İnsanlar, şehiriçinde ya da şehirlerarası yolculukta yanında getirdikleri evcil hayvanlarla sorun yaşamadan seyahat edebiliyorlar. Ancak, yolculuğun araç içerisinde birlikte yahut ayrı olarak yapılabilmesinin bazı özel koşullar var.

Malumunuz olduğu üzere, önceleri yolcuların şehirlerarası seyahat sırasında otobüsün içinde evcil hayvanlarını taşımasına izin verilmiyor, hayvanlar sadece bagaj bölümlerinde taşınabiliyordu. Şehiriçi toplu taşıma araçlarında ise evcil hayvanların taşınması çoğu kere tartışmalara yol açıyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde 2020 yılında değişikliğe gitti. Güncellenen yönetmelik ile evcil hayvanların şehirlerarası otobüslerde seyahat edebilmesinin önü açıldı. Hayvanseverler başta olmak üzere otobüs işletmelerinin de sevindiği bu uygulama hangi şartları kapsıyor, çoğumuz belki de bilmiyor.

Yeni düzenlemeyi hatırlatmakta fayda var: Aşı karnesi bulunması koşuluyla evcil hayvanların şehirlerarası ulaşım araçlarında kafes içerisinde taşınmasına resmen izin verildi. Bu kurala riayet etmeyen yolcuların araca binmesine ise izin verilmiyor.

Uçak ile seyahatlerde her ülkenin kendine has belirlediği ayrı ayrı kurallar mevcut. Hangi ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız beraberinizde götürmeyi düşündüğünüz evcil hayvanlarla ilgili koşulları önceden öğrenmeniz ve sorun yaşamamanız için istenilen belgeleri hazırlamanız gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarla birlikte, burada ismini vermeyeceğim, bir sosyal mekânda sohbet ederken Doğu Anadolu Bölgesi’ne yolcu taşıyan bir seyahat işletmesinin şoför ve muaviniyle yaşanan sorun dile getirildi.

Müşteki yolcu, şoförlerin ve muavinlerin yolcuların evcil hayvan taşıma haklarından haberleri olmadığını ileri sürmüş. Yanında götürdüğü kedinin bagajda taşınmasına rağmen, muavinin, “şoförü uyandırırsa bozuşuruz!” tarzında yaptığı karşı çıkma konuşması kendini hayretler içerisinde bırakmış ve kızdırmış.

Kedi sahibinin evcil hayvan taşıma hakkı olmasından bahsetmesine rağmen muavin münakaşayı sürdürmüş. Hayvansever yolcu da sonunda: “Başka bir yolcu 3-4 çocukla yolculuk yaparken sorun yok; bagajda taşınan bir evcil hayvan bu insanları rahatsız ediyor, öyle mi? Hayret ki hayret!” diye tepkisini göstermeye devam etmiş.

Yeni mevzuat düzenlemesinde, “Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine iki uyarma verilir.” ifadeleri yer alıyor.

Değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından bir yolcunun kangal köpeği ile seyahat etmek istediği ancak bu isteğinin geri çevrildiği haberi yer aldı medyada. “Peki, neden?” dediğinizi duyar gibiyim.

Yukarıda vurguladığımız gibi otobüste evcil hayvanlarla seyahat etmenin şartları var ve hayvan sahipleri de bu kuralla uymakla yükümlüdür.

Düzenleme, her cins ve özellikle kedi ya da köpeği kapsamıyor. Kedi ve köpeğin evcil ve daha önemlisi de en fazla 8 kilogramağırlığında olması gerekiyor. Aşı karneli, özel kafes içinde ve kapağı kilitli olacak.

Evcil hayvan sahibi, gerekirse kafes içindeki kedi, köpek ya da kuşu için koltuk da satın alabilecek. Evcil hayvan sahibi yolcu, sadece yanındaki koltuğu satın alabilecek. Önde ya da arkada koltuk talepleri geri çevriliyor.

Özetle yolculukta, aşı karnesi mevcut kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar, özel kafeslerde kilitli bulundurulmak koşuluyla hayvan sahibinin kucağında ya da oturduğu koltuğun önünde hiçbir sorun yaşanmadan taşınabiliyor.