Gerze’de 20 Ocak 2025 tarihinde Tarım İl Müdürlüğü tarafından açık artırma usulüyle yapılan ihale sonucunda Gerze Balıkçı Barınağının işletme hakkı S.S. Gerze Su Ürünleri Kooperatifi’ne verildi. Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, amatör balıkçılar için belirlenen yıllık 50 bin TL’lik bağlama ücretine tepki göstererek, “Zaten adamın kayığı 50 bin TL etmiyor, bir de bu kadar kira ödeyecek” dedi.

2009’DA BİZ YENİDEN DÜZENLEDİK

Başkan Belovacıklı, Gerze Balıkçı Barınağı’nı göreve geldiği 2009 yılında tamamen pislik içerisinde, insanların kullanmadığı, özellikle gece her türlü uyuşturucunun, kötü alışkanlıkların olduğu bir alan olduğunu belirterek; “2009 yılında göreve geldiğimde buranın yeniden düzenlenmesi ve revize edilmesi gerekiyordu. Biz bu işe başladık. Buraya ciddi paralara harcayarak Gerze’mizin yaşanılabilir, insanlarımızın rahatlıkla çocuğunu getirip gezebileceği alanlar oluşturduk. Balıkçı Barınağının bu bölümlerini yaparken, aynı zamanda umuma açık yerleri balıkçılarımıza bırakılmış durumdaydı.” dedi.

Balıkçı barınağının 2010 yılında ihaleye çıktığını ifade eden Belovacıklı, kimsenin almadığını ve yıllardır işletmeciliğini Gerze Belediyesi olarak yaptıklarını söyledi. Belovacıklı, “Biz yıllardır buranın işletmeciliğini yaparken balıkçı kooperatifimiz bu işe girmek istedi. Balıkçı Barınakları Yönetmeliği’nin 8. Maddesi gereğince de ilk önce buranın balıkçı kooperatifi varsa kooperatife bırakılması gerekiyor. Eğer onu almazsa tekrar Gerze Belediyesi’ne bırakılma durumu var. Balıkçı kooperatifinin ısrarcı talebi doğrultusunda İl Tarım Müdürlüğü burayı ihaleye çıkardı. Aslında ihale diyemeyiz buna. Balıkçı Barınakları Yönetmeliği 8. Maddesine göre direkt olarak balıkçı kooperatifine bırakıldı ve kirası da 550 bin artı stopaj. Yani 700 bin TL’ye yakın kira karşılığında.” diye konuştu.

BALIKÇILARIMIZIN HER TÜRLÜ İHTİYACINI KARŞILADIK

Tokat'ta köy çeşmesi buz tuttu Tokat'ta köy çeşmesi buz tuttu

Açıklamalarını sürdüren Belovacıklı, “Biz bu dönem içerisinde, balıkçılarımızın her türlü ihtiyacını karşıladık. Ağları sokaklardaydı, çamurlar içindeydi, evlerinin bahçelerindeydi. Buralara 70’e yakın balıkçı ağı koyma barakaları yaptık. Yollarımızı, çevre düzenlemelerimizi yaptık. Yani Gerze Balıkçı Barınağı şu anda Türkiye’de parmakla gösterilecek güzellikte ve temizlikte bir yer haline geldi.” ifadelerinde bulundu.

Belovacıklı, balıkçı ailenin çocuğu olduğunu ifade ederek; “Bizim dayılarımızın, çevremizdekilerin kayığı vardır. Şu anda benim de küçük bir kayığım var. Yani şu an biz kayıksız yaşayamayız. Biz profesyonel miyiz? Hayır. Amatör balıkçıyız. İstediğimiz zaman gidip bir kilo balık tutup akşam evimizde mutlu olan insanlarız. Bu şekilde amatör balıkçılık yapan buradan yüzden fazla vatandaş var. Şimdi bu bir devlet yatırımı. Valilik de onaylamış. Afaki paralarla amatör balıkçılardan bağlama parası. Mesele çoğunun teknesi 4 60 boyunda. Bunun yıllık kirası 50 bin TL.  Zaten adamın kayığı 50 bin TL etmiyor. 50 bin TL kira verecek. Balıkçı kooperatiflerinin de bir bildiği var. 7’de 1’i zaten olduğu gibi birliğe gidiyor. Balıkçı kooperatifi diyor ki; biz ne yaparız. Büyük teknelerden para alırız. Toplarız. Şimdi önemli olan, bu paranın toplanması değil. Önemli olan burada balıkçıların bu işten yararlanması. Şimdi ille bu kooperatif üyesi mi olması gerekiyor? Profesyonel balıkçı mı olması gerekiyor. Amatör balıkçılar ne olacak. 100’ün üzerinde amatör balıkçı var. Şimdi bunlar kayıklarını çekip her gün evlerine mi getirecekler. Balığa gidecekleri zaman tekrar denize mi taşıyacaklar. Böyle saçma iş olmaz. Sani bu balıkçı kooperatifi amatör balıkçıların üzerinden yürütmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.

