Uygarlığa ve medeniyete giden yolda bize fener olan kitaplar; iyi bir arkadaş,sadık bir dost,paha biçilemez bir hazine ve insanın kendini en iyi şekilde tanımlamasına olanak sağlayan muazzam bir aynadır. "Okumaktan edindiğim tek yarar,sanki cehaletimi daha iyi görmek olmustu" der,Soren Kierkegaard. Bilakis, bu yararı şahsiyetimizde sağlayamamak ve okumaktan uzaklaşmak en fena bir hal ki :
Cehalet ve ona müşâbih olan; menfaat,ego,kibir,tahkir ve hicvedici tutum ve davranışları kendi şahsiyetinin kimliğinde hep birlikte rabt-ü bend eylemek olur. Harap ve viran olmuş bir ruh,karanlığın pranga ve zincir vurduğu bir akıl, kendilerini ancak okumakla hürriyete kavuşturabilirler. Şu husus bir hakikat ki; " Aklın ve ruhun şifâsı kütüphaneler ve kitaplıklardır". Kütüphaneleri adeta hz Süleyman as'mın mührüne benzetirim. Hz Süleyman as'mın mührü; yerin-ğöğün birleşimini ve maddi-manevi bütünlüğü,aynı zamanda hiç kimseye nasip olmayacak bir saltanatın ve ilmin göstergesi olduğunu ifade eder. İşte uygarlıkların,medeniyetlerin ve toplumların mührü de kütüphanelerdir ki uğrayana,okuyana,idrak edip kendi varlığını anlamlandırabilene ve bu sırra erişebilene; herkese nasip olmayacak ilmi saltanatın yollarını açar. Işte bir mühür niteliğindeki o kıymetli kütüphanelerimizden biri de Sinop Dr. Rıza Nur Il Halk Kütüphanesinden bahsetmek istiyorum. Kütüphaneden aldığım bilgiye göre; 1902 yılında Sinop'ta kalan iki Rum kardeşin eviyken;Türkiye-Yunanistan arasında yapılan göçmen mübadelesi sırasında sahipsiz kalır. Daha sonra bina, 1924 yılında TBMM 1.ve 2.dönem Sinop milletvekilliği yapmış olan Dr. Rıza Nur bey tarafından satın alınarak kütüphaneye dönüştürülür. Denize münazır,oldukça müferrah ve konum itibariyle, ulaşımı kolay yerdedir. Burada sadece kitap okuyup, aklı bilgiyle mutmain etmekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda ortamın sükuneti,denizin manzarası,ilgili memurların güler yüzleri derken, mutlu Sinop'un mutlu kütüphanesini yaşıyorsunuz. Kütüphanenin idare ve muhafaza müdürü Sayın Erol Akarslan, sosyal faaliyet noktasında 2016'dan bu yana çeşitli faaliyetler yaparak kütüphanemize güzel hizmetler vermiştir.
İşte 2016'dan bu yana o hizmetlerden bir kaçı:
-Sevgi Evleri ve Engelsiz Yaşam merkezinden gelen yavrularımıza yönelik çeşitli çalışmalar yapılmıştır.
-Çeşitli aralıklarla kitap okuma etkinlikleri düzenlenmiştir.
-Yaz dönemlerinde cocuklara yönelik açık hava sineması ile film gösterimi yapılmıştır.
-Kütüphane personeline,uzman afad personelleri tarafından Afad egitimi verilerek acil ve kritik durumlarda yapılması elzem durumlar anlatılmıştır.
-Gezici kütüphane aracıyla,ilcelerdeki idare tarafından düzenlenen etkinliklere katılarak ,kütüphane hizmetleri tanıtılmış,ve okuma etkinlikleri yapılmıştır.
-Akıllı kütüphane sistemi kurulmus ve bu sistem sayesinde el terminal cihazıyla kütüphanede bulunan yaklaşık yetmiş bin kitabı kısa sürede sayabilme imkanı oluşmustur. Ayrıca kütüphane icerisinde kayıp kitapların yeri tesbit edilebilmektedir.
-Ulusal ve yerel Basın Yayın kuruluşlarında Kütüphanenin tanıtımı yapılarak Sinop'a ve Sinop Kütüphanesinin tanıtımına katkıda bulunulmustur.
- 2013 ila 2021 yılları arasında Sinop ilinde çıkan yerel gazetelerin cilt birliği saglanmış olup, okuyucu hizmetine sunulmustur.
-RIFID (Radyo frekansı ile tanımlama) Kurulan sistemle kütüphaneye üye olan herkesin personel yardımı olmaksızın kimlik numarasıyla ödünç kitap alabilmelerine olanak sağlanmıştır.
-Kütüphane haftası kapsamında 'sıra dışı okurlar ödülü" ile kütüphanenin daimi müdavimi okurlarına yönelik ödüller verilmistir.