Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yüksek enflasyon nedeniyle artış gösteren yoksulluk oranlarının haritasını paylaştı. Verilere göre Sinop’un yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Geçtiğimiz yıla ilişkin derlenen verileri rapor haline getiren TÜİK, Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri başlığı ile kamuoyuna duyururken, Türkiye'nin gelire dayalı göreli yoksulluk oranlarında zirvede bulunan 4 şehrin aynı bölgede yer alması dikkatlerden kaçmadı.
YOKSULLUK RİSKİ YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 31'E YÜKSELDİ
Enflasyon nedeniyle yaşanan ekonomik belirsizlik, Türkiye'deki göreli yoksulluk oranını yüzde 13.9'a yükseltirken, yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ise yüzde 31'e ulaştı. Araştırmada Türkiye 30 farklı ekonomik bölgeye ayrılırken, Türkiye'nin en yoksul şehirleri ise TR A2 olarak tanımlanan Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan oldu.
SİNOP, KASTAMONU VE ÇANKIRI YOKSULLUK TEHDİDİ ALTINDA
TRA2 bölgesinin ardından yoksulluk tehlikesi yaşayan bir diğer bölge TR82 olarak açıklanırken, bu bölgede yer alan en yoksul 3 şehir Kastamonu, Çankırı ve Sinop oldu.
YOKSULLUĞUN EN AZ OLDUĞU ŞEHİRLER
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %4,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %7,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve %8,0 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) oldu.
Yoksulluk haritası