Sağlık Bakanlığı tarafından Ali Hekimleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklik, birçok aile hekiminin iş bırakarak protesto eylemleri yapmasına neden olmuştu. Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Arslan, aile hekimlerinin tepkisini çeken bu yeni yönetmeliğin, sanılanın aksine hekim ve vatandaşların lehine bir yönetmelik olduğunu söyledi.

Dr. Metin Arslan, son günlerde ülke ve Sinop kamuoyunun yakından takip ettiği, Aile Hekimleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin kamuoyuna yanlış yansıtıldığını ifade etti.

Kesinti değil, teşvikler yapılacak

Bakan Yardımcısı Gizligider Sinop'ta bir dizi toplantıya katıldı Bakan Yardımcısı Gizligider Sinop'ta bir dizi toplantıya katıldı

Kamuoyunda yeni yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin maaşlarının kesintiye uğrayacağı ya da daha az maaş alacakları yönünde asılsız söylemlerin yer aldığını belirten Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Arslan, asıl durumun söylenenin tam aksine yeni yönetmelikle birlikte kesinti yerine aile hekimlerine kendilerine kayıtlı hastaların rutin takiplerini yapmaları halinde ek ücret ödemesi yapılmasını içerdiğini söyledi. Arslan; “Son günlerde malumunuz olduğu üzere aile hekimi yönetmeliği ile ilgili gündemde olan bir konu var. Biz bu konuyu tam anlatamadık. Sağlık bakanlığı aile hekimlerimize diyor ki; siz yaşlı nüfusu takip ediyorsunuz, kanser hastalarını takip ediyorsunuz. Şimdi ben size bu takipleri yaptığınız için ekstradan para ödeyeceğim. Bakın geçen ay aile hekimliğinden ekstra ücret alan hekimimiz sırf bu takipleri yaptığı için aldığı o ücretin üzerine 20-30 bin lira ekstra ücret aldı ve bu ücreti grev yaptığı halde aldı. Bu bir teşvik yöntemiydi. Bakanlık dedi ki; yeter ki siz bu takipleri yapın ben de sizi ekstra ücretle teşvik edeyim. Bakın yine alınan kararlarda diyor ki; aile hekimlerimizin 4 bin olan nüfusu 3 bin 500’e indirildi diyor. Şimdi artık aile hekimlerimiz 3 bin 500 nüfustan sorumu olacak. Şu anda 3 bin 500’ün üzerinde kaydı olan bir aile hekimine bir kişi kayıt için gitse kayıt olamıyor. Başka bir aile hekimine atıyor. Önümüzdeki günlerde bu sayı 3 bine düşecek. Burada amaç aile hekimlerimizin hastalarını daha sağlıklı bir şekilde takip edebilmeleri. Az önce de söylediğim gibi bakanlığımız aile hekimlerine özellikle kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın takibini yapmaları halinde ek ücretle teşvik ederken, hem hastalarımızın bu takipleri için hastanelerde poliklinik önlerinde zahmet çekmelerinin önüne geçmeyi hem de polikliniklerde yaşanan yığılmayı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bunu yapanlar ekstra ücret aldılar. Normalde göreve gelmeyenin maaşı kesilir ama geçen ay grev yapan aile hekimlerimiz göreve gelmedikleri halde bu takipleri yaptıkları için ek ücret aldılar. Kısacası hani aile hekimlerimizin paralarımız kesilecek ya da az maaş alacağız gibi söylemleri var ya, aslında böyle bir şey yok. Tam tersine teşvik var.

Yine bakanlık diyor ki; eğer hastalar kendilerine olan yaklaşımdan memnun kalırlarsa aile hekimine ekstradan 2 bin 300 lira prim ödeyeceğiz diyor. Ama hastalar yapılacak olan memnuniyet anketinde, memnun olmadıklarını belirtirlerse bu primi vermeyeceğiz diyor” dedi.

Aile hekimlerimiz uygun gördüğü durumlarda hastaları için uzman hekimlerden randevu alabilecek

Yeni uygulama ile birlikte aile hekimlerine uygun görmeleri halinde hastaları için hastanelerden randevu alma yetkisinin de tanındığını ifade eden Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Arslan, bu durumun hastalar için büyük bir kolaylık olduğunu söyledi. Arslan; “Ayrıca aile hekimlerimize kayıtlı yaşlı hastaları için uygun görmeleri halinde hastanelerden randevu alma yetkisi verildi. Bakanlık aile hekimlerimize 11 hastalık kontenjan ayırdı. Hastamız aile hekimine gitti ve aile hekimi dedi ki; seni muhakkak bir kardiyoloğun görmesi lazım. Hemen o hastası için ayrılan kontenjan üzerinden randevusunu alıyor ve hastasını randevu günü ilgili doktora gitmesi için yönlendiriyor. Bakanlık aile hekimlerimize bu yetkiyi de tanıdı.

Dolayısıyla bu aile hekimleri yönetmeliği tamamıyla hekimlerimizin ve vatandaşın lehine olan bir şeydir. Ama anlatılırken hep olumsuzmuş gibi anlatıldığı için vatandaşlarımız da ne oluyor acaba diye endişeye kapıldı. Bakın 2. Basamak ve 3. Basamağın üzerinde çok yük var. Bu yükü omuzlaması gerekenler, koruyucu sağlık hizmetini sunması gerekenler aile hekimleri. Daha önceleri sağlık ocakları vardı ve onlar bu işi yapıyorlardı. Aile hekimliği bu yüzden kuruldu aslında. Tabi hekimlerimiz arasında, sendikalarımız arasında farklı düşünenler olacaktır. Onları da anlıyoruz ama en azından vatandaşımızın bu yönleri de bilmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Merve Yerli