ÜSKÜDAR BELEDİYESİ 1989 -1994 YILINDA TAM ADRES; ÇIKIŞTA HEMEN SOLDA!

Çok değerli okurlar, bu yazı dizisini dikkatlice takip eden siz kıymetli muhteşem dostlar… Burada bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Okuma oranın çok düşük olduğu ülkeler sıralamasında sonlarda oluşumuz, son yıllarda teknoloji ile gelişen aksiyon ve eylemler kısa metrajlı filme dönüştüğü ve bireysel başarıların nerdeyse sıfır noktasına geldiği;

 Hatta insan vasfının robot ile hayatı eş değer olan bir çağın ortasında giderken, merak edip okuma zahmetine giren her şahsiyete şu cümlemi sarf ediyorum;

SİZ OLDUĞUNUZ SÜRECE İNSANLIK VAR OLACAK! İYİ Kİ VARSINIZ…

Aslında, Belediye ve bir Beldenin yönetimi geçmişten bu güne hangi evrimleri geçirdi.

 Diyeceksiniz ki bir kişi ne yapar ; baktığınızda o kişinin neler yapabileceğini görürsünüz.BİR DOĞRU, birçok yanlışı ortadan kaldırdığını, OLAYLARA müdahale edilerek çözüm noktalarını göstermek nesillere başarının sırrı DÜRÜSTLÜK erdemdir kavramını yerleştirmek, en yüce asil amaç olmalı dedik..

GELELİM ŞİMDİ BİR FİKRİN, BİR SİYASETİN DEĞİŞMESİ BİR BELEDİYEDE NASIL YANSIYOR..

Üsküdar ile alakalı küçük bir analiz yaparak başlayalım..

TÜRKİYENİN değil, Dünyanın en büyük ve en stratejik öneme sahip olan kentlerinden biri olan İstanbul’un, en önemli ilçelerinden biri olan Üsküdar’ın siyasi yapısı ve bu siyasi yapının Türkiye’nin genel siyasi yapısı içindeki yerinin incelenmesi GEREKİR... Yapısal-işlevselci bir sosyolojik bakış açısı ile gerçekleri ortaya koymak gerekir.. Ağırlıkla siyaset sosyolojisinin  yöntem ve teknikleri   incelendiğinde  ağırlıklı olarak betimleyici bir sosyolojik araştırma yapıldığında Türkiye’ nin  bütün insan mozaik  özelliğini taşır ÜSKÜDAR.. dünya genelinde stratejik konumu dikkat çeker, tüm  araştırma da zaman zaman karşılaştırmalı sosyolojik analizler, ÜSKÜDAR kriterine göre sonuç alınır..Daha net bir ifadeyle , geçmişten geleceğe Üsküdar’da, siyasi yapının oluşumu, siyasi yelpazenin şekillenişi, siyasi iktidarın siyasi partiler arasındaki dağılımı ve siyasi yapının değişim düzenliliklerinin temel taşlarını yine Üsküdar belirler…

Üsküdar İstanbul’un en ilginç ilçesi olduğu gibi Türkiye’nin de yansıması, profili, hatta coğrafik haritasının tam orta yeridir.

ALIN SİZE 1989 SEÇİM SONU ANALİZİ… OTURUN DÜŞÜNÜN BAKALIM.

 1989 Yılı Yerel Seçimleri Üsküdar Sonuçları Partilere Göre Oy Dağılımı (%) Üsküdar (Belediye Başkanlığı) Üsküdar (Belediye Meclisi)

 ANAP 22.27

 DSP 9.18

DYP 17.56

 IDP 0.32

 MCP 1.18 

RP 10.26

SHP 39.22 Dr.Niyazi YURTSEVEN

  1989 yerel seçimlerinde, İstanbul’un kadim ilçelerinden Üsküdar’da genel manzara, Türkiye ortalamasından pek farklı değildir. Hatta solun temsilcisi SHP Üsküdar’da, Türkiye ortalamasının da üzerinde bir başarı göstererek yüzde 39’un üzerinde seçmen desteği elde etmiştir. Yalnız burada küçük bir hatırlatma yapmak gerek..katılım çok düşük olmuştur,seçmen kızgındır..

Burada o tarihteki bulunduğum yer ve yerleri kısa başlıklarla anlatmak isterim..Çok fazla boğmadan, yormadan tüm yorumları size teslim edeciğimi bildireyim..

Belediye başkanımız dr Niyazi YURTSEVEN Üsküdar’da sevilen sayılan halkla iç içe gerçekten özü, süzü ile değerli bir halk insanı. Aslında seçimi o isim ile almıştır..

KISA BAŞLIKLAR İLE NELER YAŞADIK İZLEYELİM..

O tarihte yine ayniyat saymanı kadrosundayım…çok ani bir gelişme olur ve  ikinci bir görev gelir..

Satın alma Komisyon Başkanı unvanı eklenir..(Tarihte bir ilk)

BAŞKANLIĞIM  tam  bir yıl sürer;  yeni bir memur alımı yapılır, çok ivedi  bir atama ile satın alma komisyon başkanlığına bizim tabir ile” 3 günlük memur”  KOMİSYON BAŞKANI olur..

 O tarihte STK lar çok etkilidir..Bu atama, ismini pek anmak istemediğim dış kaynaklı bir dernek tarafından organize edilmiştir.

