HAMURAŞI (Kulak hamuru) : Unun içerisine 1 yumurta kırılır ve tuz eklenir. Su ile yoğrularak, yarım saat dinlendirilir. Ayrı bir yerde soğan, et, karabiber ve tuz karışımından oluşan bir iç malzeme hazırlanır. Dinlenmiş hamur açıldıktan sonra bıçakla karelere bölünür. Bu karelerin ortasına iç malzemeden konularak, hamur üçgen biçiminde bükülür. Hazırlanan hamurlar kaynayan tuzlu suyun içerisinde pişirilir. Piştikten sonra süzülerek tepsiye alınır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ya da ceviz konulur. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek servise hazır hale getirilir.

BORANAŞI : Unun içerisine 1 yumurta kırılır ve tuz eklenir. Su ile yoğrularak, yarım saat dinlendirilir. (Hamuraşından biraz daha sert bir hamur olmalıdır.) Dinlendirildikten sonra açılarak karelere bölünen hamurun içerisine süzme yoğurt ve dereotu karışımı konularak bükülür. Kaynayan tuzlu suyun içerisinde pişirilerek süzülür. Tepsiye konulan hamurların üzerine, eritilmiş(karartılmış) bol tereyağı dökülerek servis edilir.

KATLAMA : Un, su ve tuz karışımından oluşan bir hamur yapılır. Hamur açıldıktan sonra zarf şeklinde katlanır. Katlama sırasında her katın arası yağlanır. Yağlı hamur tekrar açılarak kare şekline getirilir ve saç üzerinde pişirilir. Sac üzerinde kızartılırken av kanatlarıyla tekrar yağlanır. Piştikten sonra katlanarak tepsiye konur.

MISIR ÇORBASI : 2 bardak dövülmüş mısır, 1 bardak barbunya fasulye akşamdan ıslatılır. İçerisine kemikli et konularak, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. İsteğe göre üzerine salçalı sos dökülür ve yoğurt konulur. Mısır çorbası lakerda ile servis edilir.

ISLAMA: Unun içerisine bir miktar tuz ilave edilerek su ile yoğrulur ve hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilmiş hamur açılarak, sac üzerinde pişirilir. Pişirilen yufkalar katlanır ve küçük parçalar halinde (diki) ya da üçgen şeklinde kesilir. Kesilen parçalar tavuk suyunda tek tek ıslatılarak tepsiye dizilebilir ve katların arasına eritilmiş tereyağı ve ceviz serpilir. Ya da tepsiye dizilen yufkaların üzerine, tavuk suyu dökülerek ceviz serpilir ve eritilmiş tereyağı gezdirilir. Üzerine pişmiş tavuk konularak servis edilir. İsteğe göre ıslatılan yufkaların katları arasına kızartılmış yağ-soğan karışımı da konulabilir.

NOKUL : Kurban ve şeker bayramlarıyla özdeşleşmiş bir yiyecektir. 1 paket katı margarin, 1 yumurta, ½ bardak yoğurt, tuz su (ya da kül suyu) ile yoğrulur ve hamur dinlenmeye bırakılır.
Kıymalı nokul için; soğan ve kıyma kavrulur, tuz ve karabiber ilave edilir.
Cevizli nokul için; Kuru üzüm, şeker ve dövülmüş ceviz karıştırılır.
Dinlendirildikten sonra açılan hamur yağlanır ve içerisine bu malzemelerden konularak rulo şeklinde kıvrılır. Rulo haline gelen hamur bir ucundan başlanarak tekrar kıvrılır ve tekerlek şekline getirilir, tepsiye yerleştirilir ve pişirilir.

BİLEGİ : Gerze'de baharın habercisi olan bir yemektir. (Kökeninin Rumlar'dan geldiği sanılmaktadır.) Kırlarda otların çıkmasıyla birlikte tuzlu balıkla pişirilir ve yanında kızılcık şerbeti içilir. Şölen havasında yenilen bir yiyecektir. Yeşil ve kuru soğan ve pırasa ince bir şekilde doğranır ve kavrulur. Salça, pul ve karabiber ilave edilir. Bu karışımın içerisine pişme sırasına göre lahana, ıspanak, pazı, labada, ebegümeci, kokmuş(rezene-arap saçı), dereotu vb. ilave edilerek kavrulur. Daha sonra bulgur ilave edilir, karıştırılıp tepsiye dökülür. Tuzu çıkartılmış balıklar bu karışımın içerisine yerleştirilir ve fırınlanır. Suyunu çekene kadar pişirilir.

HAMURSUZ TATLISI : Ramazan ayında iftar sofralarında yer alan özel bir tatlıdır. Yufkalar açılıp sac üzerinde kurutularak pişirilir. Tepsiye yufkalar yerleştirilirken üzerlerine su serpilir. İki veya üç kat arasına yağ dökülür ve ceviz serpilir. Üzerine de yağ dökülerek kare şeklinde dilimlere ayrılır ve fırında kızartılır. Şerbet dökülerek servise hazır hale getirilir.

Arama Kurtarma Derneğinden Başkan Gürbüz’e ziyaret Arama Kurtarma Derneğinden Başkan Gürbüz’e ziyaret

KAŞIK HAMURU (Mamalika) : Kaynayan suyun içerisine 5 yemek kaşığı un ilave edilir ve hızlı bir şekilde karıştırılır. Macun kıvamına gelen malzeme, iki kaşık yardımıyla lokma şeklinde kesilir. Lokmalar kat kat yerleştirilirken arasına cevizli şeker karışımı serpilir. Üzerine eritilmiş (karartılmış) tereyağı dökülür.

HELVA : Düğünlere bu helva ile davet edilir. Düğün davetiyesinin simgesidir. Un, dut pekmezi ve şeker karışımından oluşur. Geniş bir tava içerisinde yağ eritilir ve un fazla yanmayan ateş üzerinde yavaş yavaş kavrulur. Kavrulmuş un elenerek içerisine dut pekmezi ve şeker konularak yoğrulur. Yuvarlanarak top şekline getirilir. İsteğe göre içerisine cevizde konulabilir.

GERZE PİDESİ : İlçemizde özellikle pazar günleri fırınlarda kıymalı ve peynirli pidelerin yapılması ayrıca düğün vb. törenlerde konuklara pide ikramı gelenekselleşmiş bir değerdir. 

Editör: Merve Yerli