Dünyada da ülkemizde de nüfusun yarısı kadın.

Dünya ortalamasında eğitim alan kız öğrencilerin sayısı belki yeterli sayıya ulaşmaz, ancak ülkemizde okuyan kız öğrencilerin sayısının bir hayli yüksek olduğu söylenebilir.

Son yıllarda spor müsabakalarında başarı elde eden, ödül alan sporcu kadınların sayısı dikkatlerden kaçmamaktadır.

Yaşadığımız çağda kadınlar ev hapsinde değiller. Yaşadığı şehirde aktivitelere katılmakta, yeterince sosyalleşmektedirler.

Belediyelerin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kültür, sanat etkinliklerine, konferanslara, konserlere katılmaktadırlar.

İş dünyasında ise kariyer yapma arzusundadırlar.

70’li yıllarda kadınların varlıkları en çok bankalarda hissedilirdi. Şimdi tarım ve hayvancılık alanlarında, fabrika üretim hatlarında, ofislerde çalışan mavi ve beyaz yakalı kadınların varlığı küçümsenemeyecek kadar yüksek.

Yemek pişirme, bulaşık yıkama, çocuk büyütme, çamaşır yıkama, ütü yapma, temizlik işleriyle uğraşma gibi meşguliyetlerin dışında iş hayatında ülke üretimine hayli katkı sunuyorlar.

Kamu kurumlarında ve özel sektörde kadın çalışanların yanı sıra yöneticilerin sayısı her geçen yıl artıyor. Keza TBMM’de bile.

Ne yazık ki, Sinop siyasetinde kadının adı yok denecek kadar az.

Son yıllarda “siyasette ben de varım, kadınları temsil etmek asıl benim hakkım” diyen politikacı kadın sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor.

Her seçim döneminde kadınların gayretli çalışmaları üzerinde durulur, parti teşkilatlarında aktif olarak görev almaları istenir, gündüz gece demeden çalışmaları beklenir.

Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi, belediye meclisi üyelikleri belirlenirken erkekler ön sıralara yerleştirilirler. Kadınlar da arka sıralara. Nedense seçilecek sıraya konulmazlar.

31 Mart’ta gerçekleştirilecek Yerel Seçimlerde belediye başkan aday adayı olarak üç cesur kadın çıktı meydana. İkisi resmen başvuruda bulundu diğeri henüz partisine belgelerini vermedi.

Şu ana kadar belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri için başvuranların arasında kadın adayların isimlerine rastlamadık. Başvuruda bulunan kadın politikacılarımıza medeni cesaretlerinden dolayı tebriklerimizi sunarız.

İl genel meclisi üyeliğine aday adayı olanların kamu kurumlarından emekli olan erkek memurlar olduğu hayli dikkat çekmektedir. İstekli olunan yer İl Genel Meclisi üyeliği değil de Emekliler Meclisi üyeliği sanki.

Kadınlara siyaset kapısı kapalı adeta.

Parti teşkilatlarının kadın kollarında aktif olarak görev almalarının dışında Sinop’ta yerel yönetimlere kadın eli mutlaka değmelidir.

“Kadınlar başımızın tacıdır!” sözleri inandırıcı bulunmamaktadır. Samimi de gelmemektedir.