Yaz ayının gelmesiyle birlikte artan sıcaklar, insanoğlu için vazgeçilmez yaşam kaynağı olan suyun önemini bir kez daha hatırlamamızı sağladı.
Canlı hayatın başlangıcı “su”dur. Su; insanlar, hayvanlar, bitkiler velhasıl tüm canlılar için vazgeçilmezdir. Hayati öneme sahip doğal bir kaynaktır.
Öte yandan su aynı zamanda geleceğimizdir. Suyuna sahip çıkan topluluklar, geleceğine de sahip çıkar.
Yaşamın temel yapı taşıdır su. Hayat onunla yoğruldu çünkü.
Malumunuz olduğu üzere insan bir damla “su”dan yaratılmıştır. Her damla su aslında bir hayat demektir.
Su aynı zamanda medeniyettir. Medeniyetler su kenarında kurulmuş, suyun etrafında şekillenmiştir. Su her zaman medeniyeti arıtır, yeşertir, geliştirir.
Büyük medeniyetlerin üç ana unsuru vardır: Birincisi toprak, ikincisi su, üçüncüsü de “insan”dır. İnsanı sosyalleştiren ise şehirlerdir.
Su insana hayat verdiği gibi, şehirlere de insanlar hayat verir. Suyun olmadığı yerde insan, içinde insan olmayan şehir de ayakta duramaz.
Su, insan, şehir ve yol kolektif yaşamın ayrılmaz birer parçalarıdırlar. Bunların bütünü ise büyük bir medeniyeti oluştur.
Su deyince akan sular durur. Dünyanın dörtte üçü suyla çevrilidir. İnsan vücudu büyük oranda sudan oluşmaktadır. Ortalama olarak, yetişkin bir insan vücudunun %60’ı sudur. Bir vücudun içerdiği su miktarı belirli faktörlere göre farklılık gösterebilir. Yaşlandıkça vücuttaki yağ dokusu artış gösterir, su oranı ise azalır.
Dünyada meydana gelen küresel ısınma nedeniyle son yıllarda mevsim normallerine göre yağışlarda farklılıklar gözlemlenmektedir. Ayrıca artış gösteren nüfusa dayalı olarak yeşil alan ve tatlı su kaynakları giderek azalmaktadır. 2050'ye kadar dünyada su talebinde yüzde 55 artış göstermesi bekleniyormuş.
Her canlının doğum anından ölümüne varıncaya kadar yaşam için su bir ihtiyaçtır; hayati öneme haizdir.
Su, türkü, şiir, hikâye ve romanların yazılmasında her zaman ilham kaynağı olmuştur.
Su ile ilgili yazılan en önemli şiirlerin başında büyük divan şairimiz Fuzûlî'nin yazmış olduğu Su kasidesi gelmektedir. Ayrıca Türk Edebiyatı’nın ünlü şairi, büyük üstad Necip Fazıl Kısakürek suyun önemini şu dizeleri ile anlatır.
Su duâdır, yakarış, ayna, berraklık, saffet;
Onun madeni gökte altınlar gibi sarfet!
Sıcak ve kurak geçen şu yaz günlerinde yaşam kaynağımız olan suyun iktisatlı kullanılması dileğimizle.