Tamamen seçiminde özgür insan, mümkün olduğu kadar ters düşmeyi, olası riskleri almayı ve iddialı olabilmelidir. Yaşanılanları anlayabilmek için kendine zaman ayır ki doğruyu yanlışı ayırt edebilesin. İnsana gelecek en acısı en yakınndan gelen musibetlerdir. Etrafımızdakileri seçerken seçici olup zamana bırakmak en iyi yoldur. Kısa vadeli sonu hüsran olası dialoglarla kendini avutacağına gerçekleri görerek hayatına yön verebilmelisindir.

Başarılarını, değerini, mutluluğunu, çekiciliğini kendi değerlendirmeni yapmak için genel standartlarından başka alternatif bulamıyorsan eğer burada göz ardı ettiğin yaşamının gidişinden aldığın tatmindir. Çevreni gözlemleyerek en iyi şekilde nasıl daha fazlasına ulaşabilinirliğin araştırmak gereklidir. Kendinle barışık olabilmenin yolu bu olmalıdır.

  Sıradan olmayı reddettiğini ispatlamak için her daim sıra dışı davranmamalısındır. Her dönemin kendince fırsatlar sunduğu bilinciyle bunların farkına vararak istifade edebilinmelidir. Böylelikle ne istediğine kararlar verirken kendi ‘’sağduyuna’’ kulak ver. Başkalarının davranışları, telkinleri kendine uyumlu olup olmadığına kanaat edilebilinilmelidir.

  Düşünür Albert Einstein ‘’Yüce gönüllere en büyük saldırı daima sıradan akıllardan gelmiştir.’’ demektedir. İnsanın kendini aşması yine kendinde biter. Kendi yüceliğinin farkına varmak istiyorsan eleştirilere açık olup anlayışla tepki verilebilinmelidir. Bazen hayatta sakince olup başkalarının anlamasını beklememekte vardır.

   Hayatta anlaşılma ihtiyacıyla ne kadar insan beklenti içine girsede bazı şeyleri kendine saklamak başkaları tarafından kontrol edilme olasılığından sakınmak gerekir. Kişisel mahrumiyet hakkını gözden geçirerek yaşam tarzına önce kendin saygı duyup çevrene saygı duydurtmaktır. Özet düşüncelerle yaşama bağlı olmayı öğrenmektir hayat..

   Dikkat et ki ziyan olmasın yaşadığın tüm o deneyim ve tecrübelerin, senin biriktirmişliklerin bil ki ileride tadını çıkaracağındır. Yaşamının her dakikasında kendi kişiselliğini geliştirecek her öğretinin gelecekte sana değer katacağıdır. Kendini iyi hissedebilmek seni anlayabilen insanlarla birlikteliğindir. Bütünlüğünü sağlayan tüm hissiyatlarının farkındalığıyla yaşama sıkıca bağlanmak gereklidir.

ARAŞTIRMACI YAZAR

 VOLKAN YAŞAR BERBER