Soğuk ve yağışlı bölgelerde yetişen ve lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olan kanlıca mantarı, Sinop tezgahlarında yerini aldı. Bilimsel adı ‘Lactarius salmonicolor’ olan kanlıca mantarının kilosu ise 150 TL’den satılıyor.

Halk arasında çıntar, çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı veya tillice mantarı olarak bilinen kanlıca mantarı; soğuk ve nemli iklimleri seven bir bitki türüdür. Avrupa’da özellikle İspanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’de bolca bulunan ve tüketilen kanlıca mantarı, protein açısından önemli bir besin kaynağı olarak öne çıkıyor. Öte yandan, kanlıca mantarının uzmanlar tarafından toplanması gerektiği söyleniyor.

KANLICA MANTARININ FAYDALARI

Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

KANLICA MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

Sinoplu dolmuş şoförü fenalaşan yolcuyu ambulansa yetiştirdi Sinoplu dolmuş şoförü fenalaşan yolcuyu ambulansa yetiştirdi

Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketilebilir. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken salamurası pek bilinmemektedir.

SALAMURASI NEDİR?

Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarı pişirmek için haşlandığında çıkan su sivilcelerin tedavisi için kullanılabilir. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu su, cildin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ayrıca ağrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapılabilir.

Muhabir: Merve Yerli