Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘İl Buluşmaları’ programı kapsamında geldiği Sinop’ta, Sinop Üniversitesi Güney Kampüs Camii Temel Atma Törenine katıldı. 

11bin 520 metrekare arazi üzerine inşa edilecek olan Sinop Üniversitesi Güney Kampüs Camii projesinde bin 176 metrekare inşaat alanı, bin 722 kişilik namazgah, şadırvan, çok amaçlı salon, işyeri, lojman ve 150 araçlık otopark bulunuyor.

Temel Atma Töreninde ilk olarak konuşan Sinop Müftüsü Paşa Bektaş, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek caminin öğrencilere, üniversiteye ve tüm Sinoplulara hayırlara ve güzelliklere vesile olması temennisinde bulundu.

Daha sonra söz alan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise katılımcılara Güney Kampüs Cami hakkında bilgilendirmede bulunarak caminin Sinop’a kazandırılmasında emeği olan herkese teşekkür etti.

Güney Kampüs Caminin yaklaşık 5 bin 100 metrekare külliye, bin 176 metrekare camii inşaat alanına sahip olacağını belirten Prof. Dr. Şakir Taşdemir inşaatın tamamlandığında Sinop’un en büyük külliyesi olacağını söyledi. 

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, cami tamamlandığında önemli bir görevi ifa edeceğini söyledi. Özarslan; “Üniversitemizin kampüslerinde inşa edilen camiler, üniversitelerimizde okuyan gençlerimizin dini hayatlarını şekillendirmesinde büyük bir boşluğu doldurmakta, önemli bir görevi ifa etmektedir. Sinop Üniversitesi Kampüs Camii de bu manada böyle bir görevi ifa edecektir. Camiler bizim medeniyetimizin, kültürümüzün, şehirlerimizin simgeleridir. Camiiler milletimizin iskan ettiği, vatan kabul ettiği yerlere vurulmuş mühürlerdir. Şehrimizin kimliğidir. Hayatın içinde  müminin gönlünde camiler, istikamet ayarlama noktalarıdır. Günlük hayatta Müslümanlar farklı yerlere dönerler ama 5 vakit namazda aynı yerlere dönerler. Camiiler milletimizin kalplerini toplayan, birleştiren mekanlardır. Sadece ibadet edilen mekanlar değil, aynı zamanda sosyal mekanlardır. Camiler milletimizin, vatandaşımızın, kardeşlerimizin birlik ve beraberliği için son derece önemli mekanlardır. İşte bundan dolayı peygamber efendimiz Medine’ye vardığında, ashabıyla beraber Medine’nin kalbine derhal Mescid-i Nebevi’yi inşa etmiştir” diye konuştu.

NEREDE BİR CAMİA VARSA ORADA CAMİNİN DE OLMASI GEREK
Temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, nerede bir camia varsa orada caminin de olması gerektiğini söyledi. Erbaş; “Çok önemli bir merasimdeyiz. Camianın camisini yapacağız inşallah. İki kelime ne kadar benziyor birbirine.  Camia üniversite demek Arapçada, Camii’de müminleri içinde toplayan rahmetiyle, mağfiretiyle, bereketiyle, ibadetiyle içinde toplayan mekan. Cami ve camia aynı kökten geliyor. Camisiz camia olmaz anlamına gelir aynı zamanda bu. Nerede bir camia var orada caminin de olması lazım.  Çünkü isimleri aynı kökten geliyor. Camia ilim yolcularını içinde topluyor hocalarıyla talebeleriyle, camide müminleri içinde topluyor. Burada Sinop Üniversitesini inşa etmişiz, şimdi de Mescid-i Nebevinin şubesi olan Sinop Üniversitesi Camisinin temelini atıyoruz. Rabb'im hayırlı ve mübarek eylesin. Cenab-ı Hak bu niyeti, bu heyecanı milletimize, gençlerimize, üniversitelerimize en güzel bir şekilde kazandırmayı nasip eylesin inşallah. Camimizi inşallah bir an önce bitirelim. Hayır sahibi arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. İnşallah biz de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Biz, üniversite camilerimizi çok önemsiyoruz. Burası sadece namaz kılınan, ezan okunan bir yer olmayacak. Burası bir suffe olacak. Mescid-i Nebevinin içinde nasıl yüzlerce, binlerce sahabi yetişip, binlerce kilometre uzaklara gidip İslam'ın hakikatlerini nasıl anlattılarsa, işte bu camiye de kitaplarıyla, kütüphanesiyle öğrenciler gelecek ve eksikliklerini tamamlayacaklar. Hocalarımız mihrapta Kur'an-ı Kerim bilmeyen öğrencilerimize Kur'an öğretecek. İlmihal bilmeyen öğrencilerimize ilmihal öğretecek. Burası bir suffe olacak inşallah” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ali Erbaş ve protokol üyeleri okunan dua ardından Sinop Üniversitesi Güney Kampüs Camii inşaatının temel atma töreni ile ilk harç inşaat alanına döküldü.

Programa Diyanet İşleri Başkanı Prf. Dr. Ali Erbaş’ın yanı sıra, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Vali Yardımcıları Abdullah Şahin ve Ali Osman Bulat, Sinop Müftüsü Paşa Bektaş, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. 
 

Muhabir: Ümit Can GÖKÇEN