Sahiplendiğiniz ve evde baktığınız, beslediğiniz kedinize, köpeğinize, gelinciğinize mikroçip taktırdınız mı? Yoksa mikroçip taktırmayı unuttunuz mu? Malumunuz olduğu üzere yılsonu yaklaşıyor ve verilen sürü de dolmak üzere.
Demem o ki; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından evcil hayvanlara getiren deri altına mikroçip takma zorunluğu 31 Aralık itibarıyla son buluyor.
Daha önce yayımlanan yazımızda hatırlatmıştık. Şimdi bir kez daha hatırlatalım istedik: Verilen süre içerisinde mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacak.
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair 26 Şubat 2018 tarih ve 30344 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında köpeklere 01/01/2021 tarihinden itibaren; kedilere ise 01/01/2022 tarihinden itibaren bir yıl içinde mikroçip uygulaması yaptırılması zorunlu hale getirilmişti.
Yayımlanan yönetmelikle, sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin hastalıklarının daha etkin kontrolünün sağlanması, evcil hayvanların kimliklendirilerek elektronik ortam da dâhil olmak üzere kayıtlarının alınması, bilgilerinin değişen koşullara göre güncellenerek düzenli tutulması amaçlanmış.
Yakın çevremizden öğrendiğimize göre, sahipli hayvanlara mikroçip uygulaması devam ediyor. Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 500 binin üzerinde evcil hayvan kayıt altına alınmış.
Yönetmeliğe göre ev hayvanlarına ait bilgilerin bakanlık veya ilçe müdürlüklerince kayıt altında tutulması esas.
Peki evcil hayvan kimlik kartı nereden alınır?
Evcil hayvan sahibi vatandaşlar, bulundukları yerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimleri tarafından uygulanan mikroçip ve kimliklendirme işlemini yaptırarak Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kedi ve köpeklerinin kayıtlarını yaptırabiliyor.
İlk olarak eğer evcil hayvanınız yeni doğum yaptıysa ve köpek ve kedi yavruların bakımını siz üstlenecekseniz, bu hayvanlara ait bilgileri doğdukları tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlüklerine bildirmeniz gerekiyor.
Evcil hayvanların kimlik bilgileri, hangi aşıların uygulandığını gösteren pasaport belgelerinde ve uzman bir veteriner hekim tarafından derilerinin altına enjekte edilen mikroçiplerde de yer alacak. Bu mikroçiplerde bulunan 15 haneli kod sayesinde, kedi, köpek ve gelinciklerin doğum tarihleri ve cinslerine ait taşıdıkları özellikler kayıt altında yer alacak. Bu koda sağlanan erişim ile evcil hayvanlara ait bilgiler, istenildiği zaman görüntülenebilecek.
Evcil hayvan pasaportlarında evcil hayvan sahiplerinin de bilgileri yer alacağından, sahiplerinin değişmesi durumunda bunun da 15 günlük süre içerisinde “Ev Hayvanı Sahip Değişikliği” belgesinin 60 gün içerisinde il ve ilçe müdürlüklerine götürülmesi gerekiyor. Evcil hayvanların yeni sahiplerine ait bilgiler, veteriner hekimler tarafından kimliklerine ve sisteme sahip değişikliği olarak yeniden işleniyor.
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimlikleri veya başka bir deyişle pasaportlarının zorunluluğu evlerinizde beslemiş olduğunuz tüm kedi, köpek ve gelincikleri kapsıyor. Bu doğrultuda bu kimliklerin herhangi bir nedenden dolayı kaybolması halinde ise bunun mutlaka 2 ay içerisinde ilgili bakanlığa bildirilmesi ve yenilenmesi için gerekli işlemlerin başlatılması gerekiyor.
Köpek ve kedi kimliği ile alakalı mutlaka belirtilmesi gereken bir diğer önemli ayrıntı ise evcil hayvan satışı yapan pet shopların da bu pasaportları en az 5 yıl boyunca kayıt altında tutması gerektiği. Sözünü etmiş olduğumuz kayıtlarda, hayvanların pet shopa geldiği işletmenin ve satın alan kişilerin bilgileri, evcil hayvanların 15 haneli mikroçip kodları, doğum tarihleri, cinsiyetleri, ırkları, renkleri ve eğer hayatta değiller ise ölüm tarihlerinin yer alması isteniyor.
Hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi, evcil hayvan popülasyon ve sayısı ile hayvan hastalıklarının takibi ve kontrol altına alınması güzel bir uygulama.
Ancak, günümüze kadar yürütülen evcil hayvanlara mikroçip takılması uygulama çalışmaları gözönünde bulundurulduğunda, mikroçip ve kimliklendirme iş ve işlemlerinin 31 Aralık’a kadar tamamlanmasının mümkün olamayacağının hepimiz farkındayız.