Sinop’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ve Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğinde, Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 12. sınıf öğrencilerine; vergi ve sicil kaydı, sosyal güvenlik işlemleri, hazine destekli krediler ve KOSGEB destekleriyle ilgili sunum gerçekleştirildi.

Şehit Şakir Elkovan Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra bu programın girişimcilik yolunda önemli bir eğitim fırsatı sunduğundan bahseden Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci şunları kaydetti:

“Ticaret İl Müdürlüğümüzce gelen kıymetli eğitimcilerimiz, siz gençlerimize vergi ve sicil kaydı, sosyal güvenlik işlemleri, hazine destekli krediler ve KOSGEB destekleri gibi girişimcilik alanında bilmeniz gereken temel konularda rehberlik edeceklerdir. Bu eğitimler, iş hayatına atılmayı planlayan, esnaf ve sanatkâr olma potansiyeline sahip öğrencilerimize yol gösterecek ve onları kendi işlerini kurarken ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerilerle donatacaktır. Bizler, Milli Eğitim ailesi olarak, gençlerimizin sadece akademik anlamda değil, aynı zamanda mesleki ve girişimcilik alanlarda da kendilerini geliştirmelerini ve ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak projelere imza atan bireyler olmalarını istiyoruz. Bugün burada başlatacağımız eğitim programı, bu hedeflere ulaşmak adına atılmış güçlü bir adımdır. Bu eğitimlerin, sizlerin kariyer yolculuğunda yeni kapılar açmasını ve girişimcilik alanında özgüvenli, donanımlı bireyler olarak yetişmenize vesile olmasını temenni ediyorum.”

Sinop Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat ise yaptığı konuşmada, girişimciliğin herkese ve her coğrafyaya göre farklı bir anlamı olduğundan bahsetti. Sözlerini sürdüren Bulat;  “Girişimcilik Türkiye’de ve dünyada herkesin kendi durumuna göre algıladığı bir kavram. Girişimcilik denildiğinde aklımıza neler geliyor? Hemen bir yenilik, teknolojiye yönelik yüksek yatırımlar gerektiren bir şey olarak algılayabiliyoruz. Benim kafamdaki girişimcilik şudur: Üç tane hayvan alarak ondan et ve süt üretmek de bir girişimciliktir. Yeni bir buluş elde edip çok yüksek yatırımlar yapmak da bir girişimciliktir. Buradaki fark ne? Herkes kapasitesine göre, imkanlarına ve coğrafyasına göre bir girişim yapıyor. Burada önemli olan, kendi kapasiteni kullanmak. Bize bunu öğretmişlerdi. Örneğin Karadeniz’de iseniz fındık ile ilgili bir girişim yaparsınız. Tamamen konulara ve imkanlara, biraz da ihtiyaçlara göre bir şeyler yapmak lazım. Sizler de bu eğitim sonucunda umuyorum ki ne yapmanız gerektiğini, neyi nerede bulmanız gerektiğini öğreneceksiniz.” dedi.

Vali Yardımcısı Bulat’ın konuşmasının ardından, öğrencilere alanında uzman kişilerce sunumlar yapıldı.

KOBİ Uzmanı Mustafa Bayrak, yaptığı sunumda hazine ve KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi. Gelir Uzmanı Şükrü Yılmaz vergi ve sicil kaydı konusunu sunarken, Sosyal Güvenlik Denetmeni Samet Özdemir ise sosyal güvenlik işlemleri hakkında bilgi verdi.

Kredi destekleri konusunda sunum yapan Ticaret İl Müdürü Yavuz Selim Aykan ise, sunum öncesi yaptığı konuşmada; "Girişimcilik ruhunu gençlere aşılmak ve sadece üniversite gençliğiyle yetinmeyip liselere yönelik de kapsamlı çalışma yürüten paydaş kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. İl Müdürlüğümüz olarak biz de Türkiye’de geleceğe katkı sağlamak için gençleri odağımıza almanın ve onları sürekliliğe dahil etmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bugün gençlerin fikirlerine, bilgilerine ve dünya okumalarına değer veriyoruz. Daha iyi bir geleceğin, sizin düşüncelerinizle şekilleneceğini inanıyoruz ve bu yönde çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.” diye konuştu.

Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci

Muhabir: Merve Yerli