Bir Hayaliniz Var mı? Japonya’da bir çocuğun en büyük hayali başarılı bir kareteci olmaktı.
Fakat ailesi buna izin vermedi. Çocuk 10 yaşındayken talihsiz bir trafik kazası geçirdi ve sol kolunu kaybetti. Sol kolunu kaybeden çocuğun bu kaza ile birlikte bu hayali de tamamen yıkıldı. Çocuğunun büyük bir depresyona girdiğini moralinin tamamen bozulduğunu gören babası moralinin yerine gelmesi için Japonya’nin ünlü bir karete hocasını tuttu.
Hoca ilk dersinde çocuğa karşısındakini sağ koluyla tutup üstünden savurma hareketini gösterdi. İkinci, üçüncü ve sonraki bütün derslerde hep aynı hareketi yapıyorlardı. Çocuk artık bu hareketi çalışmaktan sıkıldı ve hocasına “hocam ben çok sıkıldım, artık başka hareketlere geçsek” dedi. Hoca ise bunu kabul etmeyerek dünyada bu işi en hızlı yapan kişi olmadıkça bu hareketi çalışmayı bitirmeyeceğini söyledi. Çocuk artık o kadar hızlanmıştı ki, hocasını bile yenmeyi başarıyor onu yerden yere vuruyordu.
Hocası bir gün elinde bir kağıtla geldi kağıtta çocuğun gençler karate şampiyonasına katılabileceği yazıyordu. Çocuk bu duruma çok şaşırdı fakat çok da mutlu olmuştu. Ertesi gün salonda ilk rakibinin karşısına çıkacakken hocasına bu iş nasıl olacağını sadece tek hareket bildiğini söyledi. Hocası ise sadece başaracağına inan ve hareketini yap cevabını verdi. Çocuk müsabakaya çıktı ve tek hareketiyle rakibini eledi. Hatta tek hareketle finale kadar çıkmayı başardı. Finalde karşısında kendisinin iki katı birisi vardı. Önce çok korktu ama başaracağına olan inancı tamdı bildiği hareketi yaparak son rakibini de yenmeyi başardı ve şampiyon oldu. Büyük bir mutluluk ve heyecanla hocasının yanına koştu ve sordu “hocam nasıl olur anlamıyorum, sadece tek bir hareket biliyorum, tek kolluyum ve şampiyon oldum”
Hocası çocuğa baktı ve dedi ki, “senin yaptığın hareket karatedeki en zor hareketlerden biridir. Ve bir tek savunması vardır o da, rakibin sol kolunu tutmak”. …..
Bazen eksik gördüğümüz, yetersiz hissettiğimiz, imkansız dediğimiz şeyler büyük bir mucizeye dönüşebilir. Yeter ki isteyelim, yeter ki hayal edelim!
Teknofest yarışması birçok gencin hayallerinin beşiği oldu. Ürettiklerini, düşlediklerini ve emeklerini sergileyebilecekleri, gelecekte ‘ben de varım’ diyebilecekleri bir ortam oluşturdu.
Öğretmenlerin, idarecilerin, ebeveynlerin de öğrenciler kadar heyecan duyduğu #teknofest sadece azmi, sabrı ve emeği bilgiyle yoğurmuyor. Birbirinden farklı hayat hikayelerini de karşımıza çıkarıyor. Herkes aynı yarışmaya katılıyor ama aynı şartları taşımıyor. Kimi imkansızlıklar içinde mücadele ediyor, kimi de manevi destek bulamıyor.
1550 rakımlı #Aybastı ilçesinden katılan #GalataxyRoket adlı takım da bunlardan biri. #Teknofest2021 Roket yarışması lise kategorisinde 223 takım arasından finale kalan Aybastı Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencileri, hazırladıkları #aybüke adlı roketi 21 yaşında şehit olan Şenay Aybüke Yalçın öğretmenin doğum gününde ateşledi.
Şehit öğretmen adına ateşlenen #aybüke adlı roketin hikayesi, tıpkı tek kolu olmayan ama olmayan tek kolunu fırsata dönüştüren karateci çocuğun mücadelesi gibi.
Zor bir coğrafyada üretmeyi bırakın hayal edebilmek dahi önemlidir.. Aybastı Milli Eğitim Müdürü Hasan Acu göreve geldiğinde ilk verdiği mesaj işte bu oldu; ‘bir hayaliniz olsun!’
Ardından o hayali destekleyecek ortam ve koşulları sağladı. Aybastı gençlerine, halkına önce ‘inanmayı’ aşıladı.
Birbirlerine inanmayı öğrenen halk ve idare gönlünü sıvadı, eğitim adına yapılan her projenin arkasında yer aldı.
İnandıktan sonra devlet büyüklerinin de desteğiyle yeni okul binaları yapıldı, yurtlar onarıldı, gezici kütüphane kuruldu, oksijen diyarı akademisi oluştu, odak fm radyosu hayat buldu, tübitak ve e-twining projeleri yapıldı, demir yolu olmayan şehre tren getirildi ve gastronomi merkezi hazırlıklarına başlandı. En önemlisi de hepsi bir ‘hayalle’ başladı.
Selçuk Bayraktar’ın dediği gibi; 'Dev fabrikalar, dev araziler büyük sermaye değil. İnsanın fikri, donanımı, hayalleridir en büyük değer.’
Değerlerimize sahip çıkmak için önce koşullarımıza değil içimizdeki sese bakalım. İşte o ses bize ‘tek kolun yok mu diyor yoksa olmayan kolunu fırsata mı çevir diyor?’
Fırsatlar oluşturmak için çok çalışmak gerekir. Başkaları uykuya yattığında sizin ayakta kalmanız, başkaları mola verdiğinde sizin fikir üretmeniz ve ‘başaramazsın’ bakışlarına inat ‘başaracağım’ seslerini yaşatmanız gerekir. Tıpkı #GalaxyRoket takımının yaptığı gibi. #Aybüke adlı roketin semalarda buluşma hikayesinin kıvılcımı idealist bir müdürle başladı, devlet yöneticileri, idareciler, halk ve öğrencilerin gücüyle de geleceğe örnek model oluşturdu.
#teknofest2021’in finalistleri farklı yaşam hikayelerinden doğdu ama aynı duygularda buluştu; ‘inanç ve başarı!’
Yaylanın çocukları şehit öğretmenlerimizin adını uzaya yazmak için #aybüke adlı roketi ateşledi, ateşlenen sadece roketler değil; ülkemizin değişimi, uzay serüvenindeki yeri, yerli ve milli kimliği ve ‘hiçbir şey’ değilken ‘çok şey olan hayallerin gerçekleşmesidir.
Peki ya sizin bir hayaliniz var mı?