Merkez, ilçe ve köylerde cenaze sahiplerinin yemek vermesi işi biran önce yasaklanmalı.. Eskiden bir evde cenaze varsa, 3 gün cenaze sahibi aile, mutfağa girmez ve komşuları ailenin acısı olduğu için yemek getirirdi.. Bu güzel gelenek, bugün yerini, cenaze sahibinin yemek verme merasimine dönüştü ve bu da toplumsal ciddi sıkıntılara yol açıyor.. Cenaze sahibi acısını baş başa kalıp yaşamadan, cenazeye gelenlerin yemeğini düşünür oldu.. Hele hele cenaze sahibi bir de fakir ise ...Çünkü yemek parası çok büyük bir külfet..
Cenaze sahibinin 'ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur', diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil.
Cenazeyi defnettikten sonra böyle bir yemek şöleni, ne örfümüzde, ne de adetlerimizde var. Dinimizde ise cenaze sahibinin yemek vermesi hiç yok..! Bu yemek verme işi Peygamber Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Efendimizin sünnetine de uygun değil.. Sünnete uygun olan, komşuların cenaze evine yemek getirmesidir... Düşünebiliyormusunuz cenazeyi defnediyorsunuz, yemek şöleni düzenleniyor.. Herkes cenazeyi unutup sanki düğüne gelmiş gibi boğaz derdinde..! Cenazeye niçin gidilir? Rahmetliye şahitlik ederek son görevi yapmak ve cenaze sahibinin acısını paylaşmak için.. Biz ne yapıyoruz? Sanki cenazeye değilde, yemek için gidiyoruz ve öyle de oluyor..! Bir de cenazede herkesin ölen kişiyi değilde, dünya işlerini gülerek konuşması yok mu, görenleri hayrete düşürüyor..! Yani herkesin yüzü, cenaze sahipleri dışında hep gülüyor.. Buda iman zayıflığından kaynaklanıyor sanırım.! Lütfen bu alışkanlığınızdan da biran önce vazgeçin derim.. Yarın sizde o musalla taşına gelince, aynı muameleyi göreceksiniz ve sizinde arkanızdan gülerek koruşacaklar..!
Sinop Valisi Sayın Erol Karaömeroğlu'na sesleniyorum.. Sayın Valim biran önce cenazelerde verilen yemek veya pide işini kaldırırsanız vatandaşa iyi bir hizmet yapmış olursunuz.. Bakın Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, katıldığı bir cenaze namazı sonrası, valilik olarak cenaze yemeğini yasaklandığını açıkladı..! Bu uygulama Türkiye'de örnek olacağını düşünüyorum... Buda bize emsal teşkil ederek Sinop'un ilçeleri ve köylerinde de yasaklanabilir.. Sayın Valim, düğün yemeğine dönüşen bu cenaze yemeklerini biran önce yasaklarsanız, kaldırılmasına yardımcı olursanız cenaze sahiplerini zora sokan bu yemek külfetinden kurtarmış ve acısıyla baş başa bırakmış olursunuz..!
Vatandaş vefat eden anne veya babası için dilerse 7. 40. 52. günü şeklindeki yerleşik uygulamanın birini hayır ve sevap umarak mevlid yaptırabilir, hatim okutabilir ve ikramda da bulunabilir.. Sanırım buna da kimse karışmaz..!