TCMB, Haziran ayında yaptığı artan enflasyon riskine karşı sıkılaştırma söylemini değiştirmeden politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda %50’de sabit tuttu. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu’nun 20 Ağustos’ta yılın ilk faiz indirim kararı alınacak düşüncesi piyasa yapıcılar tarafından çok satın alınan bir görüş olmamışa benziyor.

Genel görüş faizin yıl sonuna kadar sabit tutulacağı ve yeni yılın ilk çeyreği ile beraber faiz indirimlerinin başlayacağı yönündedir. Faiz indirimlerine yılın ilk çeyreğinde başlanacağı düşüncesinin dahi erken olduğu görüşünde olan bazı ekonomistler için indirimlerin daha geç ve yavaş yapılması enflasyon hedefine ulaşmada TCMB’nin elini güçlendireceğini savunmaktadırlar.

Kurulun oluşturduğu metinde yer alan yurt içi harcama eğilimin enflasyonla paralel ilerlediği ve düşüş eğiliminin yavaş seyrettiği aktarılmıştır. Büyüme eğiliminin yavaşlamadığı senaryoda enflasyonun kontrol altına alınmasının güçleşeceği yorumunu yapmak çok zor olmayacaktır. Metinde yer alan “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası sıkılaştırılacaktır”. Görüşü TCMB’nin aslında halen daha para politikasının sıkılaştırılmasının elzem olduğunu ve faiz indirimlerinin çokta yakın zamanda gerçekleşmesinin mümkün olmadığını bizlere sunmaktadır.

Ekonomik veriler tüketici güven endeksinin Temmuz ayında Haziran ayına göre azaldığını endeksin döviz kurlarındaki artış ve sıkılaştırma hamleleri ile oldukça düşük seyrettiğini ve yılbaşından Hazirana kadar geçen sürede yatay seyrettiği ve son iki aydır düştüğünü söylemektedir. Hane halkının bozulan ekonomik durumu ve finansman ihtiyacı borçlanma oranını artırmaktadır.

Mevcut ekonomik veriler ve PPK metni incelendiğinde ekonominin soğutulma çabalarının devam ettiği ve pekte bir yol kat edilemediği gözükmektedir. Sürekli gündeme gelen faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusu oldukça uzak bir gündem olması temennisiyle ülke ekonomisinin geliştiği, enflasyonist baskının azaltılması için doğru adımların atıldığı bir karar metninin herkes tarafından beklendiğini yinelemek yanlış olmayacaktır.