Çatı olarak da kendini geliştirmeye çalışan, eksikleri olsa da kurumsal yapıya büründürmeye gayret gösteren, sayıları ona yaklaşan dernek, platform ve federasyon bulunuyor.
Bu hemşehri derneklerin Sinop'ta pek bilinirliği heyhat ki yok. Bildiğini söyleyenlerde isimlerini karıştırıyor.
Yöre halkının çoğu, kendi köylülerinin bir araya gelerek kurdukları dernekten haberdar. Bazı dernek başkanlarımız gönül koyabilir. Sinop ve çevresinde gördüğümüz vatandaşların ekseriyeti diğer derneklerden maalesef bihaber.
Çatı konumundaki dernek, platform ve federasyonların bölgedeki hizmetleri protokol ziyaretlerinin ötesine bir türlü geçemedi; geçemiyor da.
Hafızamız bizi yanıltmıyorsa Sinoplu işadamları derneklerinden birisi ilk kez bu sene bölgede iftar yemeği verdi. Edindiğimiz bilgiye göre bu dernek Sinop'ta şube açmaya hazırlanıyor. Neden bölgede şube açıyor diye eleştirmemiz abes olur. Diğer derneklere örnek olması bize göre sevindirici.
Bilmeyenler için burada dipnot düşelim: Sözünü ettiğimiz işadamları derneği geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Avcılar Hilton Otel'de ikinci olağan kongresini yaptı ve tüzük değişikliğini gerçekleştirdi. Bu değişikliğe göre Türkiye'nin her ilinde şube açabilecek.
Bugün bölgede protokole iftar yemeği veren derneğin gelecekte istihdam alanı oluşturmasını ve işsizlere iş imkanı sunmasını umut ediyoruz. En büyük dileğim diğer beklentilerde olduğu gibi umutların insanımızı yormamasıdır. Çekilen acılar bir türlü, çekilmez hale gelen umutlar başka türlü yoruyor insanı.
Bölgenin kalkınmasına yönelik proje hazırlama, yatırım yapma, gerçekleştirme, üretme ve pazarlama niyetinde olmayan sivil toplum kuruluşların bir değil her ilçede şube açması yöre insanımıza bir fayda sağlamayacağı herkesin malumu.
İnsanlarımız dernek yetkililerinden yatırım yapma, istihdam alanı oluşturma, fabrika ya da atölye kurma gibi işe ve aşa yönelik girişimler beklese de dernek denilince genelde şenlik, sosyal aktivite geliyor akıllara.
Son on yılda köy derneklerinin başını çektiği çeşitli etkinlikler düzenleniyor memlekette. Keşkek, müzik şöleni, yağlı güreş müsabakaları gibi.
Etkinliklerin ortak özelliği tanıtım. Dernekler tarafından neyin tanıtımı yapılıyor anlaşılması oldukça çok güç.
Yöresel hangi ürünlerimizin, doğal güzelliklerimizin, antik tarihimizin zenginlikleri tanıtılıyor ki. Hedefimiz nedir? Hangi alanda başarılı olabiliriz? İmkanlarımız neyi veya neleri mümkün kılabilecek yeterlikte. Kafa yoran da bilen de yok.
Ezcümle; derneklerimiz ve onların mevcut yöneticileri birbirlerini taklit etmekten ve ezbercilikten kendini uzak tutmalı, geleneklerini muhafaza ederek üretken olma yolunda geleceğe doğru yürümelidir.