Darıca'ya plansız gelmiştim. Kelkit'te organik tarım ağırlıklı olmak üzere yoğun bir şekilde projeler içerisinde çalışırken Tekirdağ milletvekili Sayın Özlem YEMİŞÇİ'nin boş olan Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne "İl Müdürü" olarak atamamın yapılmasını talep etmesi üzerine Bakanlık Personel Genel Müdürlüğümüzün uygun görüşü ile Sayın Bakanımızın onayıyla atamam kabul edilerek kararnamemin Başbakanlığa gönderilmesiyle yönümüzü Tekirdağ'a çevirmiştik. Mikrofonu eline aldığında Sinopluya sahip çıkmaktan dem vuran ancak kendi menfaatinden başka bir şeyi düşünmeyen bir kısım sözde Sinop sevdalısı Sinoplu siyasetçilerin türlü yalan ve düzmece paralel raporlarla devreye girmesi neticesinde atamamın iptal ettirilmesi üzerine tebdili mekan olması amacıyla Kelkit'ten tayin istedim . Nasip Kocaeli Darıca'ya imiş. Hayatın baharındayız, yaşadıklarımıza rağmen memleketimize, insanımıza küsme gibi bir lüksümüz yok. Nerede hangi konumda olursak olalım, elimizden gelen hizmeti etmeyi şiar edinmişiz.
Yeni görev yerimde ilk günden itibaren Darıca Sinoplular Derneği hep yanımda oldu. Güzel dostluklar kurduk.
2013 yılının Mart ayı içerisinde Darıca Sevgi Parkında toplanan 5 arkadaş Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Sinoplu dernekleri biraraya getirerek yörede yaşayan Sinopluların sosyal birliğini sağlayacak adımları atmaya karar vermiştik. Yaklaşık 6 ay süren hararetli toplantılar sonunda kısa adı KOSİDEF olan Kocaeli ve Çevresi Sinop Dernekleri Federasyonunu kurmayı başardık.
Her ne kadar Sinop'tan bakılınca Gebze ve çevresi İstanbul olarak görülse, kabul edilse de bizler adı İstanbul olmayan Kocaeli olan farklı bir ilde yaşıyorduk. Farklı güç ve yönetim merkezlerinin olduğu bu ilde Sinopluların sosyal birliği tesis edilerek güzel işler yapılması mümkündü. İstanbul'da faaliyet gösteren Sinoplu Federasyonlara çok uzak olan bu bölgede Sinop ve Sinopluların güzel hizmet alması için Kocaelili Sinopluların birliklerinin sağlanması gerekiyordu.
Kocaeli Gebze, Çayırova, Darıca ve İstanbul Tuzla ilçesinde faaliyet gösteren Sinop dernekleri biraraya gelmiş ve KOSİDEF kurulmuştu. Uzun ve meşakkatli kuruluş çalışmalarının ardından çok değerli kurucu yönetimimizin teveccühüyle Kurucu Başkan olarak 6 ay boyunca KOSİDEF'in Genel Başkanlığını yürüttüm. Artık dünyaya gelmiş ve kendi ayakları üzerinde durmaya başlamış olan KOSİDEF'in ilk Genel Kurulunda KOSİDEF'in asıl sahibinin Kocaelili Sinoplular olduğunu belirttim. Kendimin terfi edecekken Sinoplu siyasiler tarafından engellenmemden dolayı mesleki bir yol kazası sonucu bir süreliğine Darıca'ya geldiğimi belirttiğim Kocaeli'de böyle bir oluşuma öncülük etmenin onurunun bana yeteceği, KOSİDEF'in bir isimle özdeşleşmemesi, memur olan kendimin tayin dolayısıyla buradan ayrılabileceği ve KOSİDEF'in kişiye bağımlı değil kurumsal bir federasyon olması gerektiğini belirttim ve bundan sonrada elimden geldiğince KOSİDEF'in çalışmalarına tam destek vereceğimi ifade ederek Başkanlık koltuğunu delegelerimizin oy birliğiyle , kuruluştan itibaren beni bir an yalnız bırakmayan Kurucu Başkan Vekilim Bahattin DEMİRCAN'a devrettim.
Sosyal medyada 16.450 kişilik bir grubu olan KOSİDEF kısa zamanda çalışmalarıyla ismini duyurmaya başlamıştır. https://www.facebook.com/groups/kosidef/ KOSİDEF önümüzdeki dönem yapacağı geniş kapsamlı eğitim yardımı programı ve düzenleyeceği Sırık Kebabı Festivaliyle Sinop adını tanıtmaya kararlıdır.
