Bir dönem köylerde toplumsal ve ekonomik yaşamı canlandırmak ve genç nüfusa meslek kazandırmak amacıyla başlatılan arıcılık, hayvancılık ve seracılık temelli eğitim programları, anayasanın her bireye tanıdığı öğrenme hakkı doğrultusunda hayata geçirilmişti.

Boşalan köyleri yeniden canlandırma hedefiyle yola çıkılan bu ulusal proje, kısa sürede birçok bölgede karşılık bulmuş, kapanan köy okullarının yerine yeni bir umut olarak görülmüştü.

Gerze’ye bağlı Çırnık köyünde Prof. Dr. Emin Kuru'nun öncülüğünde yürütülen projede, köylerde arıcılık eğitimi alan gençler dört yılı geride bıraktı. Kuru, arıcılık eğitimi gören öğrencilerin artık kalfalık seviyesine ulaştığını ve bahar dönemi sınavlarını başarıyla tamamladıklarını belirtti. Öğrenciler, Haziran ayında yapılacak usta öğreticilik mezuniyet sınavı için yoğun bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyor.

Eski Milli Eğitim Bakanlarından Ziya Selçuk tarafından hayata geçirilen projenin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yürürlükten kaldırılmasının, devletin devamlılık ilkesine aykırı olduğunu belirten Prof. Dr. Emin Kuru, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde, arıcılık, hayvancılık, seracılık, meslek eğitim kapsamına alınmıştı. Anayasan kaynaklanan işsizlik fonundan desteklenen meslek edindirme milletin her ferdinin öğrenme hakkını köylere kadar yansıtmıştı.

Boşalmış köyler için milli olan bu projeyi Sayın Ziya Selçuk Bey’le beraberle hayata geçirmiştik. Türkiye’de ilk ve son olan kırsala yönelik bu projeyi Sayın Bakan Yusuf Tekin, gençlik desteğini 22 yaş ile sınırlayarak işlevsiz hale getirmiştir.

Pandemi döneminde iyi eğitim almamış 16 milyon işsiz üniversite mezunu gençliğe umut kapısı olabilecek meslek edindirme faaliyeti anayasal zorunluluk olmasına rağmen, gençliğe 3308 sayısı yasa imkanlarının kapısını da kapatmıştır.

Sokaklardaki gençlik hareketlerinin önemli nedeni pandemi dönemi gençleridir. Devletin bu gençliğe özel projeler yapması gerekir.

Enteresan olan, iktidarın bir bakanının yaptığını sonra gelen bakan bozuyor. Devlette devamlılık ilkesi uygulamadan kaldırılmıştır. Can çekişen köylerdeki insan ve gençlik varlığına can suyu olacak bu milli projenin boşalan köylere çare olması engellenmiştir.

Sinop Heyeti Ankara’da: Geniş kapsamlı temaslar başladı Sinop Heyeti Ankara’da: Geniş kapsamlı temaslar başladı

Kapanan köy okullarına alternatif faaliyet olarak yirmi yol sonra Vali Yardımcısı, Gerze Kaymakamı ve bakanlık yetkililerinin katıldığı açılış töreninde coşkulu bir İstiklal Marşı söylemiştir.

3038 sayısı yasanın kırsala olan desteğinin kaldırılmasını milletimiz unutmayacaktır. Bu milli projede dört yıldır eğitim öğretim gören resimde gördüğümüz arı işletmecileri Türkiye’nin ilk ve son müdavimleridir.

Şu an kalfalık düzeyine gelmişlerdir. Kalfa arkadaşlarımın bahar sınavlarını yaptım. Sınavda başarılı olan arı grubu arkadaşlarımı, Haziran’da Milli Eğitim Bakanlığı Meslek Eğitim Merkezi’nin yapacağı usta öğreticilik mezuniyet sınavına arı grubumuz büyük bir özveri ve heyecanla hazırlanmaktadır."

Kaynak: Haber Merkezi