2013 yılından bu yana Sinop Tiridi’ne patent kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) Başkanı Yaşar Sarıkaya, geleneksel Sinop lezzetlerinden biri olan Sinop Tiridi’ne yenilikçi bir dokunuşla, geleneksel ile moderni tek tabakta buluşturduklarını söyledi.
Mantı ve nokul gibi Sinop Tiridi’nin de Sinop’un yemek kültürünün önemli bir parçası olduğunu ifade eden Yaşar Sarıkaya, Sinop Tiridi’ni patentleme projesinin kente ekonomik ve kültürel faydalar sağlayacağını vurguladı.
Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği binasında gerçekleştirilen Sinop Tiridi tanıtım etkinliğinde Kılıçlı Köyü Sınabeli Kadın Kooperatifi üyeleri ile bir araya gelen Yaşar Sarıkaya, konuklarına hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Köy kökenliler bunu çok iyi bilirler; 'İki yakası bir araya gelmez' derler. Bizler iki yakası bir araya gelmeyenleri bir araya getirmek için çabalıyoruz. Tirit projemizde de istihdama dönmesi amacıyla üniversite iş birliğiyle bir yarışma düzenledik ve tiridi gündeme taşıdık. Amacımız, tiridin Sinop turizm sektöründe ve lokantalarda hak ettiği yeri alması.
Sinop’ta Lakerda Festivalimiz var. Neden yufka festivalimiz olmasın? Yufkanın da gündeme gelmesini ve hak ettiği değeri bulmasını istiyoruz. Mesela Ege’de Ot Festivali var. Sinop’ta da neden bir yufka festivali düzenlenmesin?
Bugün burada kadın kooperatifimizin, üreten kadınlarımızın da bulunması bizim için çok değerli. İki yakayı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Tiridimizi görücüye çıkardık, patentini istediler. Ben de en güvenli ve başarılı ele teslim edeceğim.”
Yaşar Sarıkaya’nın konuşmasının ardından kooperatif üyelerine Sinop Tiridi ikram edildi. Sarıkaya’ya Sinop için verdiği emeklerden dolayı teşekkür eden kooperatif üyesi üretici kadınlar, Sinop Tiridi’nin yeni halini çok beğendiklerini ifade etti.