Kendini tanıyarak kişiliğini bulma ve geliştirebilmeyi öğrenmek gereklidir. Anlamlaştırılacak yaşamsal teorileri muhakeme edebilme yeteneğini kazanırken fedakarlıklarımızı unutmamalıyızdır. Her şeyden önce bireyin kişiliğinin geliştirmesi, hayatının kendisine ve başkalarınca ne ifade ettiğini bilmesi gerekir. Psikolojik açıdan bozulan davranış ve düşüncelerini uyumlu hale nasıl getirebilinirliği hakkında uzman kişilerden destek almalıdır.
Temelden eğitim farkındalığıyla ‘Aile okulları’ açılmalı, özellikle çocuk sahibi olmak isteyenlere devlet destekli eğitimler uzman kişilerce verilmelidir. Anlama kabiliyetini küçük yaşlardan öğrenebilen bireylerde yaşamsal deneyimlerini bu kavramda bilinçli ilerleyebilmektedirler. Kendi duygu, düşüncelerini yönlendirerek doğru yolu bulduklarını görebilmekteyizdir. Saygıyı, sevgiyi, empatiyi yoğun yaşayarak çevresine yansıtmaktadırlar.
Fikir uyuşmazlıklarının olası ilk etapte aile de sonrasında iş çevresinde yaşandığı ortamlarda temel eğitimin ne kadar faydalı olduğunu görebiliriz. Anlayarak dinleyerek ön yargılı davranışlardan kaçınarak hareket edebilme erdemliliği bireylerde toplumsal yaşayışta önemli rol oynar. Eğitimcilerin serzenişlerinde öncelikli olan kişisel gelişimle kişilik kazanımı daima ilk sıralarda yer almaktadır.
Eğitilebilinen bireyler bilirler ki toplumun önünde olup farkındalıklarının benimsendiğini.. Birbirlerini benimseyebilen toplumlar psikolojik, teknolojik, eğitimsel vb alanlarda ilerledikleri katidir. Özellikle karşılaşılabilinen problemlere çözüm üretebilen öneriler geliştirebilen bireyler çevremizde pozitif enerji verirler. Mutlu toplum umutlu bireyler yetiştirir. Geleceğimizi inşa edebilmek bizlerin elindedir.
Hak ve özgürlüklere saygı neticesinde seviyeli olabilmeyi öğrenmeliyiz. Elbet aşırıya kaçınılmadan, toplumun etik edep ve huzurunu bozmadan bunları yaparak.. Farkındalıklı olmanın kendince usullerinin benimsendiği ortamlarda mutlu ve değerli bir insan olarak hayatta doğru ilerleyebilmesi ve kendini iyi hissedebilmesi için gerekli öğeler işte bunların içinde oluşmaktadır.
Bireyin yetişkin olarak da kişiliği ve davranışında yaşama bakışıyla bir bütünlük oluşturabilmesinde kendi özgüveni büyük katkı sağlayacaktır. Hak ve özgürlük çerçevesinde toplumsal değerleri gözden gelmekte sınırları zorlamaktır. Bunun kendince fedakarlıklarının üstesinden gelebilme gücü insanın yine kendi özgüveninde yatmaktadır.
Kişisel gelişim ve motivasyon eğitimleriyle, Aile okullarıyla yapılacak devlet destekli eğitimlerin öncü olacağı kanaatimdeyimdir. İnsan hayatının önemli dönemleri olan çocukluk, gençlik ve yetişkinlik ciddiye alınarak kökten çözümlenmelidir. Toplumda yolunda gitmeyen şeylerin temelinde yatan sebebleri bulmak için derinleri irdelemek gerekir. Oysa bizler bunun tam tersini düşünür ve yaşarız ne acı..
ARAŞTIRMACI YAZAR
VOLKAN YAŞAR BERBER