Zaman zaman çesitli sebeplerden dolayı muhatap olduğumuz kişilerden , veya çevremizden duyduğumuz ,zaman zaman bizimde kullandığımız bazı sözler vardır.
Bir yanlışa ,bir hataya ,bir günaha kefaret gibi söylenen BIRAKAMIYORUM.ÇOK DENEDİM OLMADI , ALIŞTIK BİR KERE ,YILLAR OLDU ARTIK ÇOK ZOR vs.gibi sözler .Bu sözlerin çoğu zaman pişmanlık üzere söylendiğini hissedebiliyoruz. İnsan bir hataya ,bir günaha düşüyor ,sonra ülfet oluyor ,İnsan o günaha alışıyor ,o hatayı hata olduğunu bile bile yapıyor .Bazen kendini çaresiz hissedip günah olduğunu bile bile yapıyor , Neden yapıyorsun ? sorusuna ise yukarıda saydığımız cevapları veriyor. Çünkü ,İçine düşmüş bulunuyor, çıkamıyor. Hem insandaki his ve hevesler , âkıbeti görmedikleri, düşünemedikleri ve o insandaki akla ,fikre ve iradeye galebe ettikleri için, o günahtan ,hatadan çıkamıyorlar ,veya çıkmak istemiyorlar. Sütten ,Baldan ırmakları olan sonsuz bir cenneti ,zehirli bal hükmündeki ,sonu esef ve pişmanlıkla biten hatalara ,günahlara değişebiliyorlar.
Ramazan'ı şeritteki orucun öyle bir hikmeti varki yukarıda yazdığımız BIRAKAMIYORUM,ÇOK DENEDİM OLMADI , ALIŞTIK BİR KERE gibi sözlerin hepsine son veriyor .Çözüm üretiyor.İnsanin nefsine galip gelebileceğini ,o alışkanlıklarını terk edebileceğini hissettiriyor, Oruçla gerçekten ,o istemediği halleri terk edebileceğini yaşayarak insana hakkal yakin gösteriyor .
Çünkü oruç tutan bir insan sırf Allah emr etti diye helal olan işleri terk edebiliyor .Hemde en ihtiyacı olan zamanda . Mesela ;Mayıs ayının sıcağında bütün gün oruç tutan biri çok susadiği halde ,hatta su ona ,elini uzatıp alacak kadar yakın olsa da oruçlu olduğu için ,esasında helal olan su içme fiilini yapmıyor .nefsine galip gelebiliyor .
Bütün gün açlık çeken biri kendine bir telefon kadar yakın olan ve yine esasında helal olan yemekleri ,canının çektiği şeyleri gün boyu oruç vasıtasıyla terk ediyor ,edebiliyor. Vücudu zorlanmasına rağmen sabr ediyor, .ÇÜNKÜ ORUÇLUYKEN YEMEK YEMEK ,SU İCMEK VS.EMİRLERİ ALLAH BELLİ BİR ZAMANA KADAR TERK ETMEMİZİ EMR EDİYOR.
İşte oruçlu bir insan şöyle düşünse ,ben Allah emr etti diye HELAL olan bir fiili ,bir isi ,en zor zamanda ,ihtiyacım anında terk edebildim. Çünkü Allah öyle emr ediyor . ...Öyleyse HARAM olan yanlislarimida terk edebilirim. Çünkü yanlışı terk etmemi de Allah istiyor ...Hemde oruç gibi bir ay değil ,tüm yaşamım boyunca emr ediyor . Helâli terk edebildiysem haramıda terk edebilirim. .. diye mülahaza ettirir.Ve o insana haramı terk etme noktasında sağlam bir irade kazandırır.Haramı birakabileceğini ,nefsini ,oruçla helal fillerde nasıl gemlediyse, haram ve yasak fiillerde de gemlemeyi başarabileceğine dair bir fikir zihnine yerleşir. Ve o kişi o fillerden orucun sevkiyle vaz geçebilir.Kolay kolay o yanlışa düsmemeye çalışır . Oruçluyken gözüne ,kulağına ,diline ,eline ,ağzına harama girmemek için nasıl hakim olduysa ,oruçtan,Ramazan'dan ve sonraki zamanlarda aynı şekilde hakim olmaya çalışır.
Oruç o kişiye emir vasıtasıyla helâli terkettiği gibi, haramdan çekinmek için akıl ve şeriattan gelen emri dinlemeğe kabiliyet peyda ettirir. Hayat-ı maneviyeyi bozmamağa çalışır.Ramazanda umum müslümanlarla beraber olmanın ,Ramazan'ın muhteşem manevi atmosferinin ve kendi gücünün yettiğince yaptığı ibadetlerinin vasıtasıyla o bir aylık doyumsuz maneviyatın kendi üzerindeki halini devam ettirmeye çalışır. Ramazan ayındaki bir aylık manevi enerjiyle diğer on bir ayınıda maneviyatla geçirmek ister. Mümkün mertebe haramdan kaçar ,yapmamaya gayret gösterir.
Cenabı hak bizleri de ramazan vasıtasıyla maddi manevi temizlenenlerden eylesin.amin.