1)DUA vardır: Allah kuranda;
“Kullarım sana beni soracak olursa, (bilsinler ki) ben, şüphesiz onlara çok yakınım. Bana dua edenin duasını kabul ederim.” (Bakara Suresi, ayet: 186).
“Bana dua edin, sizlere icabet edeyim.”(Mümin Suresi, ayet: 69).buyuruyor. peygamberimizde:
Allah katında, duadan daha kıymetli hiçbir şey yoktur.” buyuruyor. Namazın içinde ve sonunda okunan dualar bu hakikatlere ulaşmamızı sağlar.
2)PEYGAMBERİMİZE SALÂVAT VARDIR: Allah kuranda
Şüphe yok ki Allah ve melekleri Peygamber’e salât (rahmet) ederler. Ey inananlar, siz de ona salât edin ve tam teslimiyetle ona selâm verin.” (Ahzap Sûresi: 56)
PEYGAMBERİMİZDE: İnsanların kıyamet günü bana en yakını, onların onların bana en çok salât edenidir. Buyuruyor. Namazda ise tahiyyatlarda salli, barik duaları okunurken salâvat getirilmiş olur.
3)TEFEKKÜR VARDIR: Allah kuranda :
Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir? Artık öğüt alıp-düşünmez misiniz? (16/17)
Peygamberimiz de Bir saat tefekkür bir gece sabaha kadar namaz kılmaktan hayırlıdır. buyuruyor.
Namazda ise cenabı hakkın karşısında insan acizliğini anlayıp, onun büyüklüğünü düşünüp, önünde secde eder.Bu da fiili bir tefekkürdür.
4)NAMAZDA SÜNNETİ SENİYYEYE UYMAK VARDIR: Allah kuranda :
Deki; Allahı seviyorsanız bana tabi olun,uyun.Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.Allah (resulünün sünnetine uyanların günahlarını) bağışlayıcıdır ve( onlara karşı) merhametlidir.(AL-İ (İMRAN31)
Peygamberimizde: Kim benden sonra öldürülmüş sünnetlerimden birini ihya eder, canlandırırsa, o beni seviyor demektir. Kim de beni severse o cennette)benimle beraberdir.buyurmuştur. tirmizi ,ibni mace)
Namazda; ezan ,kamet ,salli barik dualarının okunması ,takke sarık takılması ,tahiyyat oturuşunda sağ şehadet parmağının kaldırılması……peyg. sünnetlerine örnektir, hepsi namazda vardır.
5)NAMAZ DA ZEKAT VARDIR:Çünkü namaz bedenin zekatıdır.Yani;iyilikler ya kalp ile ya kalıb ve beden ile olur.Bedenimizin sağlığının zekatı ,o sağlığı bize verene teşekkür etmek mahiyetinde namaz kılmaktır.
6)NAMAZ FİİLİ BİR TEVBEDİR:Bedenen fiillerimizle yaptığımız bir tevbedir.Allah rasulü:Beş vakit namaz;Cuma namazı gelecek cumaya kadar;Ramazan ,gelecek Ramazana kadar –büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde –aralarındaki günahları yok eder. Buyurmuştur.(Müslim)
7)NAMAZ İBADET ETMEDİĞİMİZ HALDE BİLE İBADET SEVABI KAZANDIRIR.
Peygamberimiz bir hadisinde: "Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir". ( Buyurmuştur.Müslim)
Bediüzzaman hazretleride;
Namazda ruhun ve kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyyet ile ibâdet hükmünü alır.(sünneti seniyyeye uymak) Bu Surette bütün sermaye-i ömürünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibkâ(bakileştirmek) eder. Buyurmuştur.
Bu kadar dini hükmü bir arada tutan bir ibadet hadisin tabiriyle elbette dinin direğidir.Bu yazdıklarımın yanında kelimei şehadet getirmek,la ilahe illahlah diyerek imanı tazelemek,nefsini itaate alıştırmak,kötü işlerden kendini korumak……….. toplum nazarında güzel bir kişilikle tanınmak vs bir sürü güzellik vardır.ALLAH HAKKIYLA NAMAZ KILMAK NASİB ETSİN.. AMİN..