1 Eylül’den itibaren yaşanan balık bolluğu, birkaç gündür Sinop’u etki altına alan fırtına ve balığın Doğu Karadeniz’e göçü nedeniyle azalmaya başladı. Sinop’ta geçen hafta tanesi 50 liradan alıcı bulan palamut, göç eden balığın Doğu Karadeniz’e gitmesi nedeniyle zamlı fiyatla satışa sunuldu.

Geçtiğimiz haftalarda fiyatı 50 liraya kadar düşen palamut, dünden itibaren tezgahlarda 100 ila 120 liraya alıcı buldu.

Vitrin Haber'e balık fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sinop - Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Turhan Öztürk, palamut fiyatlarının daha fazla ucuzlamasının beklenemeyeceğini ifade etti.

Palamut fiyatlarındaki artışın 3 ana nedenden dolayı yaşandığını ifade eden Öztürk şunları söyledi; “Palamudun batıdan doğuya göçü devam ediyor. Balık Doğu Karadeniz’e gidince gırgır balıkçıları da doğuya doğru yöneliyor ve bu durum nakliye maliyetlerini artırıyor.

Palamut fiyatlarındaki artışın 3 ana nedeni var. İrileşmesi, hava şartları ve nakliye maliyetleri. Balık irileştikçe şoklama tesislerinde depolanıyor, bu durum daha az balığın satışa çıkmasına neden oluyor.

Kız futbol takımı altyapısı için genç yetenekler aranıyor Kız futbol takımı altyapısı için genç yetenekler aranıyor

Ayrıca balığın Sinop’tan uzaklaşması da nakliye masraflarını artırıyor. Tüm bunların yanında hava şartları da balık fiyatlarını etkiliyor.

Palamut artık ucuzlamayacak

Bu tarihten sonra palamut fiyatının ucuzlaması beklenemez. Palamut Ekim ayı içerisinde 1 kilogramın üzerinde olacağı için şoklama tesislerinde depolanacak ve satışa sunulan balık miktarı azalacak. Palamudun geçen haftalardaki fiyat seviyesine inmesi mümkün değil. Balıkçılar ancak bu fiyat seviyesinde ayakta kalabilir.”

Muhabir: Merve Yerli