KAFES BALIKÇILARININ BAĞLAMA YERİ BURASI MIDIR?

Gerze Balıkçı Barınağı’nda büyük tekneler olduğunu söyleyen Belovacıklı, “Ayrıca burada kafes balıkçılığı yapılıyor. Kafes balıkçılarının bir ton teknesi bu limanın içerisine giriyor. Bunlarla da sözleşme yapacağız. Raporlarına bakmak lazım. Kafes balıkçılığı yapan kişilerin bağlama yeri Gerze Balıkçı Barınağı mıdır? Bunu da bir araştıracağız. Hatta İl Tarım Müdürlüğüne, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne resmi yazıyla soracağız. Buraya tekneler giriyor. Tekneler girdiği zaman belli yerlerde balıkçı barınağını tamamen dolduruyorlar. Biliyorsunuz biz Sinop’un tek turizmde kalkınmada öncelikli ilçesiyiz. Aynı zamanda Cittaslow özelliği olan ilçeyiz. Biz balıkçı barınağımızı halkımıza açmadığımız sürece turizmimizin ne anlamı kalır. Efendim işte limana sokacaklarmış, tel çekeceklermiş, limana sokacaklarmış, sokmayacaklarmış. Herkesin kafasında farklı ses var.” dedi.

KOOPERATİF SADECE TAŞIN ÜZERİNİ KİTALADI

Açıklamalarını sürdüren Belovacıklı şöyle devam etti:

“Balıkçı kooperatifi sadece ve sadece taşın üzerini kiraladı. Taş dediğimiz, balıkçı barınağının içerisinde denizimizi çeviren bölümün taş bölümünü kiraladı. Diğer bölümler tamamen belediyenin uhdesindedir. Çünkü buraların yapı kayıt belgeleri vardır ve buralar tamamen Gerze Belediyesi’nin yeşil alanlarına, o zamanki Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarında yeşil alan, park bahçe ve spor alanları şeklinde gösterilmiştir. Ama ileriki günlerde göreceğiz, inşallah böyle şeyler yaşamayız. Bu kafes balıkçıları biz gemilerimizi buraya, şuraya koyacağız gibi şeylerle gelirse; halk olarak bunun karşısında duracağız. Şu anda balıkçı kooperatifi aldığı yerlerde, balıkçı kooperatifi işlerini yapsın. Ama Balıkçı Barınağı Yönetmeliği’nin 9. Maddesinde balıkçı kooperatifinin barınak içerisinde yapması gereken kendi işleri var. Bu işleri de yapması gerekiyor. Bunlar para olarak ön plana çıkarılıyor. Hep para, para, para, para. Yani arkadaşlar, her şey para değil. İnsanların daha rahat, huzurlu yaşayacağı yerler gerekli. Bu ortamlarda, çocuklarını getirecekleri, bir temiz hava alacakları, bir misafirleri geldiğinde şöyle gezdirecekleri alanlar önemli. Her şey para değil. Balıkçı kooperatifi sadece olaya para olarak bakıyor ki amatör balıkçılar zaten biçmiş olduğu fiyatlar akıl almaz fiyatlar. Biz öncelikle bu fiyatlara kesinlikle karşıyız. Burada, amatör balıkçı da, bu devletin yapmış olduğu barınaktan yararlanmak zorundadır. Amatör balıkçı bu memleketin insanıdır. Bunlar yat değil. Burası yat limanı değil. Bunlar yanlış şeyler. Biraz akıllarını başlarına alsınlar. Şöyle bir düşünsünler. Biz Gerze Belediyesi olarak balıkçılarımızın her zaman arkasında durduk. Her dediklerini yaptık, her ihtiyaçlarını karşıladık. Bunu düşünsünler. Bundan sonra bu işleri kendileri parayla yapacak. Yani Gerze Belediyesi’nin nimetlerinden, imkanlarından yararlanamayacak. Diyorum ki her şey makul ve mantıklı olarak değerlendirilsin. Hazırlansın. Halkı, amatör balıkçıları mağdur etmeden bu iş çözümlensin. Bu onuyla ilgili görüşmek isteyen gelsin belediyeye. Gerekli açıklamaları yapalım. Biz zaten belediye olarak da idari mahkemeye dava açtık, yürütmenin durdurulmasıyla ilgili. İnşallah durdurulur ve bu yanlıştan dönülür.”

Kaynak: Haber Merkezi