Ve satın alma hikayeleri başlar;Aşk,avantür,macera,kavga , kim kimin adamı vs vs .. Makine ve araç parça  alımında patlak (mecazi isim patlak)ZİRVE olur..Sayın Belediye Başkanımız son derece bu işten rahatsız olmuştur.

Şahsımı makama çağırıp ciddi bir brifing alır… !

Bu arada ismini yazmıyorum; ilgili dernekler ve akıllarınca ilerici parti mensupları;

O FAŞİST VE YOBAZIN( ORDA) NE İŞİ VAR…?DERLER .

Tabiî ki satın alama komisyonundan istifamı isterken dilekçeme ilginç notları eklemeyi ihmal etmedim..Ve  beklenen sonuç geldi..!

 Sayın Belediye Başkanı komisyonu lav eder. Çok ilginç bir gelişme olur.Tarihte ilk defa her müdürlük kendi ihtiyacını kendi satın alır kararı çıkar..Belediyede işler karışır..çorba….

ASLA VAZ GEÇME FİKRİ BİZDE HEP AYNI… BİR PROJE DAHA.

BELEDİYE TARİHİNDE  İLK DEFA MEMUR VE PERSONEL İÇİN  YEMEKHANE KURMA FİKRİNİ ORTAYA ATIYORUM,KURUYORUM..

BİR YIL SONRA DÖNER SERMAYE KASAMIZ FAZLA BAKİYE VERİYOR..ŞÖYLE DİYEYİM; BELEDİYENİN KENDİ KASASI BOŞ,YEMEKHANE KASASINDA BİR YILLIK HARCAMA PARASI TAM…!(DÖNER SERMAYE)

Burada bir konuya açıklık getirmek lazım..Belediye Başkanı Sayın dr Niyazi Yurtseven atılımcı ,yenilikçi gerçekten Üsküdar’a güzel işler yapmak arzusu taşıyordu..

 

ANCAK HER ŞEY SAYIN BAŞKANIN İSTEDİĞİ GİBİ OLMADI..

BİRDE BAKTIK KURDUĞUMUZ  YEMEKHANE DİKKAT ÇEKMİŞ..

Mesela; Belediyenin yemekhanesinde öğle yemeği esnasında partili 10 hanım gelir, başkanlık talimatı ile bedava yemek yiyeceklerini söylerler.…

Ne mi oldu? Kendilerine nazik ve anlayacakları bir dil ile” memur personelin para katılımı olduğunu ücreti mukabili yiyeceklerini “söyledim. Tabi’i ki kıyamet koptu. O gün başkan vekili;   Ersan Ertem Çok kızar !”Görev yorgunu alın gitsin.” Tarihe geçen veciz bir söz..

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ TEFTİŞ KURUL MÜDÜRÜ TARAFINDAN BİR RAPOR HAZIRLANIYOR..

“AHMET MERTOL CANEL METAL YORGUNLUK TAŞIMAKTADIR,YENİ BİR MEMUR ARKADAŞA DEVRETMESİ GEREKİR” YAZISI GELDİ..(RAHMETLİ METİN AYDÖN DEVRALDI)

BIKTIKMI, ÇEKİLDİKMİ, TABİKİ HAYIR;

TARİHTE İLK AŞ EVİ KURULMA AŞAMASI, KANUNLARI BİLDİĞİM İÇİN ÖNCÜ OLUYORUZ…

Aş Evi derneğini başarı ile kuruyoruz..Lakin işleyiş için rapor veriyoruz..Muhtarlıklarla ortak çalışılsın gerçek ihtiyaç oluşsun.Lakin Üsküdar selamsız Romenleri tarafından tam bir ablukaya alındı..işler kilitlendi.

Üsküdar Lions kulübü finansal destek verdiği gibi, işleyişte farklı yöne evrildi. Sonrası yine aynı..

Bütün bunları yazarken hepsinin kendine has ilginç hikâyeleri var…

Bir not ; ilk evlendirme dairesi yapılmış mükemmel konum,kız kulesi karşısı manzara eşliğinde nikah kıyılıyor..Üst kat yemek salonu ve misafirhane…işte o üst kat ne oldu diyeceksiniz….Onu Üsküdarlıya soracaksınız…

O beş yıl nasıl geçti diyecek olursanız; tavizsiz MEMURLUK AHLAKI ,EDEBİ ,DURUŞU  her şeyden önemlisi memur olmak, kurum temsili, halk içinde problem çözen, devletin dürüst ve adil temsilcisi etiketini çok iyi taşıdık..

Biz işlerimizi devlet terbiyesi VE  devlet kanunları, hatta kişilik onurunu kaybetmeden işimize sıkıca sarıldık…

(ACİL NOT; O TARİHTE TATİL GÜNLERİ PAZARLARDA TEZGAH AÇIYORUM,BİR YANDAN YARIM KALAN ÜNİVERSİTE OKUL DERSLERİNE AĞIRLIK VERİYORDUM.)

İşte diyeceğim o dur ki; O tarihte Belediye ne tarafta USTA!

 Diye sorulduğunda;

 HALK CADDESİ ÇIKARKEN HEMEN SOL TARAFTA….!

Kısmet olurda yine sizlerle bir araya gelirsek bir milat, hatta bir devrim diyeceğim 1994-2004 ALTIN YILLAR hikâyesini anlatılmayan yanları ile uzun metrajlı film gibi kaleme almayı arzuluyorum.

Nasıl doğdu, nasıl gömdüler..Bu yazım biraz uzun olacaktır…

Herkesi saygı ile selamlarım…

Kalın sağlıcakla.