Sinop Orman Bölge Müdürlüğü’nün kapatılmasının ardından tam 8 yıl geçti. Aynı dönemde kapatılan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ise 2015 yılında açılarak hizmet vermeye devam ediyor…
2011 yılında tüm kriterlere aykırı biçimde kapatıldığı iddia edilen Sinop Orman Bölge Müdürlüğü gerçekten sahipsizlikten mi kapandı? Yoksa zarar ediyordu da on nedenle mi kapatma gereği hissettiler…
%67’si orman olan Sinop, %6’lık orman alanına sahip Kayseri karşısında siyasi sebeplerle mi kapatıldı? Bütün bu sorular farklı açılardan farklı bakışlarla yanıtlanabilir..
Oysa asıl olan var olan orman gücünün korunması kaynaklarının verimli kullanılması orman köylüsünün bilinçlendirilmesi, ormandan faydalanır hale getirilmesi için bu teşkilatlara ihtiyaç var ve bu yetiştirmek kadar önemlidir.
Bu gün var olan orman örtüsü ile Karadeniz’in ve ülkemizin önemli bir üretim merkezi olan Sinop Ormanları olduğu istatistiki bilgilerde de yer alırken hangi gerekçe ile kapatıldığı halen kamuoyuna açıklanmış değildir..
Sinop – Kayseri için, Çanakkale – Şanlıurfa için kapatıldığı iddiası karşısında insanın söyleyecek sözü kalmıyor. Yani bu ülkede siyasette gücünüz kadar konuşacaksanız, var olan ve bilimsel verilerle değil siyasi kararlar verecekseniz zaten bir başka ihanete gerek yoktur. Çünkü liyakati esas almadığınızda oy ile güç ile bulunduğu mevkii ile kararlar alınıyorsa birilerine yaranmak adına toplumsal menfaatler ve ülke menfaatleri göz ardı ediliyorsa zaten çöküş başlamış demektir…
Sinop Orman Bölge Müdürlüğü’nün kapatılması ilk bakışta çok önemli bir hadise gibi görülmeyebilir. Oysa özünde ciddi bir orman varlığı ve orman kooperatifleri kanalı ile hem üretim yapan, hem köylüsünü yerinde tutan hem de ekonomik kazançları ile esnafına gelir getiren Sinop ve ilçeleri için oldukça önemli bir kurum olduğu gerçeğinin geçen sürede daha iyi görülmüş olmasıdır.
Bölge Müdürlüğü Sinop’tayken ihaleleri yerinde yapılan, fidan dikiminde ciddi kazançlar sağlayan, Orman yollarının açılımı, sanat eserlerinin yapımı gibi bir çok alanda esnafa direkt gelir sunan bir kuruluştu. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlandıktan sonra ise bir çok alanda Kastamonu; ‘biz ihale edelim size gönderelim’ modunda esnafı, gazete ilanlarının azalması ile demokrasinin sesi olan gazeteleri, kooperatiflere gelen kaynakların azalması, bilgilendirmelerin zorlayıcı, üretici teşviklerden kopması ile bir çok kesimin direkt etkilendiği gözle görülebilmektedir.
Bu gün bir çok köyde göçler olmaya başladıysa, nüfus tutunamıyorsa bunun bir sebebi de orman köylüsünün umudunu yitirmesidir. Ayancık Türkiye de
orman ürünleri üretimi ile çok ciddi bir noktada olmasına karşılık kaynaklarını Kastamonu’ya aktarıyorsa ya da istediği ölçüde kaynak kullanamıyorsa bu sadece Ayancık’ın değil ülkenin kaybıdır. Ya da Durağan, Boyabat ve Erfelek gibi orman zengini ilçeler günden güne düşüş yaşıyor her yıl yatırımda istediği gibi davranamıyorsa bunun sebebi iyi araştırılmalıdır. Atalarımız aslında çok güzel ve özlü sözlerle bu durumu özetlemiştir; “ATEŞE YAKIN OLAN ISINIR’…
Evet bu gün ateşe yakın olan Kastamonu esnafı, Kastamonu orman köylüsü kazanırken bizim kaynaklarımızda Kastamonu’nun söz sahibi olduğu Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünce kontrol edilmektedir. İşte bu duruma sessiz kalmak sahipsizliğimizin eseridir. Madem Sinop Orman Bölge Müdürlüğü o kriterleri taşımıyordu;
Neden açıldı? Taşıyorsa neden kapandı?
Maalesef Sinop sahipsiz bir dönem geçiriyor. Çanakkale bunu başarabiliyorsa biz neden başaramıyoruz? Ormanı var, esnafı var köylüsü var sendikası, sivil toplum örgütü var ama galiba siyasetçisi yok....
Çünkü Çanakkale’da siyaset boy gösterip ben açtırdım derken Sinop ise sessizliği bürünmüş durumda.. İşte bu sessizlik sahipsizliğin sesi değilse nedir? Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde; 15 Şube Müdürlüğü, 22 Orman İşletme Müdürlüğü, 1 adet etüd proje başmühendisliği, 8 adet orman kadastro başmühendisliği ve 1 adet İşçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü bulunan Kastamonu ve Sinop ormanlarını hudut edinmiştir. Orman envanteri bakımında Sinop’ ilkez müdürlüğünü kaybetmemiştir!
01.08.1982 tarihinde Sinop Orman Bölge Müdürlüğü kapatılarak bünyesindeki işletme müdürlükleri Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlanmıştı.
Bu yanlıştan tam 10 yıl sonra 16.01.1992 tarih ve 2643 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tekrar kurulmuştu. Kısacası her 10 yılda bir biz bu kaderi yaşamaya mahkum muyuz?
Ne zaman canları isterse o zaman kapatıp açılacak yer Sinop mu olacaktır!!
Bizi temsil edenler; ister iktidar, ister muhalefet olsun... Daha etkili olmalı, ses vermeli, bağırmalı, sivil toplum örgütlerini, siyasetçileri harekete geçirmeli..
Çünkü; giden sadece orman değil köydür, köylüdür, esnaftır, Sinop’tur...