Beraberindeki Vali Dr. Mustafa Özarslan ve AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ile birlikte bakanlık yetkililerinden sahada yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yapılacak santralin ülkeye ve Sinop'a büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Bakan Bayraktar, "Sinop’ta yeni nükleer santralimizin yapılacağı sahayı ziyaret ederek incelemelerde bulunduk.

İnşallah kısa bir süre sonra burası dev bir projeye ev sahipliği yapacak. Ülkemizin enerji bağımsızlığına giden yolda yeni bir kilometre taşı olarak 2053 yılına kadar 20 GW nükleer kurulu güç hedefimize katkı sunacak.

Burada inşa edeceğimiz nükleer santralle hem Sinoplu hemşerilerimiz hem ülkemiz kazanacak" dedi. 

Sinop NGS Türkiye'nin Enerji İhtiyacının Yüzde 10'unu karşılayacak
Konuyla ilgili AK Parti Sinop 8. Olağan Genel Kurulunda da konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yapılması planlanan santralle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sinop Nükleer Enerji Santralinin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını kaydeden Bayraktar, "Buraya gelmeden önce İnceburun'a gittik. İnşallah Sinop'taki nükleer santralle 4 reaktörle Sinop'un çehresi değişecek" ifadelerini kullandı. 

Bakan Bayraktan sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olan nükleer rüyasını AK Parti iktidarında hayata geçiriyoruz. Ta 1950’lerden itibaren Türkiye nükleer enerji üretmeye çalışmış. Hemen her iktidar döneminde böyle bir diyet ortaya konmuş. Ta 1970’lerde, Mersin Akkuyu’daki sahanın yer tespiti yapılmış ama 60’lar, 70’ler, 80’ler, 90’lar, 2000’ler ve nihayet AK Parti iktidarında, 2010 yılında Rusya Federasyonu ile bir anlaşma imzaladık. Mecliste bu anlaşma onaylandı ve o anlaşma çerçevesinde bugün Akkuyu’da 4 reaktörün inşası aynı anda devam ediyor. Dünyanın en büyük nükleer enerji şantiyesi.

Akkuyu: Dünyanın En Büyük Nükleer Enerji Şantiyesi

İnşallah bir benzeri Sinop’ta olacak. Türkiye mutlak suretle, kesintisiz enerjiye sahip olmak istiyorsa, enerjideki dışa bağımlılığını düşürmek istiyorsa mutlaka nükleer enerjiye sahip olmak zorunda.

Nükleer Enerji: Gelişmiş Ülkelerin Vazgeçilmezi

Dünyada 30’un üzerinde ülkede, Avrupa ülkeleri, Amerika, Japonya, Çin gibi ülkelerde 400’ün üzerinde nükleer santral var. Halihazırda 15 ülkede 63 reaktörün inşası da devam ediyor. Bu ülkeler dediler ki; dünyada küresel ısınma ile mücadele için nükleeri biz 2050 yılında mevcudun 3 katına çıkarmalıyız. Şimdi dünyada tüm gelişmiş ülkeler bu nükleeri yaparken bakıyoruz ki Türkiye’de birileri nükleer karşıyız diyor. Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine karşı oldukları için nükleere karşılar.

Güvenli Gelecek İçin Nükleer Şart

Nükleeri yapmadığımız zaman daha güvenli olduğumuzu nasıl iddia edebiliriz? Iğdır’a yürüme mesafesinde, Ermenistan’da nükleer santral var. Bulgaristan’da, Romanya’da, Çek Cumhuriyeti’nde var. Fransa’da var. Fransa enerjisinin %75’ini nükleer enerjiden sağlıyor.

Sinop’ta hastaneden kaçan mahkum yakalandı Sinop’ta hastaneden kaçan mahkum yakalandı

Sinop Nükleer Santrali ile Türkiye Enerji Üretiminde Güçlenecek

Biz kararlılıkla bu yolda yürüyoruz. Buna inanıyoruz. İnşallah Sinop’taki nükleer santral de 4 reaktörle Sinop’un çehresini değiştirecek. Buraya inşaat aşamasında 30 binin üzerinde, çoğunluğu buradaki gençlerimiz olmak üzere, istihdam sağlanacak. İnşaat döneminden sonra 4 bin insan burada gece gündüz o santralde çalışmaya devam edecek. İnşallah Sinop’umuz büyüyecek, Sinop’la birlikte Türkiye büyüyecek. Bu santralle Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılamış olacağız.

Türkiye Nükleer Enerji Hedefine Kararlılıkla İlerliyor

Nükleer tüm dünyanın yapmaya devam ettiği bir enerji. Dolayısıyla ülkemizi bundan mahrum etmeyeceğiz. Akkuyu’dan sonra Sinop’u ve inşallah Trakya’daki santralimizi en kısa sürede devreye alacağız"

Muhabir: Ümit Can Gökçen