BİRBİRİMİZE YARDIM EDİYORUZ
Modernizimle birlikte gelişen dogmalardan, insanoğlunun çıkarlarına istifade ettiği geçmişte görüldüğü gibi zamanımızda da süregeldiği kanaatindeyimdir. Öğretenin daim ideallerine hizmet ettiği şekilde davrandığı görülmüştür. Birbirimize destek verildiği takdirde ancak çıkarları çıkmaz olan fikriyat sahiplerinin önüne geçilenebilinir. Düşünce ve duyguların yeniden yapılanmasının sadece biçimde değil, yaşam tarzları, insanın doğaya ve yaşama bakışı konusundada geliştirme gösterdiği bu zamanda eskimiş biçimleri yeniden kullanmak, eski kalıplara dönmek zorunluluğu yoktur.
Türk toplumumuzun ekseriyatı bilhassa milli terbiye vasfında eğitildiğinden örf, adet, din, dil, ırk fark etmeksizin birbirlerine her alanda yardım etmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Toplumlararası genelde münasebetler hangi coğrafyasına giderseniz gidin ortak değerleri kültür, sanat, edep vb. aynıdır. Toplumun aslen erken eğitimine dayalı olan eğitim ve öğretiminin öğretmen öğrenci arasındaki başarılı bilgi alışverişiyle sağlanabilmesi ancak okullar aracılığıyla sağlanmaktadır.
Birinci devreden itibaren öğrencilere kendi kendilerine öğrenmeye alıştırılarak özgüven sahibi bireyler haline gelmeleri sağlanılarak, demokrasinin yetkin uzantılarına yol alınmalarına imkan verilmelidir. Yardımlaşma atmosferine erken yaşlarda erişen çocuklarda görülmüştür ki büyüdüklerinde Vatanına, toplumuna, eşrafına faydalı birer yetişkin oldukları gibi saygı duyuldukları sahihtir. Öncelikle ebeveynlerin ve sonra öğretmenlerimizin bilinçli hareket ederek sorumlu oldukları eğitim kurumu dışında da imkanlarınca öğretici hizmetlerde de bulunulmaları elzemdir.
Öğretmenlerin birbirlerine uzmanlık alanlarınca yardımcı olabilmelerine olanak sağlanabilmesi için muhtelif platformlar oluşturularak, her arkadaşın birbirine öğretebileceği bir şey olabileceğidir. Öğretmenlerimizin müfredat dışında kendilerini daha geliştirebilmeyi kendilerine vazife bilerek nefislerini zorlamaları gerekmektedir. Okullar arası bilgi şöleni platformlarında hem öğretmenlerimizi hem öğrencilerimizi mamafih velilerimizinde heyacanlanmasını sağlayarak daha fazla hırs ve şevkle çalışmaları sağlanabilinir.
Tek başına başarı sonuca ulaşmayı zorlaştırdığı gibi boş zaman, maddiyat kaybına sebebiyet vermektedir. Toplulukların güçlerini birleştirerek çalışmalarına destek verecek projeleri sahaya sunmak gerekir. Böylece tatlı rekabetler doğarak, kendi kendine öğrenme yetisine sahip olacak bedenler yeni projelere ışık olacaktır. İnandığı bildiği şeyleri de başkalarına karşı savunmayı öğreneceklerdir.
Öğrendiğimiz her şeyi teoriye dökmeye başladığımız an itibariyle global kültürel platformlarda kendimizi kanıtlayabilme imkanını yakalayabileceğizdir. Herhangi bir bilgiyi nedensiz, niçinsiz, olduğu gibi sahiplendiğimiz zaman işliğin faydalarına tanık olacağız. Yeni dünya düzeninde bilgi araçtır. Çünkü; önderlik, bilgi ister, deneyim ister, tecrübe ister, cesaret ister. Çekirdeğin sağlamlığı bilgiye ulaşabilinirlikle mümkündür. İstikamet verebilme yetisine sahip muallimler yetiştirilerek her kesime hitap edecek, her coğrafyaya erişebilecek geniş projelerin hayata sokulmasıyla ulaşılabilinir.
Görülüyor ki ne kadar tecrübeli olursak olalım birbirimize yardım ederek, birlikten güç doğduğu kanaatiyle bugünün, geleceğin taşlarını yerleştirebileceğimizdir. Her insanın kendince sorumluluklarının olduğu gibi topluma, vatanına, kendinden sonrakilere de sorumluluğu olduğu kanaatini yerleştirerek ancak hedeflerimize ulaşabiliriz. Birbirimize yardım ediyoruz……
Araştırmacı Yazar- Tarihçi
Volkan Yaşar Berber