Üç aylık yaz tatilinin ardından eğitim ve öğretimde yeni dönem başladı. 20 milyonu aşkın öğrenci okullarına geri döndü. Önceki yıllarda aşina olduğumuz o okul zil sesi melodileri ilk ders için sabahın erken saatinde çaldı durdu.
Haberlerde izlemiş, gazetelerde okumuşsunuzdur. Yeni dönemde eğitim sisteminde birden fazla değişikliğe gidildi. Yeni eğitim sisteminde öğrencilerin bir üst sınıfa geçebilmeleri için daha fazla çaba göstermeleri gerekecek.
Sizler için değişiklikleri derlemeye çalıştım. İşte eğitimdeki yeni önemli değişiklikler:
- İlk üç sınıfta olduğu gibi 4'üncü sınıf öğrencileri sınava girmeyecek.
- Ortaokul ve liselerde sınavlar aynı tarihlerde ve merkezi olarak yapılacak.
- Tüm öğrencilere aynı sorular yöneltilecek.
- Sorular ‘Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ tarafından hazırlanacak.
- Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav, farklı soru türlerinden oluşabilecek.
- Çoktan seçmeli test ile açık uçlu sorular hem ayrı hem de bir arada öğrencilerin karşısına çıkabilecek. Ancak ilk aşamada ülke ve il geneli sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde olacak.
- Ortak sınav dışında okul genelinde uygulanacak sınavlar ise yazılı olacak.
- Sınıfta kalma geri geldi.
- Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu karar, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
- Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.
- Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla "önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu" kuruldu.
- Açık liseye geçişler zorlaştırıldı.
- Öğrencilerin, eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını, yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirler alınacak.
- Öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma gibi dört alandaki becerilerindeki gelişimlerini izlemek için iki yılda bir Türkçe dil beceri sınavları yapılacak. Bu sınav elektronik ortamda veya yazılı olarak uygulanabilecek.
- Okullarda ilk ara tatil 13-17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Birinci dönem, 22 Ocak Cuma günü sona erecek. 2 haftalık yarıyıl tatilinin ardından, 5 Şubat'ta ikinci dönem başlayacak. İkinci ara tatil ise 8-12 Nisan tarihleri arasına denk gelecek. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı ise 14 Haziran'da sona erecek.
AK Parti iktidara geldiği 2002 yılından bu yana eğitim sisteminde sürekli değişikliğe gidiyor. Her bakan değişikliğiyle birlikte değiştirdiği eğitim sistemi bu döneme de damga vurdu. Öğrencilerin de velilerin de kafaları karışık. Öğretmenler yeni uygulamalara uyum sağlamaya çalışıyor. Uzmanların bazıları alınan kararlara tepkili...
Yine göle bir maya çalındı.
Bu sefer göle çalınan maya tutacak mı? Hep birlikte göreceğiz…