Cennet mekan üstadımız Necip Fazıl Kısakürek, ‘Canım İstanbul’ şiirinin bir dörtlüğünün son bölümünde şöyle diyordu; “Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar...”
** Tunç çağından Antik çağına Karadeniz’in en önemli liman şehri olan, M.Ö 7. yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulan, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu Candaroğlu ve Osmanlı İmparatorluğu himayesinde bulunan şehri, ırmak tanrısı ‘Asopos’ su perisi Kızı Sınope’nin kurduğu kaynaklarda belirtilir.
Trak dilinde “Sarhoş Kadın” anlamına geldiği belirtilen Sinop’a, Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet han, "Ceziretül Uşşak" yani “Aşıklar Adası” demiş vakti zamanında. Tarih boyunca ‘Kale Şehir’ olarakta önemini koruyan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce uğradığı şehir olan Sinop için “ Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı” sözü şehrin tarihine altın harflerle yazılmış bir hakikattir. 9 ilçesi, tarihi Sinop cezaevi, kalesi, şelaleleri , Tükiye’nin Kuzeyindeki en uç noktası ince burnu, yaşayan bütün canlılarının mutlu yaşadığı Sinop’a gelme, gezme ve görme imkanımız oldu.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ( TGK) 18. Başkanlar Kurulu toplantısı, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Cengiz Demirel’in ev sahipliğinde 2-5 Mayıs 2019 tarihlerinde arasında gerçekleştirildi.
Destek olan ilgilenen herkese sonsuz teşekkürler. 7 Bölge, 81 il, 84 cemiyet başkanının eşli olarak katıldığı, ‘ Medyada Etik değerleri’ panelinin yapıldığı, Onursal başkanımız duayen Nazmi Bilgin ağabeyimizin tecrübelerini paylaştığı, önemli tespitler ve uyarılar yaptığı, Genel Başkanımız Nuri Kolaylı’nın manifestoya yakın sonuç bildirgesini okuyarak kamuoyu ile paylaştığı, herkesin birbiriyle kaynaştığı çok güzel bir üç gün geçirdik.
Yüzde 58.09 oran ile memleketim Gaziantep 54. sırada yer alırken, TÜİK’in İllere ve cinsiyete göre mutluluk düzeyi araştırmasında Sinop, Türkiye’nin en mutlu şehirleri sıralamasında yüzde 77.66 oranla birinci sırada yer alıyor. Onlarda olan bizde olmayan nedir diye düşündüm!.. Bizde deniz yok diyecek oldum!... Denizi olan Antalya’nın yüzde 49.79 oran ile 78. sırada olduğu gördüm. O zaman bu değil!..
Peki nedir?... Sinop'u mutlu kılan unsurların en başında kadınların geldiği zikredilir. Zira mutluluğun sırrının sorulduğu herkesin kadınların özgür ve hayata aktif olarak katılmalarını işaret ettikleri görülür. Şehirde çok sayıda işyerini çekip çeviren kadın var. Çok fazla olay olmuyor Sinop’ta. Trafik Işıkları yok.
Çok az parayla yaşama şansınız fazla. Küçük bir yer herkes birbirini tanıyor. Bırakın insanları, sokak hayvanları-köpekleri bile mutlu. Sere serpe uzanmış, gelip geçenlerin rahatsız etmediği, edilmediği caddelerde insanlar ve hayvanlar bir bütün olarak yaşamayı başarmış. Gençler, onlar yaşam kalitesinin artırılmasından yana. Eğitim seviyesi oldukça yüksek Sinop’ta, emeklilerin sayısının hayli fazla olması, mutluluktan kimlerin nasiplendiği anlamamız için yeterli.
Emekliler şehri olarakta anılan, gençlerin okumak ve çalışmak için dışarıya gittiği tatile yada emekli olunca yerleştiği Sinop, “ İhtiyar ama bahtiyar’ bir şehir. Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in Canım İstanbul şiirindeki; “Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar” dediği yer İstanbul değil bana göre Sinop’tur. Satılsaydı huzur alacaktım, Huzursuzluk atılsaydı Sinop’ta bırakacaktım. Ne ala bildim ne de satabildim. Tarihi Sinop cezaevinde yatan ve ‘Aldırma Gönül Aldırma’ şarkısını yazan Sebahattin Ali’nin mısraları dilimde, gecenin bu saatinde Sinop Üniversitesi yerleşkesinde Sinop’u anlamaya ve anlatmaya çalışıyorum. Sebahattin Ali’nin de yıllar önce hemde gecenin bu saatinde, Sinop cezaevinde kendini anlamaya ve anlatmaya çalıştığı gibi, huzur beraatı arayan bir mahkum misali bende mısralarını aynen yazıyorum. Dışarda deli dalgalar, Gelip duvarları yalar, Beni bu dertler oyalar, Aldırma gönül aldırma... Kalın sağlıcakla...
Arif Kurt
Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı