1 Eylül’de balıkçılık sezonunun açılmasıyla birlikte Sinop’ta balık bolluğu yaşandı. Denize açılan balıkçılar, güzel giden havaların da etkisiyle Sinop’a kasa kasa balıklarla döndü.

1 Eylül’den itibaren yaşanan balık bolluğu, birkaç gündür Sinop’u etki altına alan fırtına ve balığın Doğu Karadeniz’e göçü nedeniyle azalmaya başladı.

Geçtiğimiz haftalarda fiyatı 40 liralara kadar düşen palamut, bugün tezgahlarda 100 ila 120 liraya alıcı buldu. Mezgit de boyutuna göre 100 ila 150 lira arasında satışa sunuldu.

Zamlı tarifeden satışa sunulsa da Sinoplular balık keyfinden vazgeçmedi. Birçok vatandaş balıkçı esnafından alışveriş yaparak palamut, mezgit, istavrit ve barbunya gibi balıkları satın aldı.

Sinop - Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Turhan Öztürk, Vitrin Haber'e balık fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palamut fiyatlarındaki artışın 3 ana nedenden dolayı yaşandığını ifade eden Öztürk şunları ifade etti; “Palamudun batıdan doğuya göçü devam ediyor. Balık Doğu Karadeniz’e gidince gırgır balıkçıları da doğuya doğru yöneliyor ve bu durum nakliye maliyetlerini artırıyor.

Palamut fiyatlarındaki artışın 3 ana nedeni var. İrileşmesi, hava şartları ve nakliye maliyetleri. Balık irileştikçe şoklama tesislerinde depolanıyor, bu durum daha az balığın satışa çıkmasına neden oluyor.

Başkan Uzun’dan eleştirilere yanıt: “Tüm masrafları cebimden karşıladım” Başkan Uzun’dan eleştirilere yanıt: “Tüm masrafları cebimden karşıladım”

Ayrıca balığın Sinop’tan uzaklaşması da nakliye masraflarını artırıyor. Tüm bunların yanında hava şartları da balık fiyatlarını etkiliyor.”

Palamut artık ucuzlamayacak

Palamut fiyatlarının önceki haftalardaki seviyeye düşmesinin beklenemeyeceğini ifade eden Sinop - Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Turhan Öztürk; “Bu tarihten sonra palamut fiyatının ucuzlaması beklenemez. Palamut Ekim ayı içerisinde 1 kilogramın üzerinde olacağı için şoklama tesislerinde depolanmaya başlayacak. Balıkçılar ancak bu fiyat seviyesinde ayakta kalabilir” dedi.

Muhabir: Ümit Can Gökçen