Sinop Havalimanı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasında karşılıklı uçuşlar düzenlenmesini talep eden Sinopluların bu isteklerine kayıtsız olmadıklarını dile getiren Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, konu hakkında Vitrin Haber'e önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Akbaş, Sinop-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı seferiyle ilgili taleplerin yoğunluğuna dikkat çekerek, “Bizim en büyük hayalimiz Anadolu Yakası’nda bulunan Sinopluları daha kolay ve konforlu şekilde Sinop'a getirebilmek. Bu da Sahiba Gökçen’den kalkan uçakların Sinop Havalimanı’na inmesi anlamına geliyor. Avrupa’dan ilimize gelecek olan hemşehrilerimizin de konforlu şekilde şehre gelmesi için Sabiha Gökçen önemli bir lokasyon” diye konuştu.

“Sinop’tan uçuş sayısı her geçen yıl artarak devam ediyor”

Sinop Havalimanı ile İstanbul Havalimanı arasındaki uçuş sayısının her geçen yıl bir önceki yıla göre artarak devam ettiğine değinen Akbaş; 2022 yılında 70 bin 246 kişi, 2023 yılında 95 bin 11 kişinin Sinop Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na karşılıklı uçuş gerçekleştirildiğini söyledi. Bu yıl için değerlendirmelerde bulunan Akbaş, “Şu an için 2024 yılının tüm rakamları elimizde değil ama yılın daha ilkyazı tamamlanırken 45-46 bin olduğunu söyleyebiliriz. Bu demektir ki 2024’te bir önceki yılın daha üstünde bir yolcu sayısıyla Sinop-İstanbul uçuşlarını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Bu durum karayolunu tercih etmelerine sebep oluyor”

Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “ İstanbul’da yaşayan Sinoplu nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa Yakası’nda yaşıyorken, yüzde 40’ının da İstanbul Yakası’nda yaşadığını görüyoruz. Bu durum Avrupa Yakası'nda yaşayanlar için büyük bir zorluk anlamına geliyor. Çünkü İstanbul Havalimanı’na şehir içinden en yakın ulaşım süresi yarım saat. Daha uzak yerden bakıldığında bu sayı 1- 1,5 saate kadar çıkıyor. Buna bir de havalimanında bekleme süresi, check-in işlemleri, bagaj teslimi, yolda geçirilecek süreler eklendiğinde 3-4 saate kadar çıkabiliyor. Bu nedenle Anadolu Yakası'nda bulunan vatandaşlarımız İstanbul Havalimanı’nı kullanmak yerine karayolu taşımacılığıyla veya  özel araçlarıyla gelmeyi düşünüyorlar. Bu nedenle havalimanını kullanmıyorlar. Ama Sabiha Gökçen’den yapılacak uçuşla, şu an için İstanbul Havalimanı’na yapılan uçuşun en az yarısı kadar Sabiha Gökçen’den Sinop’a gelineceğini ifade edebilirim. Bu da yıllık 30 bin ila 40 bin yolcu demektir”.

“Konuya sadece Sinop özelinde bakılmamalı”

Konuşmasını sürdüren Başkan Akbaş, “Konuya sadece Sinop özelinde bakılmamalı. Örneğin Samsun’un Çarşamba ilçesinde havalimanı var. Bafra’dan Samsun-Çarşamba Havalimanı’na gitmek için 1 saat 25 dakika harcamak zorundasınız. Sinop Havalimanı’na ise Bafra'dan 1 saat 15 dakikaya geliyorsunuz. Yine Alaçam’dan Samsun-Çarşamba Havalimanı’na 1 saat 47 dakikada gidiyorsunuz ama 58 dakikada Sinop Havalimanı’na gelebiliyorsunuz. Yakakent’ten Samsun -Çarşamba Havalimanı’na 1 saat 52 dakikada varacakken Sinop Havalimanı’na 53 dakikada varabiliyorsunuz ve yol daha konforlu” dedi. Elindeki verilerle konuşan Akbaş, tüm bunların göz önünde bulundurulduğunda yolcuların Sinop Havalimanı’nı daha çok tercih edeceklerini belirtti.

Konuyla ilgili rakamlara dikkat çeken Akbaş, ” Bafra'nın 45 bin nüfusu var. İstanbul'da yaşayan Bafralı sayısı 63 bin 160. Alaçam'da ise 26 bin nüfus var. İstanbul’da yaşayan Alaçamlı nüfusu 30 bin 256. Yakakent’te yaşayanların nüfusu 10 bin. İstanbul’da yaşayan Yakakentli nüfusu ise 13 bin 997. Onların bu coğrafyayla iletişimini havayolu üzerinden kurduğumuzda çok rahatlıkla gelebileceklerini ve tercih edeceklerini düşünüyorum. Bizim bile 365 bin insanımız İstanbul’da yaşıyor. Üstelik bu rakam sadece nüfusa kayıtlı olanları içeriyor. Sinoplu olarak düşünürsek İstanbul’da 500 bine yakın Sinoplu var. Ben bu yüzden İstanbul- Sabiha Gökçen üzerinden Sinop’a yapılacak uçuşların çok olacağını düşünüyorum” dedi.

“Turizm için oldukça önemli bir kent”

Başkan Akbaş, Sinop’un turizm lokasyonu olarak önemli bir kent olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Özellikle İstanbul üzerinden Sinop’a gelen hemşehrilerimiz değil, yolu bilen, Sinop’ta 3-5 gününü geçirmek isteyen hemşehrilerimiz de var. Bu noktada Sinop-Sabiha Gökçen Havalimanı'na karşılıklı uçuş olursa turzime katkısı olacaktır. Bazı fuar organizasyonları yapılıyor veya bizler de yapıyoruz. Örneğin önümüzdeki aylarda lakerda festivali yapılacak. Bunun birçok katılanı il dışından, özellikle İstanbul’dan olacak. Sinop’a konforlu seyahat yapmak için uçağı tercih edecekler. Bu da yine bir avantajdır”

“İstatistiklerimizi gerekenlerle paylaşacağız”

Sinopluların talepleri doğrultusunda araştırmaları sonucu veriler elde eden Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekenlerle paylaşacağını belirten Başkan Akbaş, “Bunu ülkemizde faaliyette bulunan havayolu şirketlerine paylaşacağız. Aslında kısmen paylaşıyoruz. Onlar da 2024-2025 planlamasını yaparken bizden aldıkları istatistik bilgileriyle programlarına dahil etmeyi planlıyorlar. Burada en önemli unsur karlılık. Ama ben biraz önce bahsettiğim rakamları baz aldığımızda firmaların Sabiha Gökçen- Sinop uçuşu yaptıklarında zarar etmeyeceklerinin garantisini verebilirim. Hatta şöyle iddialı bir şey söyleyeyim: 2024 yılı uçuşları için eğer buraya bir hat açarlarsa, biz Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak minimum 10 uçuşun biletlerini kapatabiliriz. Bu da yaklaşık 2 bin bilet demektir” diye konuştu.

Akbaş, konuyla ilgili birlik olmaya davet etti

Tarım-ÜFE'de yağlı meyveler yıllık yüzde 150,15 arttı Tarım-ÜFE'de yağlı meyveler yıllık yüzde 150,15 arttı

Konuyla ilgili yapılan çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlara mail yoluyla raporladıklarını belirten Akbaş, “Sadece Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu konuya hassasiyet göstermesi yetmiyor. Sivil toplum örgütlerinin, ilin seçilmişleri ve kanaat önderlerinin bizimle hareket etmelerini ve bir irade ortaya koymalarını isterim. O zaman Sabiha Gökçen’den uçuş yapılmamasıyla ilgili herhangi bir engelin bizi yolumuzdan çevirmeyeceğini düşünüyorum. Bize destek olsunlar. Birlikte biz bu işi başarırız” dedi.

Muhabir: Ümit Can Gökçen