“Sevgili Dostlar;
Gideceğimiz yerin özelliğini bilemezsek eksik bilgilenmiş oluruz.Bu güne kadar öğrendiklerimizi sizlerinde bilmesini istedim.
6 Mayıs Hıdırellez.Bu gideceğiniz Köyde Cumhuriyet Döneminden çok daha önceden bu yana kutlandığı anlatılmaktadır.Yani iki asırdan fazla.Köyümüzün adı ÇEÇE KÖYÜ.Bu köy 300 haneden oluşmaktadır.Çeçe merkez Zeyve Mahallesi, Sarıgöl Mahallesi, Soğkızı Mahallesi, Bağışlı Mahallesi, Uzankarağı Mahallesi, Karboğa Mahallesi, Çakırlı Mahallesi, Piramet Mahallesi, Karalı Mahallesi, Yanuç Mahallesi, Göllü Mahallesi, Hatip Mahallesi, Sarıca Mahallesi, Omarlı Mahallesi..14 mahalleden oluşuyordu.Hatta Sinop'a Vali olacağına Çeçe'ye Kaya (Muhtar) ol diye halk arasında dolaşan söylemler vardı.Eee böyle bir köyde Kayalık (Muhtarlık) yapmak çoğu kişiye nasip olmaz.
Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Muhtarlık yapan şahsiyetlerimiz;
1-Hos Mahmut(Mahmut Sütçü)
2-Devriş Kaya(Mehmet Ünlütürk)
3-Ahmet Kaya (Ahmet Çakır)
4-Emlik Kaya(Sadık Görgeç)
5-Abdullah Sütçü
6-Selim Sepetçi
7-Dursun Ali Kalafat
8-Mehmet Yalım
9-Dursun Ali Kalafat
Yukarıda ismini zikrettiğim Şahsiyetler Çeçe Köyü bölünmeden önce Muhtarlık yapmışlardır.Boypınar, Çalboğaz, Çeçe Merkez ve bazı mahalleler birleşerek Yenikent Belediyesi kuruldu.
O zamanda Bağışlı, Pirahmet, Karboğa, Çakırlı, Karalı ve Yanıç mahalleleri yeni divan oldular.(Pirahmet Köyü)diye. Çeçe Köyü Yenikent Belediyesi olduğundan Çeçe Köyü mahalle oldu.
Muhtarımız ;
10-Adem Deliceli olmuştur.
Belediye kaldırıldığı için yine üç divan Yenikent Köyü olarak devam ediyor.
11-Hasan Danacı üç köyün muhtarlığını yapmaktadır.
Pekala bu köyün adı neden ÇEÇE?
Hıdırellez günü nedeniyle ziyaret ediyor olduğumuz, Yatır (Türbe) Anadolu'nun Türklere açılması için Horasan'dan arkadaşları ile birlikte akınlar yaparak Alperenler olarak gelmişler. Türklüğü ve Müslümanlığı yayarak buraya kadar ulaşmışlardır.Yanında gelen yiğitlerle bir rivayete göre bir harman yerinde buğday yığıntısına denk gelirler.Namaz vakti gelmiş çatmış.Bu yerleşim yerinde kimin kalması lazım.Hemen karar verirler.Bu buğday Çeçi üzerinde kim taneleri oynatmadan namazı kıldırabilirse o şahsiyet bu yerleşim yerinde kalacak diye anlaşırlar.Horasandan buraya kadar Seyit Muhammet olarak gelen Peygamberimizin 7.kuşaktan torunu Çeçe Sultan oluveriyor.Sinoptaki Seyit Bilal Hz.’nin amca olduğu anlatılır.Çeçe Sultan Hz. bu bölgede yaşamış.Çiftçilik yaptığı söylenir.Müslümanlığı yaymak için çok çaba sarfetmiş.Yetiştirdiği dini şahsiyetler kendi öldükten sonrada çalışmalarına devam etmişler.Köyün merkez mahallesinin adı ZEYVE Mahallesidir.Zeyvenin Türkce anlamı da Derviş Konağı diye Geçmektedir. Merkez mahallede tekke odası diye bir oda olduğunu biz dahi biliyoruz.Türbeye bir iki sülale sıra ile bakarlardı.Temizliğini yaparlar, gelen misafirleri ağırlarlar.
