Sinop’un Boyabat ilçesinde, Cengiz Holding tarafından yapılması planlanan bakır madeni arama ve işletmesi için çeşitli sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Boyabat bakır madeni ihalesinden sonra Boyabat’ta kurulan Boyabat Çevre Derneği (BOYÇED) ve Boyabat Çevre Platformu üyelerinin de katıldığı toplantıda BOYÇED ve Boyabat Çevre Platformuna tüm il genelinden destek kararı alındı.

Sinop’un Boyabat ilçesi, Kovaçayır, Akyörük, Arıoğlu, Gazidere, Gazidere Tabaklı, Gökçeağaç Sakızı, Ilıca, İmamlı, Koçak, Kurusaray, Tekke, Yabanlı, Salar ve Hacıahmetli köyü ile, pirinç üretimi yapan Gökırmak havzasındaki 27 köyü doğrudan etkileyeceği bilinen bakır madeni arama ve işletmesi için, Sinop’un önde gelen platform, STK ve meslek kuruluşlarının yanı sıra siyasi partilerin de katılımı ile Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya toplantıda yer alırken, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı rahatsızlıkları nedeni toplantıya katılamadı. Her iki belediye başkanı da toplantıda alınacak kararlara tam destek vereceklerini duyurdu.

Toplantıda, bakır maden işletmesinin Sinop ve çevre illerdeki olumsuz etkilerine dair değerlendirmelerde bulunuldu. Bakır madeni arama tesisinin Gökırmak ve Kızılırmak’ın kirlenmesinin yanında yeraltı su kaynaklarına vereceği zarar nedeniyle Sinop ve çevre illerinde özellikle tarımı yok etme seviyesine getirileceği, bu nedenle başta pirinç olmak üzere sebze ve meyve üretimi ile geçimini sağlayan on binlerce kişiyi olumsuz etkileyeceği, içme suyu kaynaklarının zarar göreceği ve birçok ağacın kesileceği vurgulandı.

Gerze Belediyesi “Squid Game” akımına katıldı Gerze Belediyesi “Squid Game” akımına katıldı

Boyabat bakır madenine karşı değerlendirme ve yol haritasının belirlenmesi için gerçekleştirilen toplantıda Ayancık Çevre Derneği adına Mukaddem Sarısoy ve Yeşil Gerze Çevre Platformu adına Şengül Şahin, Gerze ve Ayancık Termik santrallerine karşı yürüttükleri mücadelelerden örnekler verirken, NKP adına konuşan Kayhan Konukçu da nükleer santrale karşı yaklaşık 35 yıldır sürdürülen çevre mücadelesinden kesitleri paylaştı.

Toplantıda, CHP İl Başkanı Avukat Aykut Cem Yalçınkaya ihalenin iptali için yürütmeyi durdurma talebi ile yapılan başvurunun kendisi tarafından hazırlandığını belirterek davanın aşamaları hakkında bilgi verirken, önümüzdeki süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de Boyabat’ı ziyaret edeceğini söyledi. Davanın, sıkı şekilde takip kararı alınırken Sinop Baro Başkanı Avukat Funda Öztürk Altuntaş ve Sinop Barosu çevre ve kent hukuku komisyonu üyesi Avukat Özgür Başdoğan dava sürecini aktif olarak takip edeceklerini bildirdi.

Toplantıda, bakır madeni arama ve işletmesi için bundan sonraki süreçte atılacak adımlar da görüşüldü. Toplantıya katılan 27 STK ve meslek odası temsilcileri tek tek söz alarak görüşlerini paylaşarak, destek için Boyabat Çevre Platformu’na katılacaklarını ve Boyabat’ı yalnız bırakmayacaklarını belirttiler.

Toplantıda, bölge halkının bakır madeni tesisinin oluşturacağı zararları konusunda bilimsel verilerle bilgilendirilmesi başta olmak üzere yol haritası belirlendi.

Bir sonraki toplantının önümüzdeki günlerde Boyabat Çevre Platformu öncülüğünde Boyabat İlçesi’nde yapılacağı kararlaştırıldı.

Toplantı sonunda Boyabat Çevre Platformu ve Boyabat Çevre derneği (BOYÇED) adına söz alan Hülya Çelik ve Ali Erol toplantının son derece yararlı olduğunu, ayrıca toplantıya katılan STK ve Meslek Odalarının kendilerine destek açıklamalarının morallerini yükselttiğini belirterek ‘’ söz konusu maden nedeni ile Boyabat’ın doğasını yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Derelerimizin, arazilerimizin, yer altı sularımızın zehirlenmesine seyirci kalmayacağız. Meyve, sebze ve çeltik gibi ürünlerimizi geleceğe taşımak adına, ayrıca yüzbinlerce ağacın katledilmesini önlemek için tüm gücümüzle karşı duracağız. Bu toplantı ile yalnız olmadığımızı gördük. Şimdi çok daha güçlüyüz. Kentlisiyle, köylüsüyle bilinç seviyesi yükseldikçe çok daha güçlü olacağız, doğanın katline ve talana fırsat vermeyeceğiz’’ dedi.

15 Ekimde yapılan ihale ile Cengiz Holding’e verilen yaklaşık 220 bin futbol sahası büyüklüğündeki bakır madenine tepki olarak yapılan toplantıya;  Boyabat Çevre Platformu, Sinop, Gerze ve Ayancık Belediyesi’nin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Dem Parti, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti, TEMA İl Temsilciliği, Sinop Atatürkçü Düşünce Derneği, Ayancık Atatürkçü Düşünce Derneği, YEGEP(yeşil Gerze çevre platformu), Sinop Çevre Dostları Derneği, Emo İl Temsilciliği, Boyabat Çevre Derneği, Sinop Nükleer karşıtları Platformu (NKP),  Sinop Kent Hakları Derneği, Kent Konseyi, Sinop Yazarlar ve Şairler Derneği, Birleşik Kamu-İŞ, Eğitim Sen, KESK, Ayancık Eğitim – Sen, Veteriner Hekimleri Derneği, Türkiye Ormancılar derneği Gerze temsilciliği, Türkiye Ormancılar Derneği, Emek platformu, TMMO Ziraat Mühendisleri Odası Sinop İl Temsilciliği, Sinop Tabip Odası ve Sinop Barosu’nu temsilen yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi