30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün 101. yılı dolayısıyla etkinlikler, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na Valilik ve Belediye çelenklerinin sunumuyla başladı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden tören sonrasında Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ve Belediye Başkanı Barış Ayhan Valilik Makamında tebrikleri kabul etti.  

Etkinlikler kapsamında ikinci tören İskele Meydanı'nda devam etti. Burada Vali Dr. Mustafa Özarslan ile Belediye Başkanı Barış Ayhan törene katılan protokol, askeri erkan ve vatandaşların bayramını kutladı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra, 30 Ağustos Zafer Bayramının anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Üsteğmen Reşat Çolak yaptı. Çolak konuşmasında, tarihimizde Ağustos ayının, zaferler ayı olarak ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu, Türk milletinin mukadderatını belirleyen 30 Ağustos zaferinin, Türk ulusu için tarihte bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 

Çolak; “Bugün tarihin hiçbir döneminde boyun eğmeyen aziz milletimizin şanlı tarihe adını altın harflerle yazdırdığı emsalsiz bir kahramanlık destanı olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101’inci yıl dönümünü milletçe birlik ve beraberlik içerisinde kutlamanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolası ile çıkılan yolda 26 Ağustos’ta Kocatepe’den Büyük Taarruz ile başlayan ve 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Yunan kuvvetlerine indirilen kesin darbe ile taçlanan bu zafer 150 bin Yunan askerinin yok edildiği, Yunan Başkomutan General Trikopis’in esir edildiği, 15 bin Mehmetçiğin şehit olduğu, devamında ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ komutuyla kalan Yunan askerinin İzmir’e sürüldüğü ve 9 Eylül 1922’de denize döküldüğü sadece Türk tarihinin değil dünya tarihinin de en etkili ve kesin sonuçlu meydan muharebesidir.

BU ZAFER TÜRK MİLLETİNİN KADERİNİN BELİRLENDİĞİ ZAFERDİR

Bu tarihlerde Türk ordusu çok kısa bir zaman içerisinde düşman milislerini çökertmiş , zalim ve güçlü düşman ordusunun büyük bir kısmını inanılmayacak bir zamanda yok etmiştir. Mazisi şan ve şerefle dolu bir milletin çocukları olarak bu zaferle ne kadar gurur duysak azdır. Bu zafer Balkan Harbi’nin hemen ardından gelen 1. Dünya Savaşından 4 yıl gibi uzun bir süre dünyanın en büyük devletleri ile savaşarak bitkin düşen bu milletin katlandığı sıkıntıları ve döktüğü kanların bedeli olan tarihte benzeri bulunmayan büyük bir zaferin örneğidir. Bu zafer ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak hatta yok etmek isteyen düşmanlar tarafından Türk’ün bağrına dayanan hançerin ulusça söküldüğü, özgürlük dahil haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirildiği, bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği, Türk’ün sahip olduğu kudret ve kabiliyetin tüm düşmanlara kabul ettirildiği yeni Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin atıldığı, Türk milletinin kaderinin belirlendiği zaferdir.

Sinoplu öğrenciler gazileri yalnız bırakmadı Sinoplu öğrenciler gazileri yalnız bırakmadı

101 yıl önce sayı, silah ve teknoloji olarak kendisinden çok üstün düşman karşısında yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz iradesi ve üstün cesaret ile milletinin ülkesini kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin bugünde bu uğurda aynı inanç ve azimle canını seve seve feda edeceğine hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu kan yine aynı kandır, bu ruh yine aynı ruhtur. Bu duygu ve düşüncelerle bize bu büyük zaferi kazandıran büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatan ve toprağı uğruna canlarını feda eden Cumhuriyetimizin ölümsüz muhafızları aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, destanlar yaratmış gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Şanlı zaferin 101’inci yıl dönümü Türk milletine ve onun bağrından çıkan Türk ordusuna kutlu olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Betül Kula tarafından şiir okundu.

Törende halk oyunları gösterisinin ardından Sinop İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölük Komutanlığı’nca hazırlanan tüfekli hareketler gösterisi izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. 

Jandarma Uzman Çavuş Furkan Akcan tarafından okunan şiir ile devam eden 30 Ağustos kutlamaları tören geçişi ile son buldu.

Editör: Vitrin Haber