22. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) Sinop ili de yer aldı. Doğal güzellikleri ile tanınan Sinop’un ülke turizmine ne yazık ki katkısı yok. Bunun nedenlerini, sorunları ve çözümlerini Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Göz’e sorduk. Sinop’ta turizm çalışmalarının hız kazandığını söyleyen Göz, gelecek yıl için Sinop turizmi adına umut dolu bilgiler verdi.
Sinop ve turizme dair merak edilenleri, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Göz cevapladı. İşte irfan Göz ile yaptığımız röportajımız.
Sinop turizm açısından oldukça zengin doğal imkanlara sahip. Turistler Sinop’a ne için geliyor?
Sinop Türkiye’nin kuzeydeki en uç noktası olan İnceburun’a doğu yönünde kale-şehir olarak kurulmuş, çok fazla medeniyete ev sahipliği yapmış ve pek çok kalıntıları günümüze kadar taşımıştır.
İsmini Yunan tanrıçası Sinope’den alan Sinop; tertemiz doğası el değmemiş kumsalları ve denizi ile insanları büyüleyen bir şehir olmuştur.
Günümüzde turistler hem bu doğal güzelliğe tanık olmak; koyları ve limanları, Sinop’un birçok yerinden görünen batan güneşi, şelalelerin ve mağaraların doğaya kattığı ihtişamı, kotraların, kalelerin, Tarihi cezaevinin dokusunu, Tabyaları, yüzyıllarca süre gelen medeniyetlerin kalıntılarını görmek için yöremizi mutlaka ziyaret etmeliler. Ayrıca doğa sporları ve Sinop’un nefis lezzetleri de misafirlerimizin keyifle keşfedeceği hazineler arasında diyebiliriz. Yani Sinop’a gelmek için çok sebep var.
Sinop, tarih boyunca pek çok kişiyi kendine hayran bırakmayı başarmış bir il. Fakat bakıyoruz ki ülke ekonomisine Turizm ile ilgili bir katkı sağlamıyor. Üstelik konaklama, yeme-içme konularında da ciddi eksiklikler olduğunu görüyoruz. Neden böyle?
Çünkü yatırımcı gelmiyor, turizm için gerekli alt yapı oluşturulamıyordu. İskele, otel, ulaşım hep sıkıntılı. Sebebi; sit alanı olması. Aralık 2017 itibariyle sit kalktı. Bundan sonra her şey çok daha farklı olacak.
Çok hassas bir konu. Yani sit alanlarının kaldırılması. Bu anlamda sizlere ve yerel yöneticilere büyük iş düşüyor. Tabiatı bozmadan nasıl bir fayda sağlanabilir bu kararla?
Kesinlikle. Aslında bizim bu konuda çalışmalarımız mevcut, taslaklarımız hazır. Dediğiniz gibi yerel yönetimlerin de önemli bir hazırlık içinde olması, bunu master planı çerçevesinde kontrollü bir şekilde, üstün kamu hizmeti baz alınarak değerlendirmesi lazım. Bu Sinop’un tanıtımı, ekonomisi için önemli. Bu nedenle şuana kadar yaşanan özellikle konaklama sıkıntısını çözebilmek ve turizmi daha ön plana çıkarabilmek açısından önemli bir gelişme olarak görüyorum bu kararı. Tekrar söylemek gerekirse, özellikle yerel yönetimin bu konuda ciddi bir master planı yapması lazım. Hem doğada tahribat yaratmadan hem de yatırımcıyı cezbedecek teşviklerle bunu sağlamak zorundayız. Yatırımcıyı çekebilmek için çok katlı imar hakkı tanınmalı ama bu kontrollü bir şekilde sağlanmalı.
Sinop’ta kayıt dışı turizm çok yaygın. Yatırımcının şehre gelmesi ile bu sorun da çözülecek. Bir yandan da bu kayıt dışı durum, halkın geçim kaynağı olmuş, sizce vatandaşlar nasıl tepki verecek?
Olumsuz karşılamayacaklarını biliyorum. Düşünsenize yöresinin tanıtımı için, evlerini hiç tanımadıkları insanlara açan bir yerli halktan bahsediyoruz. Şüphesiz yeni yatırımlar, istihdam için de ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Bence hem turistler, hem de yerli halk mutlu olacak!
Anlaşılan bilinçli programla yapılırsa bu yıl Sinop’ta turizm alanında gelişmelere tanıklık edebileceğiz. Bize biraz projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Evet bu yıl Sinop için Kültür ve turizm açısından inovatif bir yıl olacak. Biz özellikle deniz ile ilgili yatırımlara odaklandık. Rıhtım, Marina, sahil kesiminde konaklama alanları ve özellikle deniz sporları konusunda çalışmalarımızı başlattık. Dalgıçlık konusunda daha ileri düzeyde adımlar atacağız. Sinop’u dalış merkezi yapacağız. Çekek yerine Deniz Müzesi yapıyoruz. Mimari teması Sinop’un meşhur gemi maketleri gibi olacak. Şehre güzel bir hava katacak.
Sahil şeridi dışında Sinop’un daha değerlendirilecek pek çok güzelliği var. Ekoloji, doğa sporları, yayla turizmi. Öte yandan bu yıl AB projesi kapsamında Tarihi Sinop Cezaevi’nin restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Başta da söylediğim gibi Bu yıl Kültür ve Turizm açısından Sinop için milat olacak.
Buraya kadar genelde Turizm adına yapılacak yatırımlardan konuştuk. Sinop sinema salonuna bile henüz geçtiğimiz yıl kavuştu. Kültürel faaliyetler açısından projeler var mı?
Var elbette. Çekek yerine yapılacak Deniz Müzesi Kültür Projesi. Yine cezaevi restorasyonu da öyle. Bir diğer projemiz tamamlanmak üzere. Sinop yeni Kültür Merkezine bu yıl kavuşacak. Kültür merkezimiz; 484 koltuklu büyük salon, modern sahne, 71 kişilik toplantı salonu, fuaye alanları, sergi salonları, kurs, atölye çalışmaları için düzenlenmiş sınıflar ve bahçede anfi tiyatrosu olan; yani pek çok kültürel faaliyeti gerçekleştirmek adına, donanıma sahip modern bir bina olacak. Çalışmalar sürüyor kısa süre içinde halkımızın hizmetine sunacağız.
Sinop büyülü bir şehir ve halkı mutlu olmayı bilen insanlar. Onlara hak ettikleri hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Faydalı projeler üretip, hayata geçirme noktasında çalışmalarımız her daim devam edecek. Bu bağlamda özellikle Sinoplu işadamları ve STK’lar başta olmak üzere yatırımcıları da İlimizin turizmine katkı sağlamak amacıyla ilimize davet ediyoruz.