Türbenin içinde uyuyanlar olurdu.Özellikle yazın çok ziyaretçi gelirdi.Her ziyaretci adakla gelir ,yada yerleşim yerinden alıp keserlerdi.
Bu adaklar Allah rızası için kesilirdi.Oraya gelen halka sıra ile dağıtılırdı.Biz de pay almak için az beklemedik.İçeride 99 adetten yapılmış ipe sıralanmış iri taneli tesbih bulunurdu.Bu tesbihten isteyen misafirleri 7’li 8’li geçirirlerdi.Yine içerde Sancak, Osmanlı üç hilali, kılıç kılıfı, Musaf Sancaktarın sandukası, Seyit Muhammet Hz.lerinin 5 kızının sandukası, oğluyla birlikte kendi sandıkaları vardır.Bir duyuma göre eşiğin altında hanımının mezarı olduğu anlatılırdı.Eşiğe bastırmazlardı.Doğru olabileceğini düşünüyorum.Türbenin girişindeki kapının üzerinde de bir geyik boynuzu vardı.Restorosyan sırasında sökülmüş bir daha da takılmamış.O da koruma altında sanıyorum.Türbenin dış avlusunda yuvarlak taşlar var.Onlara dilek tutarak taş yapıştırırlardı.Tabii bunlar İslam dinine göre batıl inanıştır.Ziyaretcilerin geneli dener ama adet yerini bulsun diye uygular fakat inanmaz.Hızır ile İlyas’ın buluşması anlamına gelen Hıdırellez ,doğanın canlanma ve bereket anlamına da gelir. Hıdırellez Bayramı bence Türklerin bir kültürü.Çünkü bu tür adetler Orta Doğuda kendini Müslüman kabul eden devletlerin çoğunda kutlanmıyor.Daha yazacak çok konu var.Şimdilik bu kadar yeter.Bu kadar yeter dedik ama yine eksiklikler çıkıyor dostlarla konuştuğumuzda.Yenikent, Belediyelik olduğunda Sadettin GÜRSOY, Şenol ŞENSOY ve Mevlüt AYDIN Belediye Başkanlıkları yapmışlardır. Boypınar ve Çalboğaz Köyleri, Gürcüatik adıyla anılan bir Köyden oluşturulmuştur.
Boypınar Köyü Muhtarları;
-GosgosKaya(İbrahim Şensoy)
-İsmail Aydın
-Topal Kaya(Mehmet Kibar)
-Hasan Şensoy
-Halil Aydın
-Hüseyin Karasoy
-Mehmet Dalman
-Sadettin Gürsoy
-Aziz Melemen
-Kasım Gürsoy
-Yaşar Akgün
-Nüri Aydın
-Yusuf Aydın
Çalboğaz Köyünde ise,
-Bekir Ergin
-Durmuş Baş
-Niyazi Yılmaz
-Sadık Bayramoğlu
-Dursun Yılmaz
-Sadık Bayramoğlu
-Hasan Danacı gibi şahsiyetler halkın teveccühüne mashar olmuşlardır.
2019 mahalli seçimlerinde halkın teveccühüne Şahin Özcan mashar olmuştur.(2020 yılında eklendi)
2013 yılından bu yana Yenikent köyünün bir mahallesi olan Çeçe Mahallesi halkı, yeniden köy olabilmek için Gerze Kaymakamlığına müracaatta bulundu. Yapılan müracaat İçişleri Bakanlığınca onaylandı ve Çeçe köyü İçişleri Bakanlığının 08.05.2023 tarih ve 51479 onayı ile Gerze ilçesine bağlı 40 Köydenbir tanesi oldu.
Adı da yine eski adıyla adlandırılarak ‘Çeçe köyü’ oldu.
Şu an Köyümüzün merkez nahallesi Zeyve olmak üzere,Omarlı mah,Sarıca mah,Hatip mah,Göllü mah,Uzankarağı mah,Soğkızı mah,Sarıgöl mah,çamurcuk mahalleleri olamak üzere 9 mahalleden oluşmaktadır.
2024 mahalli seçimlerinde Muhtarlık seçimini yaparak Ha halkın teveccühüne Ramazan Özgün mashar olmuştur.
Hayırlı Uğurlu olsun.
Orta Asya’dan bu yana Türklerin kutladığı Hıdırellez Bayramınız Kutlu olsun.”
Emekli Ögretmen
Cevat ŞENSOY