Ülkemizin yaşadığı iç göç olayı Anadolu’da terk edilmiş köyler ve kasabalar meydana getirirken ortaya devasa metropol şehirler çıkardı. Bu anlamda hem ülkemizin hem de dünyanın önde gelen metropollerinden birisi İstanbul oldu.
Sinop zorlu coğrafyası,kıt arazi yapısı ,zorlu ulaşımı gibi nedenlerle ekonomik gelişme sağlayamamasına paralel iç göç hareketinden en çok etkilenen illerden birisi oldu.
Sinoplular göç ettikleri yerlerde önce ayakta kalma mücadelesine başladılar. Aç ve açıkta kalmadan çoluk çocuğunun istikbalini temin edebilmek en büyük idealdi. Aradan uzun yıllar geçti. Sinoplu temel yaşam gereksinimlerini elde etme konusunda önemli merhaleleler kat etti.
Ancak bu zorlu geçim süreci 20-30 yıl memleketine gidemeyen insanlar oluşturdu. Ekmek parası uğruna gurbet ele giden Sinoplular geçim dünyasına öyle bir dalmışlardı ki yıllarca memleketlerine gidemediler.
Ekonomik durumda başlayan düzelmelerle birlikte Sinoplular hızlı bir şekilde özellikle köy bazında dernekleşmeye ve organize olmaya,örgütlü bir topluma dönüşmeye başladılar.
Sivil toplum ve dernekçilik deyince en önde gelen illerden birisi haline geldi. Sinop Dernekleri önce yıllardır birbirinden uzak ve kopmuş olan hemşerileri bir araya getirmeye başlamışken bir araya geldikçe daha faklı projelere imza atmaya başladı.
Tuzla…
Türkiye sanayisinin kalbi noktalardan . Sinoplular yoğun emek ve işgücüne ihtiyaç duyan bu ilçeye ciddi bir nüfus yığılması yapmışlar ve Tuzla’da Sinopluların varlığını her zaman hissettirmişlerdir. Tuzla’da 3 Sinop Derneği kurulmuş ve birbirleriyle çakışmadan, Sinop için, Sinoplu için hizmet etmeye başlamışlardır.
Halka tepeden bakan siyaset anlayışı yerine “mütevazi ve halkın içinde” anlayışıyla siyaset ekolünün önemli temsilcilerinden gönül adamı Tuzla Belediye Başkanı Dr.Şadi YAZICI Tuzla Sinop Derneklerinin Sinop gezisi davetini kırmadı ve tam 2 gün boyunca Sinop’un dağını taşını Sinoplularla birlikte gezdi.
Gerze’de başlayan anlamlı gönül yolculuğu Durağan, Ayancık,Erfelek ve Sinop merkezi kapsayacak şekilde sürdü. Gezi sırasında Sinop’un en yüksek dağ köylerinden turistik yerlerine bir çok yer ziyaret edildi. Bazen ülkemizin gözde turizm alanlarından birine dönüşecek bir turizm alanındayken, bazen bir dağ köyünde köy ayranı içildi ve köy camisinde namaza durularak Allah’ın verdiği nimetlere şükredildi.
Tuzla’nın sevilen Başkanı Şadi Başkanın okul arkadaşı, Sinopluların gururu Dr.Turgut ÖZCAN’ın Belediye Başkan Yardımcılığı görevine gelmesiyle birlikte Tuzla’da Sinopluların kendine özgüveni gelmiş ve Sinoplular yaşadıkları şehirde sorunun değil çözümün parçası olduklarını bir kez daha göstermişlerdir.
Tuzla’dan Sinop’a giden bu gönül yolculuğu kervanı Sinop’un makus talihinin yenilmesinde çok önemli bir sessiz devrim olmuştur. Sinoplular, sivil toplumdan gelen gücünü Sinop lobisine dönüştürme noktasında ciddi bir merhale kaydetmişlerdir.
Tuzla Belediyesinin Türkiye’ye örnek teşkil edecek bu gönül yolculuğu Sinop özelinde Anadolu’nun kalkınmasında da yeni bir modelin işaretçisi gibi. Büyük şehirler kendini var eden Anadolu insanından aldığı gücünü tekrar Anadolu’ya akıtmaya başlayarak ülke çapında kalkınma ve gelişme için bir meşaleyi tutuşturmuştur.
İki cihan serveri Peygamberimiz Hz.Muhammed(S.A.V.) en çok bilinen hadis-i şeriflerinden birisinde “Komşusu açken tok yatan bizden değildir”demiştir. Ülkemiz son yıllarda yakaladığı istikrarlı ekonomik gelişmeler neticesinde açlık ve yoksullukla mücadele büyük başarılar kazanmıştır. Artık çok şükür ekmeğe,suya muhtaç insanımız kalmamıştır. Sosyal devlet anlayışıyla hareket eden hükümetimiz garip gurebasına sahip çıkmaktadır.
Ancak burada bu hadis-i şerif artık geniş anlama geçmekte ve Tuzla’dan Sinop’a uzanan bu gönül köprüsünün Tuzla’nın gelişmişliğinin Sinop’a da yansımasına dönüşmesini beklemekteyiz.
