Toplam 30 tercih yapma hakkınız vardır. Fakat bunu doldurma zorunluluğunuz olmadığı gibi ilk sıralardaki tercihlerinize yerleştiğinizde çok büyük bir avantajı yoktur.
Okul Birincisine Ek Puan Var mı?
Okul birincisi olmanın avantajı var fakat bu ek puan şeklinde değildir. ÖSYM, yerleştirme işlemini yaparken okul birincisi öğrencilere farklı bir işlem uygulayarak iki kez değerlendirmeye alıyor. Bu işlemin birinci aşamasında, tercihlerinde ilgili bölümü yazan öğrenci "okul birincileri kontenjanına" yerleştiriliyor.
Eğer okul birincisi öğrenci kendisi için ayrılan kontenjan sayısı içinde istediği programa yerleşemezse, bu kez de normal bir öğrenci gibi tercih listesine tekrar bakılarak normal yerleştirme işlemi yapılıyor. Okul birincisi olarak tercih yapacak öğrencilerin bu avantajı kullanmaları gerekiyor.
Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek mezuniyet puanına sahip olmaları gerekiyor. Okul birincilerine ayrılan kontenjan ayrıcalığı, yalnızca bu yıl (mezun olduğu yıl) için geçerli olacak.
Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar da sınırlı. Bu yüzden tercihlerin tümünü çok talep olan programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilir. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar okul birincileri için de geçerli.
İlk 5 Tercihinden Birini Kazanırsam Burs Alabilir miyim?
Özel koşullar sütununda bulunan kısımda burs ile ilgili açıklama var. Eğitim fakülteleri kontenjanının %10 u kadarına burs veriyor. Bunun şartı;
-
İlk 5 tercihinden birinde kazanmış olmak,
-
Öğretmen lisesi mezunu olmaktır.
İdeal Tercih Nasıl Yapılır?
-
Tercih etmek istediğiniz bölüm istihdam imkanları araştırılmalı.
-
Özel koşullara bakılmalı.
-
Üniversite ulaşım imkanları araştırılmalı.
-
Devlet – Vakıf olup olmadığı incelenmeli. (yeni açılan bazı üniversitelerin ismi duyulmadığı için vakıf üniversitesi zannedilebiliyor)
-
Vakıf üniversitesi tercih edilecekse ücreti ne kadar araştırılmalı.
-
Vakıf üniversitesinin burslu olan bölümlerinin burs koşulları incelenmeli. (bazıları not ortalamasına göre bursu kesebiliyor)
Yukarıdaki maddeler incelendikten sonra diyelim ki başarı sıranız 50 bin ise ilk 15 tercihinizi 20 bin – 50 bin aralığında yaptıktan sonra 15. Tercih ile 30. tercihinizi başarı sırası 50 binden sonrası olan bölümlere yer vermelisiniz. Bunun yanında idealinizdeki bölüm başarı sıranızın üzerinde ise ve 1 yıl daha hazırlanıp idealimdeki bölüme gitmek istiyorum diyorsanız kendinize 1 yıl daha şans tanıyabilirsiniz.
Özetle tercih yoğunlaşması 10. tercih ile 20. tercih arası kendi başarı sıranıza yakın olmalıdır. 20. tercihinizden sonrası ise puanı daha düşük bölümler olmalıdır.
Tercih Hataları Nelerdir?
Aynı anda TM, MF, TS den tercih yapacak olan adaylar tercih hatasına düşebilirler. Tercih hatasına düşmemeniz için bir uzman yardımıyla tercihlerinizi yapmanızı tercih ederiz.
Dershaneler Kapanıyor mu?
Dershaneler kapanıyor mu? Sorusundan önce cevaplanması gereken Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi gibi okullar öğrenciyi nasıl alacağı sorusunu cevaplamak gerekir.
Yeni düzenlemeye göre 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda her yıl yapılan yazılı yoklamalarından bazıları (bu sayı 5 veya 6 tane) Türkiye geneli merkezi yapılacağı için öğrenci sadece SBS ye hazırlık yaparken bu defa 4 yıl boyunca bütün yazılılara ciddiyetle hazırlanması gerekecektir. Dershane olmadığı zaman bu hazırlık nerede ve nasıl olacaktır. Bu soru cevaplanmalıdır…
Yarın Neler Var?
-
2 yıllık bir yüksekokul okuduktan sonra 4 yıllık bir bölüme geçiş yapabilir miyim?
-
Bu yıl tercih yaptım, gelecek yıl puanım kesilir mi?
-
Meslek lisesi öğrencileri YGS’ye girmemişlerse veya girip 140 puan barajını aşamamışlarsa sınavsız geçişten yararlanılabilir mi?
-
LYS puanı ile öğrenci alan bir bölüme yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden bölümlere de başvurabilir miyim?
-
2013 yılında bir bölüm kazandım, ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. Gelecek yıl sınava başvurduğumda puanımda bir düşme olur mu?