Düzenlenen törene, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Sinop Üniversitesi Rektörü Şakir Taşdemir, Vali yardımcıları, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından, Valilik ve Ticaret İl Müdürlüğü destekleriyle 37. Ahilik Haftası Etkinlikleri Hükümet Konağı önünde çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Tarihi Cezaevi’ne belediye bandosu eşliğinde esnaf yürüyüşü yapıldı.

Sinop Valisi Dr. Musfata Özarslan, yaptığı konuşmada “Anadolu topraklarında temeli atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımlaşma gibi toplumsal değerleri esas almıştır. İçeriğindeki sürekli eğitim, çalışkanlık ve kanaat ve dürüstlük gibi değerlere bağlı kalan Ahilik teşkilatı, istikrarlı ve düzenli bir şekilde günümüze kadar gelmiştir.” dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde esnaf ve sanatkarların bu kadar köklü bir geleneğe ve geçmişe, bu kadar önemli bir vazifeye sahip olduğu görülmemiştir diye konuşan Vali Özarslan, “Böylesine bir kültüre ve camiaya sahip olmak, hem geçmişimiz, hem günümüz, hem de geleceğimiz adına övünç meselesidir.” İfadelerinde bulundu.

Vali Özarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Asırlar öncesinden günümüze uzanan yeni nesillerin yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği, Türkiye Yüzyılı hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen devletimizin ve milletimizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Ahi Evran-ı Veli’yi örnek alıp miras bıraktığı iş ahlakını ve çalışma disiplinini kendine düstur edinerek 2024 yılında İlin Ahisi seçilen Necmettin Demir’i, İlin Kalfası seçilen İlker Gülel’i ve İlin Çırağı seçilen Meryem İklim Boz kardeşimi tebrik ediyoruz.”

Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise, yaptığı konuşmada yaklaşık 200 yıllık bir esnaf ailenin ferdi olduğundan bahsederek ahiliğin dürüst ve ahlaklı oluşuna değindi.

Gürbüz, “Ahilik, Türklerin göçer toplum olmadıklarını, aynı zamanda yerleşik düzene geçtiklerinin de bir örneğidir. Bulunduğumuz yerleşim yerlerinde de kalıcı eserler bırakmış bir toplumuz. Sinop’ta kapalı çarşı kültürü de hem teknolojiyle hem de geleneksel yöntemlerle devam ettiriliyor.” dedi.

Programın devamında yılın kalfası seçilen İlker Gülel ve yılın çırağı seçilen Meryem İklim Boz’a plaket verildi. Vali Özarslan tarafından yılın ahisi seçilen Necmettin Demir’e ise ahi kaftanı giydirildi.

Tören sonunda katılımcılara "ahi pilavı" ikramında bulunuldu.

Boyabat Panayırı'nın tarihi açıklandı Boyabat Panayırı'nın tarihi açıklandı

Muhabir: Merve Yerli