaları, restoranlar, kafelerde kullanılabilir.

Zonguldak'ta "Çocuklarımıza sahip çıkalım" yürüyüşü düzenlendi Zonguldak'ta "Çocuklarımıza sahip çıkalım" yürüyüşü düzenlendi

Advertorial

Editör: Özge Newstanıtım