Gelişmekte olan toplumların bir çok problemi olur. Göze görünen problemler genelde maddi konular olursada asıl sosyal problemlerin çoğu konuşulmaya bile utanılır. Toplumun yaklaşık yarısı kadın olmasına rağmen gerçekte böyle değil, kadınlar toplumumuzda ikinci plandadır. Şehirleşme ve eğitim düzeyi arttıkça kadının toplumdaki yeri ve değeri artmaktadır. Tarım toplumlarında kadın maalesef çok büyük sosyal sorunlar yaşamaktadır.
Başlık parasını Kemal Sunal'ın filmlerinde mizansen edilmiş bir gelenek zannedenlerimiz var. Ama bugün hala Sinop'un bir çok köyünde bu uygulama olanca hızıyla devam etmektedir. Gençler evlenebilmek için yüklü başlık paraları biriktirmek zorunda. Sinop Durağan'a bağlı Emirtolu Köyü bu konuda , bu geleneği en sıkı muhafaza eden ve onbinlerce lira başlık olmadan erkeklerin evlenemediği bir yerdir. Yaklaşık 10 yıldır bu konuyu yüksek sesle çeşitli platformlarda dile getirmeme rağmen hiç bir yetkili, hiç bir Kaymakam, hiç bir Vali bu konuda kılını bile kıpırdatmamıştır. Sosyal meselelere karışmayalım, başımız ağrır düşüncesi bu geleneğin olanca hızıyla sürmesine neden olmuştur. Ta Osmanlı zamanında fermanla yasaklanan "başlık parası" milenyum çağında bile devam ediyorsa bir yerlerde bir sorun var demektir. Yetkililer kanunen yasak olan bu konuda, kızların neredeyse bir mal, bir eşya gibi parayla satıldığı bu geleneğin kalkması için kıllarını bile kıpırdatmamaktadırlar.
Yıllar önce başlık parası ile ilgili bir yazı yazmış ve o köyün o zamanki muhtarı tarafından tehdit edilmiştim. Onlara yanlış yapmalarına rağmen bu konuda bu kadar cesaret veren nedir? Tek sebebi bu konuyu duymazdan gelen, aman bize ne dedirten bir nemelazımcılık geleneğinin olanca hızıyla sürmesi ve nasılsa birşey olmaz düşüncesidir. Vurdumduymazlık büyük küçük hepimizin ruhuna işlemiş durumda.
Sadece başlık parası mı? Zorla kaçırılan kızlar akil insanların devreye girmesiyle tecavüzcüsüyle evlendiriliyor. Dikmen'de, Durağan'da her yıl bir çok kız zorla tanımadıkları insanlar tarafından kaçırılıyor,tecavüze uğruyor ve daha sonra kirlenen namusun kurtarılması için aileler devreye giriyor. Arada yüklü miktarda başlık parası dönüyor ve birde çakma düğün yapılıyor. Genç kız başlık parası alınarak tecavüzcüsüyle evlendiriliyor.
Yine yıllar önce Trakya'dan ceplerinde balya balya parasıyla gelenlere Sinop'un fakir dağ köylerinin kızları başlık parası ile verildi. Bugün Trakya'nın köylerine sırf başlık parası uğruna tanımadığı insanlara gelin gitmiş yüzlerce Sinoplu gelin vardır. Bir taneside benim öz teyzemdir. Bilmedikleri insanlarla, bilmedikleri coğrafyalarda, başlık parası uğruna heder edilen kadınlarımız...
İlimizin, ilçelerimizin hep güzel yönlerini anlatmak isteriz. Ama sorunları paspasın altına süpürerek, yok sayarak yok edemiyoruz. Bu yazıyı yazdığım saatlerde yada sizin okuduğunuz bu dakikalarda bile belki bir fakir köylü kızına değer biçiliyor, pazarlıklar yapılıyor.
Sinop'un sosyal meselelerini yok sayarak, saklayarak değil, konuşarak ,üzerine giderek çözebiliriz. Burdan tüm yetkilileri sosyal meselelerin çözümünde güçlü irade almaları konusunda çözüme davet ediyorum. Bu kadınların günahını kim çekecek?