KOSİDEF tüm büyükşehirlerde faaliyet gösteren Sinoplu Derneklerinin ve Federasyonların lobi çalışmalarıyla milyonlarca liralık yatırımın Sinop'a getirileceğine inanmakta ve bölgesinde bu amaçla çalışmalar yapmaktadır. Yöre Belediye Başkanlarını Sinop'a getirerek Sinop'un güzelliklerini ve sorunlarını yerinde gösteren programlar yapmayı planlamaktadır.
Yeni bir hayata merhaba dediğimiz Darıca'da arkadaşlarımızla beraber "Doğduğumuz yeri unutmadan, doyduğumuz yere tam entegrasyon" vizyonuyla kurduğumuz KOSİDEF bugün önemli çalışmalara imza atmaktadır. Kuruluşta ortaya somut olarak iki hedef koymuş ve kamuoyuna deklare etmiştik. Bunlar Sinop'un ilçelerine kardeş belediyeler bulmak ve Sinop'un tanıtımını yapmaktı. Kardeş Belediye hukuku işletilerek bir çok il ve ilçe belediyeleri büyükşehirlerden Anadolu'ya yatırım almaktadırlar. Bunu daha önce çalıştığım yerlerde bizzat gördüm. Mesela Gümüşhane Kelkit İlçesine otogarı İstanbul Esenyurt Belediyesi Başkanı Necmi KADIOĞLU tamamen ücretsiz olarak hediye etmiştir. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olan ve Esenyurt Belediyesince finanse edilen otogara Necmi KADIOĞLU adı verilmiş ve Kelkit modern bir otogara kavuşmuştur. Sinop Boyabat ilçesinin otogar ihtiyacını çözmek için parası olmayan Boyabat Belediyesi ise bir müteşebbise otogar arsasını vermiş ve yap,işlet,devret demiştir. Otogar yapılmış ama büyük şikayet ve memnuniyetsizliklere yol açmıştır. Esnaf, vatandaş, belediye ve müteşebbisten hiç birisi memnun kalmamıştır. Esnaf yüksek kiralardan, müteşebbis zarar etmekten, para kazanamamaktan, vatandaş belirsizlikten, Belediye ise kimseyi memnun edememekten dert yanmıştır. Kelkit Belediyesinin çözüm yoluyla bir kardeş belediye bu yatırımı yapmış olsaydı yüksek kira ödemek zorunda kalmayan esnafta, sorunlarla boğuşmayan belediyede ,halkta memnun olacaktı. Nasip değilmiş.
İstanbul Esenyurt ilçesinde 16.255 Sinop nüfusuna kayıtlı hemşerimiz yaşarken, 5.421 Gümüşhaneli yaşamaktadır. Esenyurt Belediyesinin Sinop'a en ufak bir yatırımı olmazken milyonlarca liralık yatırım başka yerlere yapılabilmektedir. İnsan gücümüzün karşılığını alamadığımızın ve Sinopluların nüfuslarına paralel bir lobi gücü oluşturamadıklarının basit bir delilidir bu. Bir Belediye Başkanına ancak üstlerinin ve yöresinde yaşayan seçmenlerin yaptırım gücü vardır. STK'larımız nüfuslarından aldığı bu yaptırım gücünü iyi yönde kullanmalılar. Sinop'a yönelik somut hizmetler gören Sinopluların dernek ve STK'lara bakış açılarıda değişecek ve daha çok destekleyeceklerdir.
KOSİDEF dışında bir çok yerde bir çok dernek ve federasyon Sinop adıyla faaliyet göstermekte ve kendi hayat algıları çerçevesinde Sinop'a hizmet etmeye çalışmaktadır. Dernekçiliğin kanunu bellidir. En az 7 kişi biraraya gelirse dernek kurabilir,en az 5 dernek biraraya gelirse Federasyon, en az 3 Federasyon biraraya gelirse Konfederasyon kurabilir. Aynı sokakta benzer işlevli dernekler kurmanın önünde yasal bir engel yoktur.
Herkesi tek bir dernek, federasyon çatısı altında tutamazsınız. Herkesin olayları algılaması, yaşama bakışı farklıdır. İnce ayrıntılarda ki farklılıklar kişilere farklı rota çizdirebilir. Tüm Sinopluların aynı dernek yada federasyon çatısı altında olmasını beklemek çok işlevsel ve yapılabilir gözükmüyor. Herkes kendi bakış açısı doğrultusunda kendi yapısı içerisinde güzel hizmetler yapabilir. Kimbilir belki ilerde birgün kişisel çatışmalardan kurtulan Sinoplular Konfederasyon çatısı altında biraraya gelebilirler, ayak oyunları,çölme dakmalar sona erdirilir ve akabinde Sinopluları sevince boğan çalışmalara imza atan güçlü bir lobiye dönüşülür...
Çizgi romanseverler iyi bilir. Kızılmaske için ormanda 10 kaplan gücünde derler. Peki Sinoplu sivil toplum örgütleri gurbette kaç kaplan gücünde?