Dünyanın üç yüzü vardır.
1-Cenab-ı Hakk’ın Esmasına bakar, Bu yüzü gayet güzeldir, nefrete değil, aşka layıktır.
2-Ahirete bakar; ahiretin tarlasıdır, Cennetin mezrasıdır, rahmetin mezheresidir.
3-İnsanın hevesatına bakan yüzü. bu yüz çirkindir. Çünkü fanidir, zaildir, elemlidir, aldatır.
Abdullah bin Abbas (ra)’dan rivayet edildiğine göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
لَوْ أَنَّ لابْنِ آدَمَ وَادِياً مِنْ ذَهَبِ أَحَبَّ أَنْ يَكُونَ لَهُ وادِيانِ ، وَلَنْ يَمْلأَ فَاهُ إِلاَّ التُّرَابُ ، وَيَتُوب اللَّهُ عَلَى مَنْ تَابَ
“İnsanoğlunun bir dere dolusu altını olsa, bir dere daha ister. Onun ağzını topraktan başka bir şey doldurmaz. Ama Allah, tövbe edenin tövbesini kabul eder.”Buhârî, Rikak 10;
Dünyevileşme hastalığının insanda ortaya çıkan belirtileri,
1-Kirlenmenin farkında olmamak. Yaşamımız sürerken hayatımız bir şeyler alıyor (kirleniyoruz). Yerinde durmuyor. Biz ise çoğu zaman bunun farkında olmuyoruz. Özellikle sosyal çevremiz bunu fark etmemizi engelleyebiliyor.
2-Hassasiyetlerimiz azalıyor ve biz bunu ciddiye almıyoruz. Namazlarda geciktirmeler, kaçırmalar unutmalar, Naslara karşı lakayt davranma Sorumluluklarda gevşeme, yapıyormuş gibi davranma.
3-Yakini iman, tevekkül yerini Şüpheciliğe bırakması, Ya kaybedersem, ya param biterse, ya çoluk çocuğuma bir şey olursa kaygılarının artması.
4-Amelsizlik. Pratik eksikliği, salih amellerde azalma, tembellik, boşverme.
5-Ahiret'i gündemimizden çıkarma. Bir araya geldiğimizde muhabbetlerimizin genelinin Evlerimizden, arabalarımızdan, Gittiğimiz tatillerden, Çocuklarımızı yarıştırdığımız deneme sınavlarından, dersanelerden oluşması
6-Emr-i Bil maruf görevinin zayıflaması veya bitmesi. (Nasihat dinlememe)
7-Bireyci düşünmeye başlamamız. Sadece kendisi vardır. Cemaati, ümmeti yoktur. Toplumsal sorunlara bir duyarlılığı yoktur. Sadece kendisi ve çocuklarının geleceğini düşünür.
8-Hazcılık, Her şeye bu gözle bakmaya başlama, Dünyayı Lezzet, zevk, keyf ve sefa yeri olarak algılama başlama. Bu uyarıya karşı genelde şu cevabı alıyoruz. "Müslümanlar bunlardan mahrum mu kalsın"
9-Tatil kültürünün hayatımızı etkilemesi. Olmazsa olmaz bir hale gelmesi.
10-İsrafın artması buna mukabil infak'ın azalması. Madem bu kadar kazanıyorum tüketme hakkım var. Ben çok akıllı bir adamım bu kazancı kendi aklımla kazandım dilediğim gibi harcarım, harcamayı da yine bu aklımla en iyi ben yaparım.
Dünyevileşme riskinden korunma yolları,
1-Eşyaya bakış açımız "Saip olma" değil "Emanet" şeklinde olmalı. Dünyevileşmede belki de en önemli mesele eşya ile aramızda kurduğumuz ilişkinin mahiyetidir. Eşyaya bakış açımız ihtiyacımızı gideren ve "emanet" edilen bir meta olmanın dışına çıkmış, egemen olma, sahip olma ve aidiyet hırsının ve iktidar güdüsünün kışkırtıcılığı ile 'maliklik' pozisyonuna dönüşmüştür.
2-Aile, Cemaat, Ümmet üçlüsüne dikkat edilmeli. Çünkü; Modernizim bizi bunlardan vurarak, Bireyselleştiriyor.)
3-İslami mücadelenin ve gayretlerin içerisinde olma. Her an mücadelenin sıcaklığını hissetme.
4-Takva'yı önceleyenlerden olmak, Geleneksel ve modern tahrifatlara karşı, Kuran ve sahih sünnete dayalı ıslah mücadelesini sürdürmeli.
5-Dünyevileşmeye karşı, hakikat vurgusu yapan Kur'an'la sürekli ve olması gerektiği şekilde irtibat içerisinde olmak.
6-En büyük eksikliğimiz yeterince okumamamızdır. Okuma bize aralıksız uyarıları yapacaktır.
7-Sohbet konularımızda ölüm gerçeğinin bize yakın olduğunu unutmadan sık sık gündemimizde tutmalıyız.
8-Dünyevileşmek en fazla mal üzerinden bizi vurduğuna göre İnfaklarımızı çoğaltmalıyız.
9-Sık sık Muhasebemizi yapmalıyız.
Bu ümmeti bekleyen en büyük tehlike yahudileşmek,yani dünyevileşmektir.Çünkü müslüman İsrailoğulları dünyevileşince yahudileştiler.
Selam hidayete tabi olanlara olsun.