Türkiye Ortalaması Neden Düştü?Herkes nerede hata yapılıyor diyor naçizane tespitlerim şunlardır;
1- Çocuklar ezbere dayalı eğitimden memnun değiller.
2- Öğretmenlerin çoğu yaşlı eski usul ders anlatıyor oysaki bu çağın çocukları maalesef çok dijital, hızlandırılmış video izlemek gibi bana göre çok zararlı olan bu alışkanlıkları yüzünden normal anlatım süresine tahammül edemiyorlar çoğu dersi dinlemiyor.
3- Eskiden beri büyüyünce ne olacaksın diye sorulur. Bu zamanın çocukları bu soruya cevap veremiyor dolayısıyla iç motivasyonları yok diyebiliriz.
4- Dijital oyunlar ile meşgul olmaktan sosyalleşmeye fırsat bulamayan gençler asosyal ve içe kapanıklar. Çoğu genç hatta bazı orta yaş insanların da oyun bağımlısı olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.
5- Dijital çağ çocukları sosyal ve tarih gibi önem arz eden dersleri gereksiz buluyor. Bu ders ileride ne işime yarayacak cümleleri sıklıkla duyuyorum.
Peki ne yapılmalı?
1- Ortaöğretim itibari ile öncelikle okul ve eğitimi sevdirmeye yönelik programlar hazırlanmalıdır.
2- Okulu seven çocuklar okula heyecanla gitmeli ve konsantre bir bilgi alarak evlerine dönmelidir.
3- Yasak olmasına rağmen okullarda öğretmenler tarafından zorla aldırılan test kitaplarına sıkı denetim uygulaması yapılmalıdır. Özellikle ortaöğretimde derse boğulan zamane çocuğuna bu testleri yapmak işkence olmakta,çocuğu daha çok soğutmaktadır.
4- Lise çağındaki gençler ailesinin baskısı ile sınava hazırlanıyor ve Türkiye ortalamasına bakıldığında bunun aksi tesir yaptığı ortaya çıkıyor.
5- Öncelikle çocuğa kendi ilgi alanlarına paralel doğru bir hedef konması ve bu konuda desteklenmesi gerekmektedir.
6- Çocukların kitap okumayı sevmediği ve ona ayıracağı zamanı bilgisayar başında geçirdiği görülmektedir. Kuralcı anne baba zaman sınırlaması uygulasada,çoğu veli bu konuda esnek davrandığı için çocukların çoğunluğa uyduğu görülmektedir.
7- Eğitimin önce ailede başladığı gerçeği, bizi daha çok ailelerin nerede hata yaptığını incelemeye teşvik etmelidir.
8- Lise bitene kadar çocukların ellerinden telefonları almak ( tabi bu ülke genelinde olmalı) onlara yapılacak en büyük iyilik olacaktır.
9- Eskiden büyüklerimizin uygulamaları ne ise bugün de o uygulamalar benimsenmelidir.
10- Dijital bağımlılık çığ gibi büyümektedir. Bağımlı gençler gergin ve agresifleşme eğilimi göstermektedir. Bu gençlere sevgi ile yaklaşmak ve arada güzel bir bağ oluşturmak gerektirmektedir.
11- Öğretmenlerimiz öğrencilere önce kendini sevdirmeli, şu bir gerçek öğretmenini seven gençler o dersi daha aktif dinlemektedir.
12- Gençlere hayal kurma dersi konmalıdır. Ortaöğretim boyunca bir ders, kurduğu hayali yazması sağlanmalıdır. Böylece ne istediğini bilmesi ve anlamasını sağlayan bir çalışma ile farkındalığı artacaktır. Bu çalışma iç motivasyon için faydalı olacaktır.
Aliye Gün
Siyaset Bilimci/Yaşam Koçu