Ayancık'ta Dere köyü mevkisinde, yol kenarında hareket etmeden duran karacayı fark eden vatandaşların durumu DKMP Sinop Şube Müdürlüğü'ne bildirmesi üzerine hızlı bir şekilde olay yerine gelen DKMP Ayancık Şefliği personelleri yaralı karacayı, Sinop Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakletti.

Sinop’ta çöp konteyneri alev aldı Sinop’ta çöp konteyneri alev aldı

Veteriner hekimler tarfından gerçekleştirilen muayenesinde, strese girdiği anlaşılan karaca'nın önemli bir sağlık sorunu olmadığı belirlendi. Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bir süre müşahede altında tutulan karaca daha sonra DKMP Sinop Şube Müdürlüğünce doğal ortamına geri salındı.

Ülkemizdeki en küçük geyik türü olan karacaların yükseklikleri 60–90  ve kuyrukları 2–3 santimetre uzunluğundadır. Ağırlıkları 20–25 kilogram arasında değişen karacalar, bazen 35 kilograma kadar çıkabilmektedirler. Dişiler daha narin yapılıdır. Tüyleri yazın kırmızımtırak, kışın ise gri renktedir. Karaca ilk boynuzunu 9–10 aylık iken düşürür. Boynuzlarının yüzeyinde kabarcıklar bulunur. Boynuzlarının uç kısmına yakın dallar kısadır. Bacakları uzun, gözleri büyük, üst göz kapaklarında uzun kirpikler vardır. Kulakları oldukça büyük, öne dönük ve yukarı kalkıktır. Kuyruğun bağlandığı kısımda “ayna" denilen geniş beyaz bir benek vardır.

Karışık ağaç türlerinin oluşturduğu, içerisinde çayır ve tarlalar bulunan ormanlarda, bataklık ve genç koruluklarda yaşarlar. Yazın ormanların yüksek yerlerinde, kışın ise vadilerde bulunurlar. Karacalar saf iğne yapraklı ağaçlardan kurulu ormanlarda yaşamayı tercih etmezler. Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde bu şartlara haiz ormanlarda rastlanabilirler.

Çiftleşmeleri hazirandan ağustos ayına kadar devam eder. Doğum çiftleşmeden 40–44 hafta sonra olur. Mayıs ve haziran başında 1 veya 2; ender olarak 3 yavru doğururlar. Yavrular doğumdan birkaç saat sonra annesini izlemeye başlar. Genç karacalar 1 yavru yapar. Karacalar erkek, dişi ve yavru birlikte olmak üzere aile halinde yaşarlar. Dişiler doğumu sürüden ayrı yerde gerçekleştirir. Kışın aile grupları birleşerek daha büyük sürüler meydana getirirler. Ömürleri 15–16 yıl civarındadır.

Editör: Furkan Alperen Demir