Sinop Üniversitesi Ömer Can Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Belediye Başkan Vekili Ayla Tığlı, Rektör Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Vali Yardımcısı Abdullah Yüksel, Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Daire Başkanı Salih Koca, Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe, Şube Müdürü Mete Kıvanç Ünaltekin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz ve Prof. Dr. Rıza Bayrak, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ümit Çamur, Sinop OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Çakan, akademik ve idari personel, iş dünyası temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açış konuşmasını Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ümit Çamur yaptı. Programda selamlama konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’ı Üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, fikri ve sınai mülkiyet haklarının şehir ve üniversite açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Rektörümüz, bu alanda yapılacak çalışmaların akademik üretkenliği artıracağına ve yerel kalkınmaya katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Programda kısa bir konuşma yapan Vali Dr. Mustafa Özarslan, “Programın Sinop'umuzun üretim ve inovasyon ekosistemine katkılar sağlamasını diliyorum. Ayrıca programın gerçekleşmesinde emeği geçen paydaşlarımıza teşekkür ediyor ve misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.” dedi.
Programın devamında davetli konuşmacı olarak kürsüye çıkan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, “Sınai Mülkiyet ve Akademik Hayat” başlıklı sunumunda Türkiye’nin inovasyon kapasitesinin artırılması için üniversitelerin patent, faydalı model, tasarım ve marka gibi sınai mülkiyet unsurlarını daha etkin kullanması gerektiğini vurguladı. Akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını ticarileştirmeye yönelik adımlar atmaları gerektiğini belirten Durak, “Fikirlerimizi sadece akademik yayınlarla sınırlamamalı, bu fikirleri koruyarak ülke ekonomisine değer katacak hale getirmeliyiz” dedi. Ayrıca Kurum olarak üniversitelere yönelik sağlanan destekler ve teşvik programları hakkında da katılımcılara detaylı bilgiler sundu.
Konferansın ardından, 2024 yılı içerisinde Üniversiteden patent tescili alan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Çelik ile Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Demet Kocatepe, Prof. Dr. Hülya Turan, Doç. Dr. Bengünur Çorapçı, Dr. Öğr. Üyesi Bayram Köstekli, Dr. Öğr. Üyesi Can Okan Altan ve Öğr. Gör. Dr. İrfan Keskin’e belgeleri takdim edildi. Program, Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’a hediye sunulması ve günün anısına çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.