İstediklerini almışlardı.
Yıl 1900'dü ve İmparatorluk 2.Abdülhamid Han tarafından yönetiliyordu. Ülkemiz çok sıkıntılar çekiyordu.
Boyacızade Mustafa Ağa boyacılık sektörü için çok önemli bir hammaddeye ihtiyaç duyuyordu. Bunun için araştırmalara girdi ve istediği madeni buldu. Bu maden her yerde bulunmayan, boyacılık için çok önemli olan Arsenikti.Ve arkadaşları Tabip Anastas Vasilyadis, Tüccar Yorgaki ve Hafız Süleyman Efendinin kızı Aişe Sıdıka Hanım namına Sinop’a bağlı Durağan'ımızda Avuluk mevkiinde bulunan Arsenik Madeninin imtiyazlarını aldılar.
Boyacızade Mustafa Ağa ve arkadaşlarının Sinop Durağan'ımızda bulunan boya hammaddesi Arsenik madeni ile ilgili imtiyaz sözleşmeleri 1918 yılında sona erdirildi.
Bu süre içerisinde madenin nasıl işletildiği,neden imtiyazın kaldırıldığı,daha sonra madeni isteyenler olup olmadığını bilemiyoruz.
Osmanlı arşivlerinde ulaştığımız bilgiler Sinop Durağan'ımızda bulunan arsenik madeni imtiyazının verilmesi ve feshedilmesiyle ilgili sadece.
Ama günümüzde Durağan ilçemizdeki bu maden verimli ise madencilik sektörü tarafından,verimli değilse görsel ders materyali olarak muhakkak eğitimde kullanılmalı. Boyacızade Mustafa Ağa'nın, Tabip Anastas Vasilyadisin değerini görüp üzerinde çalışma yaptıkları madenimiz maalesef atıl vaziyette duruyor.
Arseniğin günümüzde ekonomik değeri yoksa eğer burası görsel ders materyali olarak kullanılabilir. Eski bir maden ocağı ,iki nehrin birleşmesi gibi muhteşem bir coğrafya olayı ve antik kral kaya mezarları gibi bir çok farklı öğretici materyalin birarada bulunduğu bu bölge eğitimde kullanılabilir.
Hazırlanacak bir tanıtım projesi ile komşu ilçe okullarıyla irtibata geçerek bu çok zengin ders materyaline sahip bölge ilçemize kazandırılabilir.
Öğrencilerimiz bir çok yerde bulunamayacak bu zenginliklerden muhakkak faydalandırılmalıdırlar. Komşu il ve ilçelere bu değerlerimizi tanıtabilirsek ilçemizin ekonomisi de bundan sebeplenecektir.”
“