Sinoplu doksanlık çınara sürpriz doğum günü partisi Sinoplu doksanlık çınara sürpriz doğum günü partisi

Projenin tanıtım toplantısı Vira Otel'de gerçekleştirildi. Toplantı, projeyi hazırlayan Sinop İl Özel İdaresi ve Sinop Üniversitesi organizesinde düzenlendi.

Toplantıda, deniz çayırlarının haritalanmasının önemi ve iklim değişikliğine uyum konuları ele alındı. Proje, deniz ekosistemlerinin korunması ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantıya, proje paydaşı kurum ve kuruluşların temsilcileri katılarak proje hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Proje ortakları arasında Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı, Mare Nostrum, Sinop Üniversitesi ve diğer paydaş kuruluşlar yer alıyor. Toplantıda ayrıca sinevizyon gösterimiyle projenin tüm detayları katılımcılara aktarıldı.

Proje kapsamında üretilen yapay resiflerin yapımı ve Sinop Üniversitesi teknesiyle resiflerin denize bırakılma çalışmaları aşama aşama sinevizyon eşliğinde gösterildi. Ardından resifler üzerinde oluşan canlılık anlatıldı.

Katılımcılar, MS-MPAs Projesi'nin Sinop ve Karadeniz Bölgesi için oluşturacağı olumlu etkileri anlatırken, deniz çayırlarının korunmasının hem ekosistemler hem de bölge ekonomisi için kritik olduğu vurgulandı. Proje, Karadeniz'in sürdürülebilir geleceği için umut verici bir adım olarak öne çıkıyor.

Proje tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Sabri Bilgin, proje hakkında şunları söyledi; “Deniz suyu sıcaklıklarının artması, ekosistemlerdeki dengeleri bozmakta ve birçok türün yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Karadeniz de bu küresel değişimlerden nasibini almaktadır. Özellikle, su sıcaklıklarının değişimi, oksijen seviyelerindeki azalmalar ve denizel ekosistemlerin daha hassas hale gelmesi, balıkçılıktan biyolojik çeşitliliğe kadar geniş bir yelpazede tehditler oluşturmaktadır. Ancak bu tehditler, aynı zamanda çözüm üretmek için de bir fırsat yaratmaktadır. Bizim bu proje ile yapmak istediğimiz şey, Karadeniz’in doğal zenginliklerini koruyarak, bu ekosistemin gelecekte de sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesini sağlamaktır.”

Proje paydaşlarından Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, tanıtım toplantısına katılan basın mensuplarına teşekkürlerini ileterek şunları ifade etti; “Böyle bir projenin paydaşı olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Başarılı bir sonuç alınacağına inanıyorum. Başta Sabri hocam olmak üzere, emek veren tüm arkadaşlarımıza, öğretim görevlilerimize, hocalarımıza sizlerin huzurunda şükranlarımı arz ediyorum.”

Muhabir: Ümit Can Gökçen