Sinop Tarihi Cezaevi çevresinde yer alan Batı Surlarına yönelik bakım-temizlik, çevre düzenlemesi, onarım, röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerini oluşturma çalışmaları 2004 yılından bu yana devam etmektedir.

Tarihi Cezaevi ile ilgili olarak onarım, röleve ve restorasyon projeleri Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 07.02.2007 gün ve 1369 sayılı ve 30.01.2008 gün ve 1522 sayılı kararları ile onaylanmıştır.

Tarihi Cezaevi kompleksi içinde yer alan ve Koruma Kurulu kararı gereği, kaldırılması gereken müştemilat ve yapıların bir bölümü İl Özel İdaresi imkanları ile kaldırılarak, özellikle Çocuk Islahevi çevresi mezbelelikten kurtarılmış, bu alanda yer alan Batı Surlarının ortaya çıkarılması amacıyla 2008 yılından itibaren Müze Müdürlüğünce Arkeolojik kazılar yapılmış, Cezaevi içinde kalan ve Eski Otogar mevkiinde yer alan Batı Surlarına ait 11 adet kemer ayağı tespit edilerek gün ışığına çıkarılmıştır. Ortaya çıkarılan kalıntıların röleve, restorasyon ve koruma projeleri hazırlanarak Koruma Kurulunca onaylanmıştır.

Aynı şekilde, Müze Müdürlüğünce Çocuk Islahevi çevresinde ve Cezaevi batı cephesinde yer alan Batı Surları çevresinde, temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları sürdürülmüş, mezbelelik durumda olan bu alanlar halkın güvenli ve rahat bir şekilde gezip görebileceği duruma getirilmiştir. Bu alandaki çalışmalara 2013 yılında da devam edilecektir.

Ortak Kültür Miras: Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog (Faz-I-II)

2011 Yılı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) I. Bileşeni Ulusal Programı (Kısım I – A) kapsamında Bakanlığımız tarafından sunulan TR2011/0136.03
“Ortak Kültürel Miras: Koruma ve Türkiye - AB Arasında Sivil Toplum Diyalogu Projesi(Faz I)– Sinop Modeli” adlı projenin içinde bulunduğu finansman anlaşmasının akdedildiği hususu Avrupa Birliği Bakanlığı’nın 12.12.2011 tarihli yazısı ile bildirilmiştir. Projenin ikinci aşamasının yer aldığı 2012 yılı finansman anlaşması ise 21.12.2012 tarihinde Avrupa Komisyonu ve T.C. Hükümeti arasında imzalanmıştır.

Türkiye’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında aldığı hibeler Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi  (MFİB) tarafından ihale edilmektedir. Söz konusu ihaleler uluslararası nitelikli ihaleler olması sebebiyle ilan ve askı süreleri ulusal ihalelere nazaran oldukça uzudur (1,5-2 yıla kadar) ve bu aynı paket içerisinde yer alan tüm projeler için geçerlidir. Merkezi Finans ve İhale Birimi, Sinop Projesi hizmet ihalesine ilişkin ön duyuruyu 18/07/2012 tarihinde ilan etmiştir. İhale hazırlık süreci Bakanlığımız, AB Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında devam etmektedir. İhale şartnamesi Delegasyon ve MFİB tarafından onaylandıktan sonra en az 2 ay içerisinde ihale ilanı yayımlanmaktadır.

Aşağıdaki bağlantıda ve AB üye ve aday ülkelerin kullandığı Europaid sayfalarında ihale duyurusuna ilişkin bilgilere ulaşmak mümkündür. 
http://www.cfcu.gov.tr/tender.php?lng=tr&action=tender_search 

Türkiye’nin AB adaylık sürecinde almış olduğu restorasyona yönelik ilk hibe olması özelliğiyle önemlidir.  

Proje kapsamında; Sinop Tarihi Cezaevi ve çevresinin alan yönetim planı hazırlanacaktır. Fonksiyonlandırma projelerinin çizimi, tasarım ve kültürel miras eğitimleri(uygulamalı), gerçekleştirilecektir. Ayrıca, vatandaşlık, kültürel aidiyet ve kültürel miras, ortak değerler konulu üç konferans düzenlenecektir. Projenin ikinci aşamasında Sinop Tarihi Cezaevi’nin restorasyonu ve Türkiye genelinde uygulanacak restorasyon ve alan yönetimine ilişkin bir hibe programı açılacaktır.

Projenin toplam süresi 42 aydır. Proje bütçesi 9.2 milyon Avro’dur. AB katkısı: 8 milyon 140 bin Avro, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkısı 1 milyon 60 bin Avro’dur.

Diğer taraftan, Bakanlığımızın girişimleriyle Sinop Buzhanesi’nin (1950'li yıllarda Alman teknolojisi ile yapılmış rahmetli Menderes'in Sinoplu balıkçılara yatırımıdır. Yapılan 11 Buzhaneden ayakta duran tek buzhane olma özelliğini taşımaktadır. Bir balıkçı kenti olan Sinop'ta  bir Buz Müzesi ve aynı zamanda Alan Yönetimi Merkezi olarak değerlendirilecektir.)  bir kültür kompleksi olarak kullanılabilmesine yönelik OPET AŞ ile 23.12.2012 tarihinde bir sponsorluk anlaşması imzalanmış ve kültür kompleksinin mimari proje çalışmaları başlatılmıştır. 10 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Türkiye'de Alan Yönetiminin model olarak kurumsallaşması sağlanacaktır.

Tüm  bu çalışmalarımıza yoğun desteğini veren Sayın Müsteşarımız Özgür Özaslan’a Alan Yönetimi olarak şükranlarımızı arz ediyoruz. Sizlere de Sinop Tarihi Cezaevine olan ilgilerinizden dolayı teşekkür ediyorum.