Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2’ncisi (13. Cumhurbaşkanı seçimi), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milletvekili Genel Seçimleri’nin de 28’incisi nihayet yapıldı.
Oyların kullanıldığı 14 Mayıs Pazar günü ülkenin dört bir yanında sakin geçti. Bir kez daha görüldü ki; milletin iradesi tecelli etti. Türkiye demokrasi sınavını yine başarıyla geçti. Dünyaya örnek oldu. Şu ana kadar yüzde 50+1 alan olmadı ama “sağduyu” kazandı. Bizlere de bu yakışırdı.
Cumhurbaşkanı adaylarından birinin salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs'ta ikinci tur oylama yapılacak. Bunun için daha önce Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.
Seçim sürecini başarıyla yürüten YSK ve o kurumun başkanı olan Sayın Ahmet Yener’i tebrik etmek lâzım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin köklü, güçlü, demokrat ve bir hukuk devleti olduğunu bizlere yeniden gösterdi. YSK’nın ilk andan itibaren açıkladığı takvim saat gibi tıkır tıkır işledi.
AK Parti de, Cumhuriyet Halk Partisi de oluşturdukları ittifaklarla seçimi kazanmak için çok çalıştı, âdeta çırpındı. İttifakların lokomotif partileri olarak hak ettikleri oyları seçmenden aldılar zannımca. Aldıkları oyların kendilerini ne kadar sevindirdiğini kesin olarak bilemeyiz tabi. Ancak daha sonra yapacakları değerlendirme açıklamalarından net anlaşılacaktır.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın aldığı oy resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’nin üzerinde olmasa da gücünü koruduğu bir kez daha görüldü. Seçimi kazanmaya ramak kaldı.
Cuma günü akşamı arkadaşlar seçim sonucu tahminine dair görüşümü almak istediklerinde çevremdekilerin eğilimlerini gözlemleyen biri olarak “kerti” de olduğunu söylemiştim. Yanılmadığımı sonuçlar açıklandığında anladım.
Seçim sonuçları resmen ilan edilmese de, bu seçimin kazananları var olduğu gibi, kaybedenleri de mevcut.
Kazananlar:
- Bitti, tükendi, devrilmesi an meselesi denilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hala halk arasında güvenilen bir siyasetçi ve bir umut olduğu tekraren tescillendi.
- Ata İttifakı’nın adayı Sayın Sinan Oğan’nın sürpriz yaptığı, tepkili seçmenlerin yanında yer aldığı ve yüzde 5’in üzerinde oy aldığı görüldü.
- Yeniden Refah Partisi’nin yeni dönemde TBMM’de 5 milletvekiliyle temsil edileceği, genel başkanları Sayın Dr. Fatih Erbakan için bunun bir zafer olduğu âşikâr.
Kaybedenler:
- Seçmeni paylaşımlarıyla yönlendirmeye çalışan sosyal medyanın trolleri amacına ulaşamadı. Vatandaş geleceğini düşündü, maceraya prim vermedi.
- İYİ Parti büyük umutlarla içerisinde yer aldığı Millet İttifakı’nın bir üyesi olarak oy dağılımlarında umduğunu bulamadı.
- Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ne geri dönmeyi vaat ederlere, Başbakanlığı geri getirmek isteyenlere seçmen izin vermedi.
Ezcümle; milletimiz sandıkta gereğini yaptı. Önü görülmeyen bilinmez maceralara, sistemin işleyişini sekteye uğratacak yeni arayışlara kapı aralamadı. Kazanan “sağduyu” oldu.
Seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize yeniden hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.