Bir kişiyi iyi tanımak için onunla yolculuk yapmak gerekir demiş atalar. Bu söz çok yaygın bilinen ve gerçekliğine inanılan bir sözdür. Tuzlalı Sinoplular bu gezi sırasında yaşadıkları kentin yöneticileriyle birlikte çıktıkları yolculukta yöneticilerini tanıma fırsatı bulmuşlardır.
Bu anlamda Tuzlalı Sinoplular yönetici olarak başlarında bulunan kişilerin kendi içlerinden birisi olduklarını, gönül ve kibirle değil tevazu ve içtenlikle olay ve meselelere yaklaştıklarını görmüşlerdir.
Alanında otorite birçok ismin dünya cenneti olarak tanımladığı Karadeniz'in incisi Sinop'un çok uzun yıllar önce ismi Ceziret-ül Uşşak’tı yani Aşıklar Adası. O isimle anıldığı günden beri o topraklarda doğan yada kökü o topraklarda olan her kişi aşıktır merkezi bir yarım ada olup sırtını engin ormanlara, yaylalara dayamış olan memleketlerin en güzellerinden Sinop'a.
Sinop geniş bir sahil bandına sahip olsa da çoğunluğu ormanlarla kaplı,yüksek dağlardan ve yaylalardan oluşan,derelerinde şırıl şırıl akan serin suların bulunduğu doğa harikası bir memlekettir. Yaylalarının tadına doyum olmaz. Sıcaktan yanarken sahil boyları insanın içine muhteşem bir huzur dolduran yaylaları vardır.
Bir atın sırtına binip Sinop yaylalarını dolaşan bir insan uçsuz bucaksız ormanların içinde,çam kokularını,denizin gönderdiği serinliği, görkemli asırlık kayın ağaçlarının arasından süzülürken bir oluk başında durup soğuk suyla elini yüzünü yıkadığında dünyaya sanki yeniden gelmiş olur. Kuzu kebabı Sinop yaylalarında yenir. Karpuz çatlatan soğuk suların başında sanki yediğiniz hiçbir şey dokunmaz. Sinop Ormanlarında duyduğunuz kuş cıvıltılarının hayatında duyduğu en güzel melodiler olduğuna çok kişi yemin edebilir.
Sözünün eri Sinoplu, göç etmek zorunda kaldığı sanayisi gelişmiş topraklarda sorun üreten değil hep çözümün bir parçası olmuştur. İşinde gücünde, kalbi memleket sevgisiyle dolu ama haksızlığa da tahammül edemeyen bir yapıdadır.
Bundan sonrada Sinoplu Doğduğu yeri unutmadan doyduğu yere tam entegrasyon hedefiyle ilerleyecek, nerede yaşıyorsa oraya Sinop'un güzelliklerini, Sinop insanın mertliğini tanıtacak , yaşadığı yerin saygın insanları olacaktır.
Tuzla’dan Sinop’a bir gönül yolculuğu yapan Tuzla Belediye Başkanı Sayın Dr.Şadi YAZICI ve Başkan yardımcısı Sinoplunun evladı Dr.Turgut ÖZCAN “halkla iç içe yönetim” anlayışının Türkiye’de ki örnek temsilcikleri olduklarını göstermişlerdir. Bundan sonra da Sinop ve Sinoplu doğru bulduğu yerde duracaktır. Sinoplular memleketlerinin geri kalmışlığından üzüntü duymaktadırlar ve bu gönül köprüsü Sinop için çok anlamlı bir başlangıçtır.
Sinoplu olmayanlar Sinop'u görmeden önce Sinopluların Sinop'u çok abarttıklarını düşünse de Sinop'a gittiklerinde az bile demişsin,burası dünya cennetiymiş derler.
Sinoplular yaşadıkları coğrafyaları da Sinop kadar sever ve saygı duyarlar. O toprakların güzellik ve kalitesine artı değer katmak için çalışırlar. Sinop Karadeniz bölgesindedir ama özbeöz Anadolu’dur, tüm yurdumuzun yansımasıdır.
Ben bu anlamda Tuzla’dan Sinop’a Gönül Köprüsü kapsamında Tuzla Sinoplular Dernek Başkanımız Sayın Erdal CANEL’e, Tuzla Durağan Çerçiler Çorakyüzü Köyü Derneği Başkanımız Sayın Mahmut GEZER’e ve Tuzla Ayancık Kütük Köyü Dernek Başkanımız Sayın Hüseyin SANCAK’a ve çok değerli yönetim kurullarına bu anlamlı organizasyonu düzenledikleri için, program sırasında bizleri yalnız bırakmayan Ayancık Belediye Başkanı Sayın Ayhan ERGÜN'e ve ekibine, Durağan Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Mesut ÇINLAR'a en derin teşekkürlerimi ediyorum. Yine bu anlamlı geziye gönül veren,zaman ayıran, Sinoplularla hemhal olan Tuzla Belediyesinin halk adamı, mütevazi ve çözüm üreten Başkanı Sayın Dr.Şadi YAZICI’ya ve Tuzla Belediyesinin önemli aktörlerinden Sinop’un gururu , Sinop aşığı Dr.Turgut ÖZCAN’a katılımlarından dolayı en derin şükranlarımı sunuyorum.
Tuzla’dan Sinop’a kalkan bu gönül kervanı katılanların tüm samimiyetiyle Sinop için ve Tuzla için daha güzel günlerin müjdecisi olmuştur.